ÇANAKKALE DEPREMİ BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un Marmara'nın güney bölgesine yaptığı çok kritik deprem uyarıları SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Çanakkalenin Yenice ilçesinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem korku dolu anlar yaşattı. Yaşanan deprem İstanbul, Edirne, Balıkesir ve Bursa dahil çevre illerden hissedildi. Gözler bir kez daha beklenen büyük Marmara depremine çevrildi. Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Yenice depreminin beklenen büyük depremi tetikleyebileceği yönündeki tartışmalara son noktayı koydu.

‘’ÇANAKKALE DEPREMİ GÜNEY MARMARA’DA İŞARET ETTİĞİMİZ RİSKLİ BÖLGEDE OLUŞMUŞTUR’’

Çanakkale’de olan depremi yorumlayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ‘’Dün gece olan bu deprem, Yenice-Gönen fayının hemen üzerinde, biraz kuzeyinde yer alan Sarıköy ile Yenice-Gönen fay hattı arasındaki bölgede oluşmuştur. Bu anlamda Gemlik Körfezi ve Mudanya açıklarında olan 5’lik depremler ile, dün Karasu mevkinde olan depremin uzanımı güney Marmara’da işaret ettiğimiz riskli bölgede oluşmuştur.  Yenice-Gönen fayının üzerinde Karasu’da olan bu fay ve onun kuzeyindeki Sarıköy fayı birbirlerinin üzerindedir. Sarıköy fayı 1737’den beri kırılmadığı için bölgede risk taşıyor.’’ dedi.

‘’SARIKÖY FAY HATTINDAKİ BANDIRMA KÖRFEZİ İLE YENİCE ARASINDAKİ KOL RİSK TAŞIMAKTADIR’’

Marmara bölgesinin güney kesiminin altını önemle çizen Prof. Üşümezsoy, Bandırma Körfezi ile Yenice arasındaki kolun deprem riski taşıdığına ilişkin uyarıda bulunarak, ’’Marmara Bölgesinde Kuzey Anadolu fayı 17 Ağustos’ta kırılan fay hattı batıya doğru Çınarcık çukurunun güneyinden 1894’te kırılan fay hattı boyunca uzanmaktadır. Bu fayın güneye sıçramasıyla Gemlik, Mudanya ve Bandırma hattına ulaşmaktadır. Oradan da Bandırma’nın güneyinden Sarıköy fayı, Yenice-Gönen fayı ve oradan Kazdağı’nın kuzeyinden Bayramiç’ten Ayvacık’a doğru giden bir hattıdır. Bu güney koldur. Diğer kol ise, kuzeyde Marmara Adası-Silivri Çukuru’nun içinden başlayıp Ereğli sırtını kesip, Marmara Adası önünden Gaziköy’den Saros’tan Halkidiki’ye kadar uzanan dikey kollar vardır. Bu kolar 1999 ve 1894’te kırılan Çınarcık çukurunun güney kenarı ve Körfez fayı olmuştur. 1912’de Marmara Adası-Ereğli sırtı fayı kırılmıştır. Saros’a kadar uzanan bu fay 2014’te Halkidiki’ye kadar kırılmıştır. Bu bölgede güneye doğru risk taşıdığını hep vurguladığım Mudanya, Bandırma ve Gönen fay hattıdır. 1953 yılında Yenice-Gönen fay hattı kırılmıştır. Fay hattı kuzey Ege’de ise 1981’de kırılmıştır. Bu durumda, Sarıköy fay hattı dediğimiz Bandırma Körfezi ile Yenice arasındaki bu kol risk taşımaktadır. Bu oluşan 5’lik deprem, yaklaşık 3 kilometre çapında fay düzleminde 10 kilometrekarelik bir alanı yırtmıştır. 6’lık depremde 10 kilometre çapında 100 kilometrekarelik bir alan yırtılır. 6.5’luk depremde ise 10 kilometre derinlikte 50 kilometrelik bir fay düzlemi yırtılır 7’lik depremde ise 60-70 kilometre uzunlukta ve 15 kilometre derinlikte bir fay düzleminin yırtılmasıyla oluşur. Bu anlamda bu bölge bir ucu Bandırma-Sarıköy fayında, diğer ucu ise Gemlik Körfezi’nin güneyinde olan kesimdir. Marmara Denizi’nde risk taşıyan ana bölge burasıdır. 1894’te Yalova Çınarcık kırıldığı için o bölgede risk yoktur.’’ sözlerini kullandı.

‘’YEŞİLKÖY İLE SİLİVRİ ARASINDA DEPREM OLACAĞI TEZİ ÇÜRÜMÜŞTÜR. GEMLİK KÖRFEZİ İLE YENİCE-KARASU’DAKİ DEPREMLER RİSK TAŞIYAN FAYLARDIR''

Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin ezber bozan açıklama yapan Üşümezsoy, ’’Yeşilköy ile Silivri arasında bir deprem olacağı tezi de çürümüştür. Oradaki fay iki ayrı faydır. Adalar fayı ölüdür. Yeşilköy’den Büyükçekmece’ye kadar giden kesim Adalar fayının devamı olduğu için risk yoktur. Diğer fay ise Kumburgaz fayı söz konusudur. 2019’da kırılan fayın devamındaki kesimidir. Kuzey Anadolu fayı değildir. Daha sonra Kuzey Anadolu fayı güneyde Marmara Adası önünden Yunanistan’a doğru giden bir hatta yer almaktadır. Gemlik Körfezi ile Yenice-Karasu’da olan depremler Marmara Denizi’nde güney tarafında risk taşıyan fayı işaret etmektedir. Bölgede risk taşıyan bölge orasıdır. Sarıköy fayı 1166’da kırılan fay hattıdır. Diğer fay hattı ise Mudanya-Bandırma arasındaki fay hattı kuşağı 1556’da kırılan bir fay hattı olarak görülmektedir.’’ ifadelerini dedi.

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamalarını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

ÇANAKKALE DEPREMİ BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ? ile ilgili etiketler Marmara Bölgesi İstanbul Çanakkale Yenice deprem AFAD Fay Hattı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.