Cemal Saydam: Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar!

Fatih Altaylı'nın sunumuyla Habertürk ekranlarına gelen Teke Tek programına katılan deniz bilimci Profesör Cemal Saydam, "Kanal İstanbul gibi bir projenin sonunda Marmara Denizi ölür. Ölen bir Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar." dedi.

Kanal İstanbul için hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu dün kabul edildi.

Rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün süreyle görüşe açıldı. Görüş ve öneriler için İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurulabilecek.

"ÖLEN BİR MARMARA DENİZİ ÇÜRÜK YUMURTA GİBİ KOKAR."

 Konu ile iligli görüşünü Habertürk ekranlarında yayınlanan Teke Tek programında dile getiren deniz bilimci Profesör Cemal Saydam, "Kanal İstanbul gibi bir projenin sonunda Marmara Denizi ölür. Ölen bir Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar." dedi.

Cemal Saydam: Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar!

"GERİ DÖNÜŞÜ YOK"

Saydam, daha önce de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Karadeniz’e ikinci bir musluk açtığınızda suyu daha hızlı Marmara Denizi’ne akacak. Bol besinli üst tabaka zaten çan çekişen alt tabakaya baskı yapacak, dolayısıyla oksijen hızla azalacak. Oksijen bitince bir daha geri dönüşü yok, kanalı kapatsanız dahi yok. Oksijensizlik kimyasal dengeleri alt üst edecek, alt tabakadaki hidrojen sülfür yoğunluğu hızla artacak. Dolayısıyla İstanbul birkaç 10 yıl sonra lodos estiğinde dayanılmaz bir şekilde çürük yumurta kokacak” dedi.

"MARMARA DENİZİNİ SADECE OLUMLU ETKİLEYECEK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turkan Turhan, Kanal İstanbul Projesi'nin çok ayaklı olduğunu belirterek, bu nedenle proje alanını belirlerken özellikle tüm çevresel ve iklimsel faktörleri gözden geçirdiklerini belirtti.

Projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından Kanal İstanbul'un geçebileceği 5 koridor üzerinde yıllarca süren çalışmalar yapıldığını bildiren Turhan, en uygun olan Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunda karar kılındığını anımsattı.

Turhan, güzergah üzerinde Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgalarını incelediklerini anlatarak, tsunamiyle ilgili parametrelerin belirlendiğini, Marmara ve Karadeniz'de oluşabilecek tsunami etkilerinin kayıtlı tüm verileri çerçevesinde detaylı çalışmalar yapıldığını ifade etti.Proje alanında yaklaşık 25 yıllık rüzgar verileri kullanılarak modelleme çalışmaları yapıldığını da açıklayan Turhan, "Kanal içerisinde gemi geçişlerinden oluşacak dalgaların kanal yan yüzeylerine etkisi en olumsuz senaryolara göre değerlendirildi. Hatta Kanal İstanbul Projesi'nin su modelleri ve simülasyon/navigasyonla ilgili teknik çalışmaları da bu noktada dünyanın en iyi firmalarından biri aracılığıyla gerçekleştirildi. Kanal güzergahı belirlenirken yerleşim yerleri dışarıda bırakılarak insanlarımızın da olumsuz etkilenmesi önlendi." ifadelerini kullandı. 

 

Cemal Saydam: Marmara Denizi çürük yumurta gibi kokar! ile ilgili etiketler İstanbul Habertürk Marmara Kanal İstanbul cemal saydam