Canan Karatay kimdir? Karatay Diyeti nedir?

Canan Karatay'ın sağlıklı beslenme üzerine verdiği öğütler ve Canan Karatay'ın yaşamı merak edilen konular arasında. Karatay'ın kim olduğu, sağlıklı beslenme üzerine söylediği sözler ve ailesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Canan Karatay kimdir? Karatay Diyeti nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Karatay Diyeti'nden söylediği her söz olay olan Canan Karatay vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Karatay'ın kim olduğu, sağlıklı beslenme üzerine söylediği sözler ve ailesi araştırılan konular arasında. Peki, Canan Karatay kimdir? Karatay Diyeti nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Canan Karatay kimdir? Karatay Diyeti nedir?

Tam ismi Canan Efendigil Karatay. Türk halkı onu tereyağını serbest bırakan Karatay diyeti ile tanıdı. Peki kimdir Canan Karatay, eşi ve çocukları hakkında neler biliniyor? İşte Canan Karatay hakkında merak edilenlerin yanıtı;

Canan Karatay aslen Elazığlı. 1943 yılında Elazığ’da dünyaya gelen Canan Karatay, 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesini, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı.

UZMANLIĞI KALP 

Canan Karatay İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak çalıştı. Bu sırada Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.

İLK KALP NAKLİ EKİBİNDE YER ALDI 

1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnarnd’ın ekibinde çalıştı. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde gerçekleştirdi. 1979 yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi. 1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science’de kalp hastalıkları alanlarında araştırmalar yaptı.
1995-1997 yılları arasında Gaziantep ve İstanbul’daki birçok özel hastanede, ‘koroner yoğun bakım’ ve ‘koroner anjiyografi laboratuvarları’nı kurdu.

ÖĞRETİM ÜYESİ OLDU

1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2002-2006 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2006-2010 yılları arasında Türkiye’de ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Halen İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

CANAN KARATAY'IN EŞİ ÇOCUKLARI 

Canan Karatay'ın eşinin ismi Ali Başak Karatay. Canan Karatay eşiyle 35 yaşındayken evlendi. Karatay oğlu Mehmet Rahmi Karatay'ı da 40 yaşında dünyaya getirdi. Şu an 34 yaşında (2018 itibariyle) olan oğlu Mehmet Rahmi Karatay, liseyi ve üniversiteyi İngiltere’de okudu, Edinburgh Üniversitesi’nde doktora yaptı.

EŞİ İLE GÖRÜCÜ USULÜ TANIŞTI

Canan Karatay verdiği bir röportajda kocası ile nasıl tanıştığını şöyle anlatmıştı : "Bana, “Evde kaldın!” diyorlardı, 35’tim çünkü, umurumda bile değildi, deli gibi ders çalışıyordum. Annem bir gün, “Senin çalışmanı böleceğim diye korkuyorum ama emekli öğretmen arkadaşlarım bana yarın çaya gelmek istiyorlar!” dedi. Ben de, “Gelsinler, gelsinler, ben size hizmet ederim” dedim. Nasıl dedim ben de bilmiyorum, üzerime bir iyilik geldi. Annem de çok şaşırdı. Gerçekten de o gün elimden geleni yaptım. İşte o emekli öğretmenlerin arasında kaynanam da varmış, beni pek bir beğenmiş, oğluyla tanışmamızı sağladı. Anlaştık, kaynaştık. 33 yıldır evliyiz.
Çocuğu da düşünmüyorduk ama sonra trenin kaçacağını fark edince, 40 yaşında doğurdum.

GÖLCÜK DEPREMİNDE EŞİ VE OĞLUYLA GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI

1999’da Gölcük depreminde gönüllü çalışan Canan Karatay, eşi ve oğlunu da hizmet ettirmiş. Kocasıyla oğlu tuvalet kazıp yemek pişirirken Canan Karatay da çadır hastanede bölgedeki en kıdemli doktor olarak hizmet vermiş.

KARATAY DİYETİNDE BUNLARI YEMEK TAMAMEN YASAK!

-Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (ekmeğin her çeşidi)

-Kavrulmuş kuruyemişler,

-Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve -diyabetik ürünler,

-Pirinç, patates, pişmiş havuç,

-Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz

-Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis,

-Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dahil), meyveli yoğurt, granür kahve

-Market yoğurdu yasak. (Bunun yerine kendi mayaladığınız yoğurdu tüketmelisiniz.)

-Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin

-Öğütülmüş tahıllar

Bunları yapmak şart…

-Yatmadan en az 4-5 saat önce yemek işlemi sona erecek ve tek bir lokma yenmeyecek. Yalnızca şekersiz çay tüketilebilir.

-Yemesi serbest olan yiyeceklerin porsiyonlarını abartabilirsiniz. Sofradan yarı tok kalkmak hemen acıkmayı getireceği için yanlıştır. Yemek vaktinde ve yeterli miktarda yenmelidir.

-Durmadan hareket şart! Düzenli spor elbette gerekli ancak bu imkânı bulamayanlar için en iyi alternatif yürüyüştür.

-İmkân buldukça hep doğalını tüketin. Market tavuk ve yumurtaları, yoğurtları size yarardan çok zarar verecektir.

KARATAY DİYETİ 7 GÜNLÜK ÖRNEK LİSTE

KARATAY DİYETİ 1. GÜN

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay

Öğle Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yerine bir bardak ayran da tüketilebilir.)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.

Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu

KARATAY DİYETİ 2. GÜN

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.

Öğle Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran

Ara Öğün: 1 armut

Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz

KARATAY DİYETİ 3. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.

Öğle Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt

Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu

KARATAY DİYETİ 4. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.

Öğle Yemeği: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.

KARATAY DİYETİ 5. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.

Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.

Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.

KARATAY DİYETİ 6. GÜN

Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..

Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.

KARATAY DİYETİ 7. GÜN

Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.

Öğle Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.

Canan Karatay kimdir? Karatay Diyeti nedir? ile ilgili etiketler Canan Karatay kimdir Karatay diyeti nedir
GÜNÜN VİDEOSU

DEM Partililerden akıl almaz ırkçılık ve bölücülük: Batı'dan gelip toprağımıza sahip çıkıyorsunuz!

Mardin Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto eden DEM Partili göstericilerin sarf ettiği skandal sözler büyük tepki çekti. Kalabalık içerisinde bulunan kadın, "Bizim ülkemiz bizim memleketimiz. Biz kendi memleketimizde yaşayamıyoruz sizin yüzünüzden. Siz kimsiniz ki batıdan gelip toprağımıza sahip çıkmaya çalışıyorsunuz?" dedi.