Cam filmi bilmecesi sürüyor!

Cam filmi bilmecesi sürüyor! Son dönemde büyük eleştiri alan yasakla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü açıklamada bulundu. 2017 yılı itibariyle cam filmleri kesin olarak yasaklandı. Bununla birlikte binlerce kişi araçlarından cam filmlerini söktürmeye başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü son dönemde sıkça gündeme gelen cam filmi yasağı hakkın önemli açıklamalarda bulundu. Özlü 43R onaylı cam filminin yasak olmadığı açıklandı. Peki, 2017 cam filmi yasak mı? Cam filmi nasıl sökülür? Detaylar haberimizde...

Geçen yıl 26 Ekim'de yönetmelik değişikliği yaptıklarını bunun da bir yıl sonra yani 26 Ekim 2017'de yürürlüğe gireceğini anlattı. Özlü, "Biz bu yasağı kaldırma iradesi gösterdik. Ancak Nisan ayından itibaren Emniyet'le yapılan görüşmelerde, 'terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz' talepleri üzerine yasağı sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdık. Bir terör eylemi olur ve 'bu cam filminden dolayı olmuştur' derlerse, bunun sorumluluğunu almak zordur. Konu terör, insanların güvenliği, o bakımdan bir şey diyemiyoruz" değerlendirmesini yaptı. Peki, 2017 cam filmi yasak mı? Cam filmi nasıl sökülür? 43R cam filmi nedir? Detaylar haberimizde...

1_1

CAM FİLMİ NEDEN YASAKLANDI?

Bakanlık olarak önce buna sıcak bakmadıklarına işaret eden Özlü, "Ancak cam filmi takılı bir araç, terör eylemi gerçekleştirirse ve burada çok sayıda insan hayatını kaybederse, bunun ülkemiz için büyük bir sıkıntı olacağını düşündük. Dolayısıyla cam filmi yasağının kaldırılması irademizi değiştirdik ve yasağın kalkmasının iptali yönünde karar aldık." ifadesini kullandı.

43R ONAYLI CAM FİLMİ NEDİR?

Sadece fabrika çıkışlı 43R onaylı renkli arka camların kullanımı serbest. Yani aracın ön camı ile ön sağ ve sol camları renksiz olacak ancak arka cam ile arka sağ ve sol camlarda fabrika çıkışlı "43R onaylı renkli cam kullanılabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

2

2017 ARAÇ CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?

Özellikle şoförün görüş açısını kapatan ve araç içinde kimin olduğunu göstermeyen cam filmlerinin söktürülmesi isteniyor.Trafik ekipleri filmlerin bir an önce sökülmesi gerektiğini, ilk cezanın 206 TL olduğunu, ikinci cezada ise aracın trafik men edileceğini belirtiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CAM FİLMİ YASAĞINI KALDIRIYOR MU?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) vatandaşlardan çok sayıda şikayet yansıdı.Cam filminde flaş gelişme... Cumhurbaşkanı devreye girdi

Alınan bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cam filmi konusunda vatandaştan gelen şikayetler konusunda devreye girerek, ilgili bakanlıklara “mağduriyet yaratılmaması” konusunda talimat verdiği öğrenildi.

3_1

CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR?

Öncelikle cam filmi bir fön makinesi ile ısıtılıp yumuşatma işlemi yapılır. Fön makinesi yerine buhar makinesi de tercih edilebilir. Isıtılan cam filminin kenarı bir falçata yardımıyla kesilerek, yavaş ve dikkatli bir şekilde sökülebilir.

ARKA CAM DAHA ZAHMETLİDİR

Arka camda yer alan cam filmini sökmek ise daha zor bir iştir. Rezistansın zarar görmemesi için arka camda yer alan cam filmi sökülürken ilk olarak arka cam silinmeli ve temizlenmelidir.

Eğer vaktiniz varsa aracınızı uzunca bir süre güneş altına bırakarak cam filminin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Bir diğer seçenek de ön camlarda olduğu gibi fön makinesi kullanmaktır. Fön makinesiyle ısıtılan cam filmi kenarlarından tutarak sökebilirsiniz. Sökme işlemi bittikten sonra tiner ya da sabunlu suyla camları temizlemeyi unutmayınız.

