CHP'nin İş Bankası'nda ne kadar hissesi var? İş Bankası CHP'nin mi?
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası Türkiye İş Bankası, Cumhuriyet Halk Bankası'nın mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin İş Bankası'ndaki tartışmalı rolü hakkında konuştu. CHP'nin İş Bankası'nda ne kadar hissesi var? İş Bankası CHP'nin mi? detaylar haberimizde...
1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan İş Bankası, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olma özelliğini taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü, uçakta önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin İş Bankası'ndaki tartışmalı rolü hakkında çok konuşulacak açıklamalar yaptı. CHP'nin İş Bankası'nda ne kadar hissesi var? İş Bankası CHP'nin mi? detaylar haberimizde...
CHP'NİN İŞ BANKASI'NDA NE KADAR HİSSESİ VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü, uçakta aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hediye ettiği uçak hakkında detaylı bilgi verirken, CHP'nin İş Bankası'ndaki tartışmalı rolü hakkında da çok konuşulacak açıklamalar yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Kafkas İslam Ordusu'nun teşkili ve Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerine katıldı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da katıldığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüşme de gerçekleştirdi. Erdoğan resmi temaslarının ardından ise dönüş yolunda, uçakta aralarında SuperHaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Er'in de bulunduğu gazetecilerle sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hediye ettiği uçak hakkında detaylı bilgi verirken, CHP'nin konuyla ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi. Erdoğan CHP'nin İş Bankası'ndaki tartışmalı rolü hakkında da çok konuşulacak açıklamalar yaptı.
* İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalar;
- Katar Emiri’nin size hediye ettiği uçak muhalefet tarafından gündeme satın alındığı iddiasıyla getirildi. Hem bu iddiaya ne dersiniz hem de bundan sonra devlet uçuşlarında bu uçağı da kullanacak mısınız?
Sağırları incitmek istemem ama bahsettikleriniz, duymuyorlar ama uyduruyorlar. İşin aslı nasıl peki? Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye’ye hibe etti; "Ben Türkiye’den para almam; bunu Türkiye’ye hediye ediyorum, hibe ediyorum" dedi. O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nindir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne verilecek böyle bir uçak, CHP’yi niye rahatsız ediyor? Ya da onların TV kanallarını niye rahatsız eder? Bunları anlamak mümkün değil. Ben bunlara hukuki davalar açtım. Bunlar mahkeme mahkeme sürünecekler. Hepsi, genel başkanları da öyle. Atar atar iftiraları, biz davaları kazanıyoruz; o ödemekten bıkmıyor, biz de kazanmaktan bıkmayacağız, devam edeceğiz. Sözünü ettikleri uçak şu anda boyanıyor. İnşallah her şey bitikten sonra bir seyahati de onunla yaparız. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin uçağına bineceksiniz, benim uçağıma değil..
- CHP’nin bir TV kanalını satın aldığı iddiası var. Bu, Anayasa mahkemesinin ilgilenmesi gereken bir suç değil mi?
Ben şöyle bir şey söyleyeyim size. Bir TV kanalı açmış açmamış çok önemli değil. Partili birinin televizyonu da olabilir. Bunlar önemli değil. Ama daha önemli bir suç var. Siyasi partiler banka kurabilir mi? Hayır, kuramaz. Ama şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayun’undan dediğim, İş Bankası hisselerinin % 28’inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse hazineye girer. Öyle mi? Basın mensupları olarak siz de inceleyin bence bu konuyu.
Vakıfbank’ta da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ciddi bir hissesi var. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu hissesini genel müdürlüğe aktarmak için gerekli talimatı verdik. Bir an önce oraya aktarılsın. Oradan gelecek gelir vakıf yatırımlarında kullanılsın. Zaten haram. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün haramla ne alakası olur? Olmaması lazım. Ya bunu Vakıf Katılım'a veya genel müdürlüğe bunu vermesi lazım ki, Vakıflar Genel Müdürlü’ğü bütün eserlerinde bu harcamaları yapsın. Bu talimat verildi. Bu çok çok ciddi bir imkan. Vakıflar genel müdürlüğü de bu imkanı en ideal şekilde kullanma fırsatını yakalamış olacak.
TÜRKİYE İŞ BANKASI
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel banka. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan İş Bankası, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 30 Haziran 2014'te 219.6 milyar ₺ aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 118. bankasıdır. Eylül 2014 itibarıyla 25'i yurt dışında olmak üzere 1.350 şube, 6.000 bankamatik ve 24 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Rusya'da İşbank Rusya ve Almanya'da İşbank AG adıyla iki iştiraki vardır.
