Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir?

Bugün büyük bir coşkuyla açılışı yapılan Çamlıca Camisi, halk tarafından büyük ilgi gördü. Yapımında özel sayılar ve tarih kullanılan camiinin özellikleri Recep Tayyip Erdoğan tarafından anlatıldı. O konuşmaya yetişemeyen vatandaşlar Çamlıca Camisi'nin yapılışındaki detayları araştırmaya başladı. Ramazan ayına girmeden açılan ibadethanenin mimarı da merak konusu oldu. Peki Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar...

Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Türkiye'nin en büyük camiisi olma niteliği taşıyan Çamlca Camisi bugün hizmete açıldı. Bu önemli tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı bir törenle özellikleri anlatılan caminin detaylarını kaçıranlar bu konuyu merak ediyor. Mimarının ismi de aratılan yapının niteliklerinin ne olduğu araştırılıyor. Peki Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir? Ayrıntılar haberimizde...

Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir?

ÇAMLICA CAMİSİ'NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Altı yıl önce temeli atılan Çamlıca Camisi İslam dünyasının Regaip kandilini kutladığı perşembe günü sabah namazıyla birlikte hizmete açıldı. İlk ezanın okunduğu camide bugün kandil özel programı düzenlendi.

Camide aynı anda 63 bin kişi ibadet edebilecek kapasitede.

Kubbesi 34 metre çapında. Mimarisinde Osmanlı-Selçuklu ile günümüz mimarisinin çizgileri yer alıyor.

Türkiye'nin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi İstanbul'un her noktasından görülebilecek.

İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camisi'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı.

Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor.

Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah'ın isimlerinden 16'sı, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı.

Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor.

7 Mart perşembe sabahı ilk ezanın okunduğu Çamlıca Çamisi ibadete açıldı. 6 yıl önce temeli atılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak biliniyor.

Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz dolduruyor. Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi'nin 77. ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi'nin 132-136. ayetleri işlendi.

Caminin kubbe altındaki dört ayrı bölümde yer alan aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten nanoteknolojiyle üretilen hatla Arapça "Ey ihtiyaçları gideren", "Dualara icabet eden", "Sesleri duyan", "Dualarımızı kabul et" sözleri yazıldı. Yine nanoteknoloji ürünü 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi'nin tamamı, kubbe altındaki kemerlere monte edildi.

Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak tasarlandı. Camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.

Çamlıca Camisi ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.

Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir? - Resim : 2

HACI MEHMET GÜNER KİMDİR?

Hacı Mehmet Güner; 1967 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Mimar unvanı ile mezun oldu.

 İş yaşamına ise 1989 yılı Şubat ayında Kahramanmaraş Belediyesinde başladı. Daha sonra; İmar müdürlüğünde Yapı ruhsat, Kaçak yapı denetim, Kullanma izni, İstimlak servislerinde kontrolör olarak ve Maili inhidam komisyon başkanlığı görevlerini yaptı. 2000-2004 yılları arasında aynı müdürlükte müdür yardımcısı olarak görev aldı. 2008 Ekim ayına kadar Fen İşleri müdürlüğünde bulundu. Güner, 2008 yılında da İmar ve Şehircilik müdürlüğünü görevine atandı.

 Güner, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine atanarak burada İl Müdür Yardımcılığı görevine devam etmektedir.

 HACI MEHMET GÜNER HANGİ PROJELERE DAHİL OLDU?

Önemli projeleri arasında; Yenişehir çok katlı otoparkı, Şehirlerarası ve ilçe terminali, Abdülhamidhan Camii, Saçaklızade Kütüphanesi, İtfaiye Binası, Binevler sosyal tesisleri, Rahmet Camii, Serintepe yarı olimpik yüzme havuzu, Belediye İlköğretim okulu (Kahramanmaraş ta) yer aldı.

 HACI MEHMET GÜNER İSMİ NASIL DUYULDU?

Hacı Mehmet Güner’in gündeme gelişi, Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca’da yapılması planlana cami projesi ile oldu. Çamlıca Cami projesinin Kahramanmaraş’ta bulunan Abdülhamidhan Cami’den esinleneceğini bildirmesi ile, gözler bu caminin mimarı Hacı Mehmet Güner’e çevrildi. Daha sonra 2012 yılında Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşaviri olarak göreve başladı. Bu olaylardan sonra da Çamlıca Cami’nin mimarının Güner olacağı kulaktan kulağa yayıldı. Zira Çamlıca Cami projesinin mimarının kim olacağı henüz açıklanmamıştı.

 HACI MEHMET GÜNER, ÇAMLICA CAMİ PROJESİ İLE İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLEDİ?

Çamlıca Cami projesinin mimarı olarak İstanbul’a getirtilen Hacı Mehmet Güner, “Projeyi biz hazırlıyoruz. Ekip başı benim. Yeni mimar arkadaşlar aldık. Onlar da bana yardımcı oluyorlar. Müellif mimar benim. Başbakan projeyi bitirmenin 2 yıl süreceğini söylüyor, 2-3 ay içinde toplarız inşallah” dedi.

 Abdülhamit Han Cami ile Çamlıca Cami arasında benzerlik olacak mı sorusuna ise Güner şöyle cevap verdi:

Yok, her proje kendine özgü olur. Mimari projelerde benzetmek isterseniz her camiyi birbirine benzetebilirsiniz ama her mimar projesini yeniden hazırlar. Bu da öyle bir proje, yeni bir proje. Farklı olacak tabi. Belki Sultanahmet’e, belki Selimiye’ye, belki herhangi bir eski Osmanlı Selahaddin Camii’ne benzeteceğiz ama yeni bir projedir. Birbirinin aynısı olmaz. Her proje kendi içinde yeniden hazırlanır.

 

Çamlıca Camisi'nin özellikleri nelerdir? Mimarı kimdir? ile ilgili etiketler Çamlıca Camii
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.