'CIA Başkanı'nı gönderiyorum, detaylı konuşun'

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında geçen 42 dakikalık telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı.

Trump'ın ABD başkanlığına geçmesinin ardından iki lider arasında gerçekleşen ilk telefon görüşmesiyle ilgili kulislere yansıyanları aktaran Selvi, CIA Başkanı'nın bugün Türkiye'ye gelecek olmasına ilişkin olarak "Erdoğan Cerablus ve El Bab’da DAEŞ’e karşı verilen başarılı mücadeleyi aktarıp, El Bab ve Rakka’da birlikte mücadele edilebileceği teklifini yineliyor. DAEŞ’le mücadele ve PYD-YPG konusu gündeme gelince Trump, 'CIA Başkanı’nı gönderiyorum, onunla detaylı olarak konuşun' diyor" ifadesini kullandı.

Konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen'in iadesinin de gündeme geldiğini belirten Selvi, "Trump olumsuz bir yaklaşım sergilemiyor." dedi.

İşte o yazının ilgili kısmı

...Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin liderinin Fetullah Gülen olduğunu belirtip sözü Gülen’in iadesine getiriyor.

Trump olumsuz bir yaklaşım sergilemiyor. Aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülen’in iadesi konusundaki sözlerini dikkatle dinliyor, hatta ABD’de yargılamanın imkânı olup olmadığının araştırılmasını isteyeceğini söylüyor. Belli ki Fetullah Gülen, Trump yönetiminde, Obama döneminde olduğu gibi rahat edemeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde durduğu ağırlıklı noktalardan birini ise DAEŞ’le mücadele konusu oluşturuyor. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değerlendirmelerinden etkileniyor, sorular sorarak ayrıntılı bilgi almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başından beri savunduğu Suriye’de güvenli bölge oluşturulması önerisine Trump da sıcak bakıyor. Görüşmede bu konu da gündeme geliyor. Ancak Trump’ın zihnindeki güvenli bölgenin geçmişte Irak’ta ilan edilenden farklı olduğu anlaşılıyor.

Hatırlarsanız ABD, Irak’ta Kürtlerin yaşadığı 36’ncı paralelin üstü ile Şiilerin bulunduğu 32’nci paralelin altını uçuşa yasak bölge ilan etmişti. Suriye’de ise daha çok bizim, Suriye sınırlarının içinde oluşturduğu terörden arındırılmış bölgeye benzer bir düşünce olduğu anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cerablus ve El Bab’da DAEŞ’e karşı verilen başarılı mücadeleyi aktarıp, El Bab ve Rakka’da birlikte mücadele edilebileceği teklifini yineliyor. DAEŞ’le mücadele ve PYD-YPG konusu gündeme gelince Trump, “CIA Başkanı’nı gönderiyorum, onunla detaylı olarak konuşun” diyor.

'CIA Başkanı'nı gönderiyorum, detaylı konuşun' ile ilgili etiketler Erdoğan Trump CIA DEAŞ
GÜNÜN VİDEOSU

İsmail Saymaz kime abi çekti? Gelen telefon yayına yansıdı: Tam o konuyu konuşuyorduk abi

Halk TV'nin Rota programında dün akşam canlı yayın kazası yaşandı. Gazeteci İsmail Saymaz, konuklarından biri olduğu programda telefonu çalınca fısırtıyla aramaya cevap verdi. Saymaz'ın sesi yayına yansıyınca kime sürekli "abi" dediği sosyal medyada merak konusu oldu.