Tarihçe
"Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…" 1924 yılının Temmuz ayında Bakanlar Kurulu’nu toplayan Mustafa Kemal, milli bir banka kurulması konusundaki arzusunu böyle dile getirmiştir.[5] Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan “büyük sermayeli milli bir tedavül bankası teşkil edilerek sermayesinin yalnız ahali tarafından temini kabil olmadığı takdirde bir kısmının hükümet tarafından hisse senedi satın alınmak suretiyle temini ve mütebaki sermayenin münhasıran Türklere aidiyeti” kararı doğrultusunda Celal Bayar'ın liderliğinde Ankara’da 10 personel ile hizmete başlamıştır. 1924 yılının sonlarında İstanbul Şubesi, 1925 yılında ise İzmir ve Bursa Şubeleri açılmıştır.
250.000 Lirası ödenmiş 1 milyon sermaye ile 26 Ağustos 1924’te tek şube olarak kurulan İş Bankası, 8 kişilik bir kadro ile işe koyulmuştur. Bankanın kurucuları arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yanı sıra taahhüt ettikleri sermayenin en az %10’unu ödeyen 36 kişi bulunuyordu.
Kuruluşundan itibaren bankacılığın yanı sıra ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda yatırımlara da girişen İş Bankası, şeker, cam, dokuma sektörlerinde yer almış, maden, liman, kömür işletmeleri gibi çok çeşitli alanlarda iştiraklere girişmiştir.[10] 1927 yılında İtibar-ı Milli Bankası ile birleşmiş ve sermayesini 4 milyona yükseltmiştir.
En küçük tasarrufu değerlendirmek ve kalkınmaya aktarmak üzere kurulan İş Bankası, Türk toplumunda tasarruf bilincinin yerleşmesi ve gelişmesinde büyük rol oynamış 1928 yılında Türkiye’ye ilk kumbaraları getirmiştir.Takip eden yıllarda İş Bankası ülke genelinde şubeler açarak büyümeye başlamıştır. 1932 yılında Hamburg-Almanya ve İskenderiye-Mısır şubelerini açarak yurt dışında şube açan ilk Türk bankası olmuştur. 1950’lerde İş Bankası iştirak portföyünü genişletmiştir. Banka’nın iştirakleri Türk sanayinin itici gücü olurken, imalat sektörleri başta olmak üzere pek çok iş koluna yatırım yapılmış ve finansman sağlanmıştır. 1960’lı ve 1970’li yıllarda şubeleşmeye hız veren İş Bankası 1980’li yıllarda yurt dışındaki şube ağının gelişmesine özel önem vermiştir. 1980’li yıllarla birlikte, İş Bankası çok kanallı bankacılık vizyonu doğrultusunda geniş bir yelpazede müşterilerine hizmet sunmaya başlamıştır. 1982 yılında ilk ATM’leri Türkiye’ye getiren İş Bankası aynı zamanda Bankamatik isminin bir marka haline gelmesini de sağlamıştır. 1991'de hizmete sunulan “Mavi Hat” ve 1997 yılında ilk internet şubesinin kullanıma açılmasıyla, İş Bankası bu alanda öncü bir rol üstlenmiştir. O yıllardan itibaren İş Bankası, sunulan hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliğini müşterilerinin istekleri ve beklentileri doğrultusunda arttırmak için gerek AR-GE faaliyetleri gerekse yeni teknolojilerin kullanılması ile ilgili çalışmaları yürütmektedir.
Yapı
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 30.6.2014 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:
İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: % 40.25
Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi)*: % 28,09
Halka açık pay: % 31.66
*Atatürk'ün vasiyeti çerçevesinde mülkiyeti Cumhuriyet Halk Partisi'ne ait olan söz konusu hisselere ilişkin temettü geliri, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na bırakılmıştır.
Sosyal sorumluluk
İş Bankası’nın kurumsal sosyal sorumluluk politikasının temeli, kurucusu Atatürk tarafından öngörülen görev çizgisinde, toplumsal değerleri kalıcı ve süreklilik gösterecek şekilde koruyan ve geliştiren bir şekilde ülkeye katkıda bulunmaktır.
81 İlden 81 Öğrenci (eğitim)
Karneni Göster Kitabını Al (eğitim)
Türkiye Satranç Federasyonu Sponsorluğu (eğitim)
81 İlde 81 Orman (çevre)
Kültür Yayınları (kültür ve sanat)
İş Sanat (kültür ve sanat)
MSGSÜ ile işbirliği (kültür ve sanat)
Müzeler evi kazı sponsorluğu (kültür ve sanat)
Türkiye İş Bankası Müzesi