TRT 1'in yeni spikeri Canan Yener Reçber kimdir? Sakarya Hendek doğumlu Reçber TRT 1'in yeni spikeri oldu. TRT ekranlarında spiker olarak yer alacak Reçber'in yaşamı merak ediliyor. Peki Canan Yener Reçber kimdir? TRT 1'in yeni spikeri kaç yaşında? Nereli? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
TRT'de yıllardır başarı ile görev yapan, son zamanlarda TRT 1 Ana Haber'in ekran yüzü olan usta sunucu Zafer Kiraz, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile TRT’den istifa ettiğini duyurdu.
“TRT EKRANLARINI BIRAKIYORUM”
Kiraz konuyla ilgili, “Pazartesi’den itibaren gördüğüm lüzum üzerine ana haber ve TRT ekranlarını bırakıyorum. Bir başka yerde bir başka zaman yine karşınızda olacağım inşallah…” açıklamasını yaptı.
TRT 1 ANA HABER EKRANLARI
Bu arada, TRT 1 Ana Haber'in yeni yüzü de belli oldu. Canan Yener Reçber, Zafer Kiraz'ın yerine göreve başladığını, bugün yine sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.
Reçber mesajında, "Yeni adres, yeni heyecan ❤ Bundan böyle Türkiye'nin birinci kanalında Ana Haber Bülteni'nde buluşalım ❤ Her akşam saat 19:00'da TRT 1ekranına bekliyorum." ifadelerini paylaştı.
Canan Yener Reçber Sakarya Hendek doğumuludur. İlköğretim, Ortaokul ve Lise eğitimini Hendek’te tamamlamıştır. Ardından Üniversitesi İşletme üzerine okumuştur.
Bir gün Sakarya’da Kanal 54 Televizyon kanalında çalışan arkadaşını ziyarete gittiği esnada spikerlik teklifi almış ardından çalışma hayatına Kanal 54 Televizyon kanalı ile adım atmıştır.
Daha sonra Kanal 54 iflas etmiş ardından Kanal 48’den ekip olarak teklif almışlardır. Bir kaç arkadaşı ile birlikte Marmariste çalışmalarını sürdürmüş 2 sene sonra tekrar Sakarya’ya dönüş yapmıştır. Kısa bir süre yerel kanal Kent Tv’de çalışmıştır.
Bir yakını aracılığı ile TRT kanalında Fulin Arıkan ile irtibata geçmiş ve denemenin ardından TRT’te hava durumu sunucusu olarak görev almıştır. Bugüne kadar bir çok program sunmuş, haber editörlüğü ve haber spikerliği yapmıştır. Evli olan Canan Yener Reçber’in eşide spor muhabiridir. Yaptığı işi çok sevdiğini ve sağlığının elverdiği sürece Haber sunuculuğu yapmak istediğini belirtmiştir.
TRT
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu kısaca TRT, 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve kamu yayıncılığı yapmakla görevli Türkiye'nin ilk, günümüzdeki tek kuruluşu.
Türkiye'de yayın yapan ikinci televizyon kanalıdır. 1952'de yayına başlayan ve sadece İstanbul'da yayın yapan İTÜ TV'nin 1970 yılında kapanmasından sonra TRT, 1990'ların başında ilk özel televizyon ve radyo kanalı yayına başlayana dek Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığı yapan tek kurum olarak hizmet vermiş; ülkede televizyon ve radyo yayıncılığı konusunda ilk örnekleri oluşturmuştur. 1968 ve 1986 yılları arasında Türkiye'de yayın yapan tek televizyon kanalı TRT'nin yayımladığı TRT 1 kanalı olmuş; 1986 yılında TRT 2 yayına girmiştir.
359 sayılı "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yasası" ile 1964 yılında özerk kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak oldu.
RADYO YAYINI
İlk programlı radyo yayınına 1965 yılında geçildi ve bütün radyolar haber saatlerinde Ankara Radyosu'na bağlandılar. Aynı yıl bünyesinde Türk Sanat ve Halk Müziği Danışma Kurulu ve Batı Müziği ve Çok Sesli Türk Müziği Danışma Kurulu toplandılar. Seçim sonuçlarını vermek için ilk sabaha kadar yayın yine bu yıl yapıldı. 1966 yılında TRT kapalı devre televizyon eğitimi yayınları başladı. Spor haberleri ilk kez 1967 yılında haber bülteni ile birlikte verildi. Erzurum Radyosu ve İzmir Radyosu yine bu yıl içerisinde yayın hayatlarına başladı. Televizyon yayınına yönelik çalışmalara hız verildi.
TELEVİZYON YAYINLARI
Televizyon yayınları ise, 31 Ocak 1968 tarihinde Türkiye'de ilk deneme televizyon yayını Ankara'da bulunan Mithatpaşa Stüdyosu'nda Mahmut Tali Öngören'in açılış konuşmasıyla başladı. Haftada üç gün, üçer saat olarak başlayan deneme yayınları bir yıl sonra haftada dört güne çıktı. 1970'te İzmir televizyonu, ardından 1971'de İstanbul televizyonu faaliyete geçti. İlk canlı spor yayını, 1971 yılında İzmir'de oynanan Karşıyaka ile İstanbulspor arasında oynanan futbol maçını naklen vererek gerçekleştirdi. Sonraki sene televizyonda ilk kez Bedava Dünya Gezisi adlı yabancı dizi Türkçe seslendirildi. Aynı yıl reklam yayınlarına da başlandı. Münih'teki 1972 Yaz Olimpiyatları verilerek ilk dış naklen yayını gerçekleştirdi.