Ceren Hindistan'ın kızının hastalığı nedir?

2.5 yaşındaki kızı Arya’nın kemoterapi tedavisi görmesini istemeyen manken Ceren Hindistan'a Hastane yetkilileri mahkemeye başvurarak küçük çocuğun koruma altına alınmasını talep etti. Vatandaşlar ise Ceren Hindistan'ın kızı hastalığını merak ediyor. Peki Ceren Hindistan'ın kızı ne hastalığı nedir? Wilms tümörü nedir? Detaylar haberimizde...

Ceren Hindistan kızının hasta olduğunu öğrenmesi ile bir şok yaşadı. Hindistan, 1.5 yıl önce imam nikahı kıydığı Ümit Aslan'la evlendi. Çiftin, 25 Temmuz 2015'te kızları oldu. 2.5 yaşındaki kızları hasta olduğunu öğrendi. Hindistan'nın kızı Arya’nın kemoterapi tedavisi görmesini istemedi. Herkes olayın detaylarını merak ediyor. Peki Ceren Hindistan'ın kızının hastalığı nedir? Wilms tümörü ne demek? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Ceren Hindistan'ın kızının hastalığı nedir?
 
Manken Ceren Hindistan, geçtiğimiz günlerde büyük şok yaşadı. 2.5 yaşındaki kızının hasta olduğunu öğrendi. Ama Hindistan kızının kemoterapi görmesini istemeyince, hastane yönetimi mahkemeye başvurdu. Hindistan, 1.5 yıl önce imam nikahı kıydığı Ümit Aslan'la evlendi. Çiftin, 25 Temmuz 2015'te kızları oldu. Antalya'da doğum yapan Hindistan, kızına Arya ismini koydu.
 
KORUMAYA ALINSIN
 
Sabah'ın haberine göre, çift, geçtiğimiz 14 Mart'ta, kızlarının, böbrekte rastlanan ve kötü huylu Wilms Tümörü hastalığı taşıdığını öğrendi. Büyük üzüntü yaşayan çift, İstanbul'da özel bir hastaneye başvurdu. Çifte, kızlarının tedavi olması gerektiği söylendi. Fakat, Hindistan, küçük kızlarının kemoterapi almasını istemedi, tedavisi tamamlanmadan Arya'yı evlerine götürdü. Hastane yönetimi Arya'nın tedavi görmezse öleceğini belirterek mahkemeye başvurdu. Yönetim; Hindistan'ın, 5395 sayılı kanuna aykırı davranarak kızının koruma tedbirlerini ihlal ettiğini belirtti. Yetkililer, sağlık tedbiri kapsamında kalan Arya'nın fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli tıbbı bakım ve rehabilitasyonun yapılmasını engelleyen Hindistan'ın çocuğuna koruma kararı verilmesi istendi.
 
WİLMS TÜMÖRÜ
Wilms tümörü veya nefroblastom çoğunlukla çocuklarda görülen nadiren yetişkinleri de etkileyebilen bir çeşit böbrek kanseri türüdür.
 
Tümör ismini, ilk olarak bu tür bir tümörü tarif eden Alman cerrah Max Wilms'den (1867-1918) almıştır.
 
ABD'de yılda yaklaşık 500 vaka teşhis edilmektedir. Çoğunluğu (% 75) diğer açılardan normal çocuklarda görülür; bir kısmı ise (% 25) diğer gelişimsel anomaliler ile ilişkilidir. Tedaviye son derece duyarlı bir tümördür ve hastaların yaklaşık %90'ı en az 5 yıl sağ kalım süresine sahiptir.
 
Wilms tümörlerinin kötü tarafı çabuk büyümeleri ve erken dönemde kardeş tümörler (metastaz) oluşturma eğilimine sahip olmalarıdır. Wilms tümörlü hastaların yaklaşık % 10 kadarında henüz ilk tanı sırasında metastazlar bulunmaktadır. Bu kardeş tümörler (metastazlar) özellikle böbrek çevresindeki lenf düğümleri içinde, akciğerlerde ve karaciğerde görülmektedirler. Bazı çocuklarda Wilms tümörü baştan itibaren sadece bir böbrekte değil, her iki böbrekte de görülmektedir. (hastaların yaklaşık % 5 kadarında). Çocuklarda hastalığın kaynak noktası genellikle nefroblastomatozis durumudur. Bundan kasıt, Wilms tümörünün ön basamağı sayılan olgunlaşmamış embriyonal böbrek dokusudur.
 
