Büyük halk ozanı Ali Ekber Çiçek anıldı
Türk Halk Müziği’nin büyük ozanı Ali Ekber Çiçek için anma programı düzenlendi. 35 yılda 400’den fazla türküyü derleyerek, gençlere değerli bir miras bırakan Çiçek’in eserleri, evlatlarım dediği Zafer Gündoğdu ve Aysun Gültekin’in yorumuyla ölümsüzleşti.
Türk halk müziği sanatçısı büyük ozan Ali Ekber Çiçek, Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı. Başak İkiz’in sunumu ve Ali Ekber Çiçek’in ‘evlatlarım’ dediği halk müziği sanatçıları Zafer Gündoğdu ve Aysun Gültekin’in katılımıyla gerçekleşen programda, ünlü sanatçı türkü ve deyişleriyle ölümsüzleşti. Merhum sanatçının kızı Ebru Çiçek’in de katıldığı programda duygusal anlar yaşandı. Programda sanatçılara 4 kişilik orkestra eşlik etti.
“HAYDAR HAYDAR” İLMİK, İLMİK İŞLENMİŞ BİR ESER
Ali Ekber Çiçek’le çalışma fırsatı bulan Zafer Gündoğdu merhum sanatçıyı şu sözlerle anlattı:
“O, Alevi, Bektaşi deyişlerini Türkiye’ye ilk duyuran isimdi. 5 yaşında Cem ibadetinde sazı eline alan Çiçek’in yaptığı tüm deyişler insan-ı kâmil olmaya yönelikti. Kendisini ilk olarak Muzaffer Sarısözen fark etti. Deyiş ve türküleri Anadolu’nun onunla kimlik bulmuş halidir. Bağlamasında tek notaya vursun, Ali Ekber Çiçek olduğu anlaşılır. ‘Haydar Haydar’ isimli eseri, bir başyapıttır. Bugün herhangi bir bestecinin oturup ‘Haydar Haydar’ı yazma şansı yoktur. İlmik, ilmik işlenmiş bir eserdir. Bu şekilde eser vermesinin sebebi Hak aşığı olmasıdır.”
VEFA GÖSTEREN HERKESE TEŞEKKÜR
TRT sanatçısı Aysun Gültekin’de Ali Ekber Çiçek’in “Yine mi Gurbetten Haber Var, Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma, Sabahtan Uğradım Ben Bir Fidana, İzzetli Hikmetli Bilirim Seni” gibi sevilen türkü ve deyişlerini seslendirdi.
Programda babasının türküsünü seslendiren ve gözyaşlarına engel olamayan Ebru Çiçek “Babam Zafer Gündoğdu ve Aysun Gültekin’e ‘evlatlarım’ derdi. Beni mutlu eden şey babamı benim kadar seven sizlerin olması. İyi ki varsınız. Programı düzenleyen vefa gösteren herkese teşekkür ederim” diye konuştu.