CAM FİLMLERİ YASAĞI KDK’YA TAŞINDI!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği"nin yürürlüğe girmesinin ardından, yurt genelinde birçok vatandaş, araçlarındaki cam filmlerinin "ihtiyaç" olduğunu savunarak, Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu.

AA'nın haberine göre, cam filmi ile ilgili düzenlemeye çeşitli nedenlerle tepki gösteren araç sürücüleri, başvurularında genellikle bu uygulamanın "yazın güneşten korunmak" için ihtiyaç olduğunu belirtti.

4

CAM FİLMİ İNSAN SAĞLIĞI İÇİN İHTİYAÇ

Başvurularda, yazın sürücü ve yolcuları güneş ışınlarından koruması dolayısıyla cam filminin insan sağlığı için önemli olduğuna işaret edildi.

Bazı başvurularda, güneşte kalan aracın aşırı ısınmasını ve yıpranmasını engellemek, bazılarında ise "çevredeki kötü bakışlardan korunmak" için cam filmine ihtiyaç duyulduğu savunuldu.

KDK'ya Isparta'dan gelen bir başvuruda şunlar kaydedildi:

"Geçen yıl aracıma cam filmi yaptırdım. Uzun yolculuklar yaptığım için yazın güneşten korunmak amacıyla yıllardır düşündüğüm ancak yasak sebebiyle yaptıramadığım filmi, geçen yıl yasağın kalkmasıyla aracıma uyguladım ancak yeni düzenlemeyle yeniden yasaklandığı haberi beni şaşkına çevirdi. Şimdi ya trafik cezası uygulanacak ya da filmi yaptırmak için katlandığım maliyet kadar bir maliyete katlanarak söktürmek zorunda kalacağım. Bu uygulama sadece beni değil, binlerce, hatta milyonlarca vatandaşı mağdur edecek."

KDK'YA ÇOK SAYIDA BAŞVURU GELDİ

Öte yandan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurumsal Yönetiminin Geliştirilmesine Destek Projesi kapsamında bir otelde, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda cam filmi konusuna değindi.

Malkoç, burada yaptığı açıklamada, son günlerde ülke gündeminde olan cam filmi yasağına ilişkin çok sayıda başvuru aldıklarını söyledi.

Konunun ülke genelinde tartışıldığını dile getiren Malkoç, "Cam filmine ilişkin yönetmelik değişikliği şu anda çok tartışılan bir konu. Dünden beri kuruma müracaatlar geliyor. Biz bunu inceleyeceğiz, değerlendireceğiz. Karar verdiğimizde sadece müracaat edenleri alakadar etmeyecek, herkesi etkileyecek. Mahkeme kararları, o karar kimle ilgili verilmişse onunla alakalıdır ama bizim verdiğimiz kararların bir kısmı umuma şamildir, geneldir." diye konuştu.

Cam filmi yasağının kaldırılmasına yönelik başvuruların kuruma yeni gelmeye başladığını anlatan Malkoç, "İlgili denetçi arkadaş gidecek, inceleme yapılacak. Müracaatlar usulüne uygun mu, ona bakılacak. Müracaatlar usulüne uygunsa detaylı incelemeye geçilecek." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Sözcü'nün haberine göre, Araçlara sonradan takılan cam filmine ceza kesilmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da kızdırdı. Erdoğan'ın başkanlık ettiği AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bu konu da tartışıldı. Erdoğan, “Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi'' dedi. Toplantıda “Cam filmine ceza kesilmesi kendi kalemize gol atmak, aynen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı gibi” yorumları yapıldı. Erdoğan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın çalışma yapmasını istedi. Erdoğan, “Ceza kesilmesinde bir tuzak var mı? Genelge ile mi düzeltilecek, nasıl çözecekseniz, düzeltin” dedi. MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, parti yöneticilerine “Ceza kesilmeyecek, kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılacak” bilgisini verdi. Bu bilgi üzerine bir MYK üyesi, yakınına cep telefonundan mesaj göndererek “Cezayı yatırdın mı, yatırmadıysan bekle, düzenleme olacak” bilgisini paylaştı.

Cam filmi bilmecesi sürüyor! ile ilgili etiketler cam filmi yasak mı nasıl sökülür 43r cam filmi nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.