Wilms tümörü çoğunlukla tek taraflıdır. İki taraflı görülme oranı %5'ten daha azdır. Bununla birlikte Denys-Drash sendromu ile birlikteyse çoğunlukla çift taraflı veya çoklu tümörler görülür.Karın orta hattını geçmeyen kapsüllü ve vaskülarize tümörler olma eğilimindedir. Metastaz genellikle akciğere olur. Wilms tümörünün kapsülünün yırtılması kanama ve tümörün peritoneal yayılım riskini ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda, bu tür kırılgan tümörlerin çıkarılmasında deneyimli bir cerrah tarafından cerrahi müdahale şarttır.
 
 
BELİRTİLERİ
Tipik belirtileri şunlardır:
 
Anormal büyük karın
Karın ağrısı
Ateş
Bulantı ve kusma
İdrarda kan (vakaların yaklaşık % 20)
Bazı vakalarada yüksek tansiyon
 
İlk işareti normalde kolayca doktor tarafından hissedilebilen ağrısız bir karın tümörüdür. Tanı için daha sonra Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi veya MR yapılır. Biyopsi, genellikle kanser evresini yükseltebileceğinden ve malign hücreleri karın boşluğuna ekebileceğinden dolayı yapılmaz.
 
BÖBREK
 
Böbrekler, omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde boşaltım organlarıdır. 13 cm boyuna kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir. Nefroloji, adını Yunanca "böbrek" anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir.Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur.
 
İnsanlarda, böbrekler karın bölgesinin arka bölümünde, bir başka deyişle karınzarı arkası (retroperitonal) bölgesinde yer alırlar.İki tane bulunan (çoğu insanda tek böbrek bulunabilmektedir, ve bu insanlar bunun ayrımına varmadan sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler) böbreklerden sağda olanı diyaframın hemen altında, ve karaciğerin arkasında (posterior), solda olanı ise diyaframın altında ve dalağın arkasında yer almaktadır. Böbreklerin ikisinin de üstünde böbreküstü bezleri yer almaktadır. Böbreklerin konumları bakımından bakışımsız olmalarının nedeni karın boşluğunda büyük bir yer kaplayan karaciğerin, sağda bulunan böbreğin soldakine göre 1-2 santimetre daha aşağı bir konumda (inferior) bulunmasına neden olmasıdır.
 
Karınzarı arkasında bulunan böbreklerin boyutları 9 ila 13 cm arasında değişmekte, ve sol böbrek sağdakinden az da olsa biraz daha büyüktür. Yaklaşık 12. göğüs omuru ile 3. bel omurlarının (T12-L3) düzeyleri arasında yer almaktadırlar.Böbreklerin üst bölgeleri 11. ve 12. kaburgalarca korunmaktadır.Böbreküstü bezleriyle birlikte böbrekler, yağ dokuyla çevrelenip (buna pararenal yağ denilmektedir), bu yapı da böbrek zarı (renal fasiya olarak da bilinir) ile bütünüyle sarılmış durumdadır. Yukarıda da belirtildiği gibi, böbreklerden biri ya da ikisi doğuştan bulunmayabilirler, ve bu duruma böbrek oluşmaması ya da renal agenez denilmektedir.
 
Böbrekler, süzülmemiş kanı karın bölgesi aorttan ayrılan sol ve sağ böbrek atardamarları yoluyla almaktadırlar. Böbrekten dönen süzülmüş kan ise sağ ve sol böbrek toplardamarları yoluyla alt ana toplar damara döner. Böbreğe giden kan, kalbin pompaladığı toplam kanın (kardiyak debi) üçte birine ulaşabilir
 
CEREN HİNDİSTAN
 
Ceren Hindistan, Çankaya İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nden mezun olup 2007 Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması finalistlerinden olan oyuncu. Filmlerde ve dizilerde oynamaktadır.Ceren Hindistan 2014 yılında iş Ada'mı Ümit Aslan ile bir ilişkiye başlamış imam nikahı kıymış ve bu ilişkiden Temmuz 2015 te bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Eşi Ümit Aslan ile yollarını Ocak 2016 da ayırmıştır.Ceren Hindistan'ın 2014 yılında iş adamı Ümit Aslan'la ilişkiye başlamış ve ikilinin 25 Temmuz 2015 yılında Arya Rima isminde kız çocuğu dünyaya gelmiştir. Hindistan sevgilisi Ümit Aslan ile yollarını Ocak 2016 da ayırdı.
Ceren Hindistan'ın kızının hastalığı nedir? ile ilgili etiketler Ceren Hindistan kızı hastalığı wilms tümörü ne demek
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.