Çavuşoğlu: Yunan elçiyi bakanlığa çağırdık

Yunanistan'da bir gazetenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldığı çirkin manşetine Türkiye sert tepki gösterdi. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrılarak uyarıldığını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğer basın özgürlüğü ile bağdaştırmıyorlarsa hukuki olanı yapmak onların sorumluluğundadır." diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta çözüme ilişkin artık federasyon için müzakere yapılmayacağını defalarca söylediklerini de ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir Yunan gazetesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin olarak attığı çirkin manşete ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Yunan gazetesinin Cumhurbaşkanına ilişkin attığı alçakça manşet ile ilgili olarak konuşan Çavuşoğlu "Yunan Büyükelçiyi bakanlığa çağırdık" bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu, "Bizim yayın organlarımızda bazı Yunan siyasetçilere eleştiri olur, bizi de eleştirirler, daha da ağır olur, üzülürüz ama olabilir. Ama hakaret küfür, basın özgürlüğü içinde değerlendirilmemelidir. Yunan Dışişleri'nin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz." dedi.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer basın özgürlüğü ile bağdaştırmıyorlarsa hukuki olanı yapmak onların sorumluluğundadır. İletişim Başkanlığımız da gerekli girişimi yapıyor. Yunanistan'ın birçok konuda Türkiye'de olan birçok meselelerinde olumlu adım atamamasının sebebi de işte bu kamuoyunun duygusunu yansıtan basındır. Ben bunu gördüm, maalesef seviye bu, gerekli işlemleri yapacağız."

"KIBRIS'TA FEDARASYON İÇİN MÜZAKERE ETMEYECEĞİZ! DEFALARCA SÖYLEDİK"

Kıbrıs'ta çözüm noktasında artık federasyon için müzakere etmeyeceklerini karşı tarafa defalarca söylediklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta seçim arifesindeyiz. Elbette Kıbrıs Türk halkının iradesi sandığa yansır. Diğer taraftan Kıbrıs müzakereleri var. Bu müzakerelerde herkes görüşlerini söyleyebilir. Bunu seçim malzemesi haline getirilmesini doğru bulmuyoruz. Kıbrıs'la ilgili attığımız adımlar ortada. İktidara geldiğimizden bu yana her türlü adımı attık, çabaları destekledik. Annan planı başarısız oldu. Rum tarafı yüzde 75'le reddetti. Türk tarafından güçlü bir destek çıktı. Kimin çözüm istediğini, kimin istemediğini gördük. En son Dışişleri Bakanı olduktan sonra bir müzakere süreci başladı, biz güçlü bir şekilde destekledik. Cenevre'deki müzakereler kısaydı, biraz daha zaman verelim dedik.

11 gün müzakere ettik, başarısız olduk. Neden başarısız olduk? Annan Planı'nda federasyonu müzakere etmiştik. Biz Cenevre öncesi Cenevre'de ve de Kramantara'da çok açık bir şey söyledik, son defa federasyonu müzakere ediyoruz. Akşam yemeğinde ben söyledim yine sayın Akıncı söyledi. Her müzakerenin başlangıcında ben de söyledim, sayın Akıncı da söyledi. 'Bu son kez müzakeredir, artık bir daha federasyonu müzakere etmeyeceğiz' dedi. Burada çözüme ulaşamazsak bir daha federasyonu müzakere etmeyeceğimizi söyledik. Orada da geri adım atıldı. Rum tarafı attı. Negatif ortam oldu. Genel Sekreter bazı somut fikirler ortaya attı, biz destekledik. Genel Sekreter Rum tarafının geri adım attığını, hiçbir yere varılamayacağını anladı. Bunun üzerine müzakereleri kapattık." diye konuştu.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Önce şunu anlamamız gerekiyor. Kramantana bitmiştir. Genel Sekreter baktı ki başarılı olmayacak, önerilerini geri çekmiştir. Rum tarafı hangi önerileri getirdiyse bunları geri çekmiştir. Aynı şekilde KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti de önerilerini geri çekti. Şimdi bir daha kaldığımız yerden başlamamız mümkün değil. Çünkü artık o müzakere bitmiştir, başarısız olmuştur. Şimdi seçimlerden sonra 5+1 gayriresmi toplantı önerisinde bulunuldu. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz önerdik. Bu toplantıda resmi müzakere başlamadan önce neyi müzakere edeceğimizi öncelikle kararlaştırmamız lazım. Bizim burada önceliğimiz federasyon dışındaki seçeneklerdir. Bunları değerlendirebiliriz. Önce neyi müzakere edeceğiz. Federasyon konusunda müzakereye devam edecek olsaydık 5+1 gayriresmi toplantıyı yapmak zorunda kalmazdık. Biz teklif ettik BM kabul etti. Bizim önceliklerimiz farklı." 

"YENİ BİR MACERAYA ATILMANIN ANLAMI YOK"

Kıbrıs için sonuç alıcı müzakerenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Önümüzdeki 5+1 gayri resmi toplantıda Türkiye Cumhuriyeti olarak konfederasyon ve iki devletli seçim başta olmak üzere güçlü bir şekilde ifade edeceğiz. İnşallah bugüne kadar çözülmeyen Kıbrıs konusunu da çözmüş olabiliriz. Aksi halde federasyon için bir neticeye varamayacağını çok emin bir şekilde biliyoruz. Rum tarafı Türk tarafı ile siyasi eşitliği, dönüşümlü başkanlığı paylaşmak istemiyor. 'Biz Kıbrıslı Rumlar olarak Türklerle hastanemizi bile paylaşmak istemiyoruz' dendi. Bunlar kayıtlarda var." diye konuştu.

Rum kesiminin Türk tarafındaki halkın haklarını yok saydığını ifade eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Rum kesiminin sondajlarda Türk tarafının hakkını yok sayarak farklı şirketlere lisanslar vermesi, hakça paylaşımda olumlu adımlar atmaması vardır. Ekonomik konularda bile paylaşmaya hazır olmayan Rum kesimi federasyon için müzakere yaptığı zaman Annan Planı'nda, Cenevre'de olduğu gibi dönüşümlü başkanlığı, KKTC için pozitif oy için hiçbir yetkiyi paylaşmak istemeyecektir. Dolayısıyla başarısız olacak yeni maceraya atılmanın hiçbir anlamı yoktur. Türkiye olarak başından beri tutumumuz nettir.

Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye için Kıbrıs stratejik bir konumdadır. Kıbrıslı kardeşlerimiz Türkiye'nin pozisyonunu bilme hakkı vardır."

Çavuşoğlu: Yunan elçiyi bakanlığa çağırdık ile ilgili etiketler Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı Yunanistan Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs Yunan gazetesi