Çiçek aşısı olan ya da olmayan bu virüse yakalanabilir, mesafe ve temasa dikkat!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu, çiçek hastalığı aşısının, maymun çiçek virüsü hastalığına %85 oranında etkin olabileceğini ve aşısı olanların daha hafif atlatabileceklerini söyledi.

Dünya çiçek virüsünün bir türü olan "maymun çiçeği" hastalığını konuşuyor. Afrika kökenli virüs ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülürken son iki haftada Avrupa'da 11 ülkeye yayıldı. İngiltere, İspanya, Portekiz, Almanya, İtalya, ABD, Kanada, Belçika, Hollanda ve Avustralya’daki vakalar doğrulandı. Bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi bir salgına dönüşmeyeceğini söyledi.
 
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu, dünyada paniğe yol açan maymun çiçeği hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çiçek aşısı olan ya da olmayan bu virüse yakalanabilir, mesafe ve temasa dikkat!
 
11 ÜLKEYE YAYILDI
 
Doç. Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu, çiçek hastalığının binlerce 
yıldır yeryüzünde olan bir viral enfeksiyon olduğunu ve 1980'de Dünya
Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından eradike edildiğini belirtti.  
 
Doç. Dr. Başaranoğlu virüsle ilgili şunları açıklamalarda bulundu:

Yüksek ateş, halsizlik, ciddi sırt ağrısı, karın ağrısı ve kusma şikayetleri ile kendisini gösteren hastalıkta birkaç gün içinde döküntü ile devam eder. Yüzde 30 vakada ölümcül seyreden bir hastalıktır. Tüm dünyada yaygın şekilde aşı uygulanması ile yeryüzünden silinmişti. Çiçek hastalığına sebep olan virüs ile aynı grupta yer alan maymun virüs çiçeği virüsü de aslında yeni bir virüs değildir. Özellikle Afrika kıtası ülkelerinde 1970’lerden beri aralıklı salgınlara sebep olan virüs, Afrika dışı ilk salgınını 2003’de yapmıştır.  Mayıs 2022 başında Avrupa ülkelerinden vaka bildirimleri yapılmaya başlanan ve  şu ana kadar 11 farklı ülkeyi içeren salgın tablosunda, 80 kesin tanı konulan vaka ve 50 araştırmaya devam edilen vakayı etkilemiştir.
 
ÇİÇEK HASTALIĞI VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ
 
Virüsün bulaşması ortak eşyaların kullanılması, birlikte yaşamak ve damlacık yoluyla yakın temasla olduğunu aktaran Doç. Dr. Başaranoğlu şözlerine şunları kaydetti:
 
Tipik olarak ateş, kas ağrısı, şiddetli baş ağrısı, ciddi halsizlik ve büyümüş lenf nodları ile başlamakta. Ateşin ortaya çıkışından sonra 3 gün içinde en fazla yüz, gövde , avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntü meydana gelir. Hastalık 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmekle birlikte %3-6 vakada ölümcül olabilmektedir.
 
42 YAŞ VE ÜZERİ OLANLAR ŞANSLI

Bağışıklığı baskılanmış hastaların şiddetli formlar açısıdan risk grubunda olduğunu belirten Doç. Dr. Başaranoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:  

Maymun çiçek virüsüne karşı aşı 2019’da onaylanmakla birlikte şu an için yaygın olarak kullanımda değildir.  Çiçek aşısı 1980 yılına kadar dünyada rutin olarak uygulanırken, eradikasyonun açıklanmasından sonra aşılama durdurulup, üretimi de sonlandırıldı. 
1980'den sonra Geçmişte uygulanmakta olan çiçek hastalığı aşısının maymun çiçek virüsü hastalığına %85 oranında etkin olduğu bildirilmektedir. Önceki çiçek aşısı varlığı maymun çiçek hastalığının daha hafif seyretmesini sağlayabilir

Çiçek aşısı olan ya da olmayan bu virüse yakalanabilir, mesafe ve temasa dikkat! ile ilgili etiketler çiçek hastalığı maymun çiçeği virüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.