Çay, ülkemizin verimli topraklarında yetişmesi ve sunum şekliyle Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında. İngiliz ve Çinliler çay tüketim alışkanlıklarıyla dünyaya nam salmış olsa da Türkiye, dünyada en çok çay tüketen ülkelerden. CNN Travel, 85 milyon insanın günde 4 bardak içtiği Türk çayına dair merak edilenleri paylaştı.
Türk kültürünün vazgeçilmez değeri çay, dünya basınında
Türkiye’de çay tüketimi neredeyse su tüketiminin önüne geçmiş durumda. Sabah kahvaltıları, öğle yemeği sonrası, beş çayı, ve akşam yemeği sonrası. Türk kültürünün vazgeçilmez değerlerinden biri olan çay ve türklerin çay tüketim alışkanlığı dünya basınının da dikkati çekti. İşte detaylar...
Türkiye'nin kuzeydoğusundaki ürkütücü derecede sarp bir dağın tepesinde yer alan Haremtepe Köyü, çay yetişticiliğinin yapıldığı Rize’de önemli bir konuma sahip. Düzinelerce yerel çay toplayıcısının bir sonraki sel başlamadan önce çay yapraklarını hızlı ve verimli bir şekilde koparması ve omuzlarına asılan büyük kumaş çuvallara bırakması gerekiyor.
Köyde çay bahçesi ve kafe sahibi Kenan Çiftçi, "Burası çok özel bir yer. Normalde çay sadece ekvator bölgelerinde yetiştirilebilir. Ancak bölgenin mikro iklimi, bol güneş ve yağmur, çayın yetiştirilmesine olanak sağlıyor” diyor. Nemli iklimi, muson yağmurları ve nefes kesici manzaraları ile tanınan Rize, çay üretimi konusunda Türkiye'nin çay ihtiyacını karşılıyor.
85 MİLYON İNSAN GÜNDE 4 BARDAK ÇAY İÇİYOR
Bazı tahminlere göre dünyadaki en yüksek tüketime sahip ülke Türkiye. Bir Türk, günde ortalama dört kilogram yaprak tüketiyor ve Uluslararası Çay Komitesi'ne göre yılda 85 milyon insan günde dört bardak çay içiyor.
Türkiye’de çaydanlıkta demlenen siyah çay, genellikle ince belli bardaklarda içiliyor. Alt ve üst olmak üzere iki parçadan oluşan çaydanlık, “çift kaynatma” sistemini kullanarak çayın demlenmesine ve aynı anda sıcak kalmasına olanak sağlıyor.