Çanakkale'de nereler gezilmeli? Hangi mekanlara gidilmeli? Çanakkale'de gezilecek yerler listesi!
Yaz mevsiminin gelmesiyle tatilciler, tatile gitmeye başladılar. Tatilde Çanakkaleye giden vatandaşlar Çanakkale'de nereler gezilmeli? sorusunu araştırmaya başladılar. Yurttaşlar Çanakkale'de gezilecek yerlerin listesini merak ediyor. Peki Çanakkale'de nereler gezilmeli? Hangi mekanlara gidilmeli? İşte Çanakkale'de gezilecek yerler listesi!
Tatil turizminde, listenin başında gelen illerimizden Çanakkale'ye tatilci akını başladı. Büyüleyici kumsalları, temiz denizleri olan Çanakkale tarihiyle de vatandaşların ilgisini çekiyor. Bu gelişmelerin ışığında yurttaşlar Çanakkale'de gezilecek yerlerin listesini merak ediyor. Peki Çanakkale'de nereler gezilmeli? Hangi mekanlara gidilmeli? İşte Çanakkale'de gezilecek yerler listesi!
1. ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ & ŞEHİTLER ANITI
Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği 1915 yılında, Çanakkale Muharebeleri’nde hayatını kaybeden Türk askerleri anısına yaptırılan Çanakkale Şehitliği & Şehitler Anıtı, ziyarete açıldığı 1960 yılından günümüze kadar tüm vatanseverleri ağırlıyor. İsmail Kurt, Feridun Kip ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanarak hayata geçirilen Şehitler Anıtı ise uzaktan bakıldığında Mehmetçik’in M harfini andırıyor.
2. TRUVA ANTİK KENTİ
Çanakkale gezilecek yerler arasında başı çeken Truva Antik Kenti, İlyada ve Odysseia destanının yazarı Homeros’a ilham veren; varlığı neredeyse 3500 sene öncesine dayanan ve tarih boyunca tekrar tekrar inşa edilse de gizemini dün gibi koruyan tarihi bir durak olmasıyla öne çıkıyor. Dünya Kültür Mirasları listesine adını yazdıran ve Truva Atı’na ev sahipliği yapan bu esrarengiz kente aynı zamanda Troia Bölgesi’de deniliyor.
3. AYNALI ÇARŞI
1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale türküsüne konu olmasıyla hafızalarda yer ediyor desek doğru olur. Geçmişte yalnızca beygir eşyalarının, süslerinin ve gözlüklerinin satıldığı bu çarşı ismini de “ayna” denilen bu gözlüklerden almakta; ancak Aynalı Çarşı günümüzde yöresel hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlara ev sahipliği yapıyor.
4. KİLİTBAHİR
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve hiç zarar görmeden ayakta durmayı başaran bir kaleye ev sahipliği yapan Kilitbahir, deniz kilidi anlamını taşımakta ve Gelibolu Yarımadası’nda konumlanan bir köy olarak gezilip görülmeyi hak ediyor.
5. CONKBAYIRI
Mustafa Kemal Atatürk’ün göğüs cebinde yer alan saat sayesinde ölümden döndüğü Conkbayırı Muharebesi’nin gerçekleştiği Conkbayırı kenti, tanıklık ettiği koca bir tarih ile Çanakkale’ye gelmişken görülmesi gereken duraklar arasında bulunuyor.
6. ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
Şehir merkezinde konumlanan Çanakkale Deniz Müzesi, 1915 Deniz ve Kara Savaşları hakkında bilgilendirme yapmanın yanı sıra, içerisinde bulunan Çimenlik Kalesi’ni ve kaledeki tarihi eserler ile eşyaların korunması amacıyla kurulmuş ve daima ziyaretçilerini bekliyor. Deniz Müzesi ayrıca, Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Hediyelik Eşya Binası, Nusret Mayın Gemisi, Resim ve Fotoğraf Galerisi gibi bölümler de içeriyor.
7. ASSOS ANTİK KENTİ
Ayvacık ilçesi yakınlarındaki Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti, tarih boyunca Lidyalılardan Perslere, Pergamonlardan Romalılara kadar birçok uygarlığın hüküm sürdüğü bir bölge olmasıyla öne çıkıyor. M.Ö 900’lü yıllarda inşa edilen kentin tepe kısmında Athena Tapınağı kalıntıları bulunmakta; bir de amfitiyatrosu bulunan Assos Antik Kenti’ni Çanakkale gezilecek yerler rotanıza eklemeli ve gizemine şahit olmalısınız.
8. ARKEOLOJİ MÜZESİ
Tanrıça figürlerinden lahitlere, Tunç Çağı’na ait eserlerden arkeolojik kalıntılara kadar, şehrin eski çağlardan bugüne ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerden geriye kalanların sergilendiği Arkeoloji Müzesi, tarihi detayları incelemekten hoşlanan ziyaretçiler için ideal bir alternatif sunuyor.
9. 57. ALAY ŞEHİTLİĞİ VE ANITI
Çanakkale Muharebeleri’nde, Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 628 kişinin şehit düştüğü 57. Alay askerleri anısına yapılan 57. Alay Şehitliği, ziyarete açıldığı 1992 senesinden bu yana ziyaretçi akınına uğruyor. Siz de bu hüzün dolu noktayı ziyaret ederek, bu ülke uğruna can veren onlarca şehidimizi anabilirsiniz.
10. GÖKÇEADA
Saros Körfezi’nde konumlanan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası ve koyları, plajları, tertemiz kumsalıyla deniz tatili için oldukça ideal bir durak. Çanakkale’nin bir ilçesi olan Gökçeada’yı Çanakkale turunuza mutlaka eklemelisiniz.
11. 1915 SEDDÜLBAHİR SAVAŞ MALZEMELERİ MÜZESİ
Tarihçi Ahmet Uslu’nun araştırmaları sonucunda oluşturduğu kişisel bir galeri olan 1915 Settülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi, Çanakkale Savaşları ve tarihine dayalı koleksiyonları içeriyor.
12. GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI
Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde yer alan Eceabat ilçesinin neredeyse tamamı olarak tanımlayabileceğimiz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, kuruluş tarihi 1973 yılına dayanan; 33.000 hektarlık bir ormanlık alan olarak önümüze çıkıyor. Çadır ve karavan gibi konaklama seçeneklerinin yanı sıra, piknik ve dinlenme gibi faaliyetlere de açık olan milli parkı mutlaka Çanakkale gezinize eklemelisiniz.
13. KİLİTBAHİR KALESİ
İstanbul Kuşatması esnasında Papalık ile Bizans’ın işbirliğini önlemek amacıyla yaptırılan Kilitbahir Kalesi Fatih Sultan Mehmet imzası taşımakta ve ilginç mimarisi ile insanı büyülüyor. Üçgen bir kuleye sahip olan yedi katlı yapısıyla bir yoncayı andıran Kilitbahir Kalesi, tarih boyunca Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Abdulaziz ve II. Abdülhamit gibi isimler tarafından restore edilmiş ve ayrıca mimarisinde kiremit ile mermer gibi malzemeler bulunuyor.
14. SAAT KULESİ
Şehrin kalbinin attığı merkez bölgesinde bulunan Çanakkale Saat Kulesi, 1896 senesinde inşa edilen bir yapı ve 20 metre yüksekliğinin yanı sıra, estetik mimarisi ile dikkat çekiyor. En üst kısmında kadranlı saatin yer aldığı bu beş katlı kulenin bir de çeşmesi bulunuyor.