28 Nisan 1986'da Eski Sovyetler Birliği, Çernobil Nükleer Santrali'ndeki kusurlu 4 Numaralı reaktörün patlaması sonucu radyoaktif reaktör çekirdeğinin en az yüzde beşinin çevreye dağıldığı felaketten birkaç hafta sonra düzinelerce insan öldü ve tesisin çevresindeki alandan yaklaşık 350.000 kişi tahliye edildi.
Çernobil felaketinden 37 yıl sonra hastalık etkileri hâlâ devam ediyor...
Çernobil nükleer felaketinden sağ kurtulan insanlar, patlamadan yaklaşık 40 yıl sonra acı çekmeye devam ettikleri semptomlar hakkında konuştular.
Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi, kazadan kaynaklanan yaklaşık 5000 tiroid kanseri vakası tespit etti ve o sırada tesisin yakınında yaşayan birçok insan patlamanın etkilerini hâlâ hissedildiğini söyledi.
"Kızımın sağlık sorunları büyük olasılıkla onu arabayla Pryluky'ye götürmemden sonra oldu. O sırada radyoaktif olarak kirlenmiş bir arabada." Şimdi 71 yaşında olan Kruşçenko, "dolabında ilaçlarla dolu iki dolu komodin" olduğunu söyledi.
Uluslararası Çernobil Afetini Anma Günü'nde konuşan Kruşçenko, patlamadan hemen sonra 'talimatları beklemesinin' söylendiğini belirtti. Birkaç hafta sonra, o ve meslektaşları çocuklarını Ukrayna'nın kuzeyindeki Pryluky'e götürdüler.
Kruşçenko, "O zamanlar arabamın o kirliliğe sahip olduğunu bilmiyordum" dedi.
"Korkunç bir şeylerin olduğu yasak bölgede 20 gün geçirdim. Dozimetrem olmadığı için bunu bilmiyordum. Bize eski bir dozimetre verdiler ve arabamı kontrol ettim ve tabii ki korktum. Arabama yaklaştığımda dozimetre çatırdadı..."