CHP'li belediyeler kısırlaştırmada sınıfta kaldı! Bakan "Yüzde 70 olmalı" derken, İstanbul, Ankara ve İzmir yüzde 13'te kaldı...

Başıboş köpek sorununun ortadan kalkması için belediyelere büyük iş düşüyor. Bakan Yumaklı 'Hayvan popülasyonunun kontrolü için yüzde 70 kısırlaştırma yapılmalı.' dese de özellikle CHP'li üç büyükşehir belediyesi kısırlaştırmada sınıfta kaldı. Altı ayda yüzde 70 olması gereken kısırlaştırma oranı, üç büyükşehirde bir senede yüzde 13’de kaldı.

Başıboş köpek sorununa çözüm için sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya hayvansever kisvesi altındaki gruplar tepki gösterirken belediyelerin başıboş sokak köpeklerini kısırlaştırma karnesi dikkat çekti. 

Yıllardır ülkemizde saldırgan sahipsiz köpeklerinin üşümediği, açlık çekmediği, güvenli bir yaşam alanı sağlamak belediyelerin görevi. 

Fakat özellikle Ankara, İzmir, İstanbul belediyelerinin kısırlaştırma oranlarının beklenenin çok altında olduğu ortaya çıktı. 

T24'ün haberine göre, sokak hayvanı popülasyonun azalması için altı ayda yüzde 70 olması gereken kısırlaştırma oranı, üç büyükşehirde bir senede yüzde 13’de kaldı. Kısırlaştırma oranı Türkiye genelinde ise bir senede yüzde 8,5’da kaldı.

BAKAN YUMAKLI: HAYVAN POPÜLASYONUNUN KONTROLÜ İÇİN YÜZDE 70 KISIRLAŞTIRMA YAPILMALI


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan popülasyonunun kontrolü için ülke genelinde yüzde 70 kısırlaştırma oranına ulaşılması gerektiğini belirtti. Uzmanlar bu orana altı ayda ulaşılması gerektiğini kaydetti.

Ancak belediyelerin kendi verilerine göre bir senede ulaşılan oran bunun çok altında.

Türkiye’nin üç büyükşehrinde 668 bin 900 sokak hayvanı bulunuyor.

CHP'Lİ ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDE SADECE YÜZDE 13 KISIRLAŞTIRMA...

Sokak hayvanlarının popülasyonlarının kontrolü için altı ayda yüzde 70’inin kısırlaştırılması gerekirken 2023’te üç büyükşehirde 89 bin 798 ile sadece yüzde 13’ü kısırlaştırıldı.

En çok sokak hayvanına sahip İzmir’in, en az kısırlaştırma oranına sahip olması dikkati çekti. Türkiye genelinde kısırlaştırma oranı yüzde 8,5’a kadar düştü.

KISIRLAŞTIRMA ORANLARI GEREKENİN ÇOK ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın açıklamasına göre Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. Yumaklı kendi sosyal medya hesabı üzerinden şunları kaydetti:

“Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70’inin kısırlaştırılması ile mümkün.”

Belediyelerin kendi veri tabanlarına göre 2023 yılında;

İstanbul’da 128 bin 900 hayvanın 42 bin 569 ile yüzde 33 oranında,
Ankara’da 90 bin hayvanın 20 bin 971 ile yüzde 23,3 oranında,
İzmir’de 450 bin hayvanın 26 bin 258 ile yüzde 5,84 oranında kısırlaştırma yapıldı.
TBMM raporuna göre son 20 yılda Türkiye genelinde bir senede en fazla 342 bin 879 hayvan kısırlaştırıldı. Bu rakam 4 milyonluk popülasyonda yaklaşık yüzde 8,5’a denk geliyor.

CHP'li belediyeler kısırlaştırmada sınıfta kaldı! Bakan "Yüzde 70 olmalı" derken, İstanbul, Ankara ve İzmir yüzde 13'te kaldı... ile ilgili etiketler köpek İzmir İstanbul Ankara
GÜNÜN VİDEOSU

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, önce tehdit edildi sonra darp edildi!

Zor günler geçiren 1.'lig ekiplerinden Sakaryaspor’un kulüp Başkanı Gökhan İn saldırıya uğradı. Alacak verecek meselesi yüzünden olduğu iddia edilen tartışmada Gökhan İn'in saldırıya uğradığı anlar kameraya yansıdı.