Çiftçi şikayetçi oldu! İsrail destekçisi Bayer’e 2,25 milyar dolarlık ağır fatura
ABD'de bir çiftçi, Roundup tarım ilacı nedeniyle kansere yakalandığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Bayer’in sahibi olduğu Monsanto şirketini 2,25 milyar dolar tazminata mahkum etti.
ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan John McKivison isimli 49 yaşındaki bir çiftçi, Bayer’in 2016 yılında satın aldığı Monsanto şirketinin Roundup marka tarım ilacı kullanması nedeniyle kansere yakalandığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Reuters'ta yer alan habere göre, 26 Ocak Cuma günü dava sonuçlandı ve Bayer’in sahibi olduğu Monsanto şirketi 2,25 milyar dolar tazminata mahkûm oldu.
KANSERE NEDEN OLUYOR
Türkiye’de de satışı yapılan Roundup tarım ilacı hakkında karar veren Philadelphia Hukuk Mahkemesi jürisi, ürünün lenf kanserine neden olduğunu belirterek oy birliğiyle tazminat cezası kararı verdi. Mahkeme, 250 milyon dolar tazminatın çiftçiye ödenmesine hükmederken ayrıca şirkete 2 milyar dolarlık ceza kesti.
50 YILLIK SUİİSTİMAL
McKivison'un avukatları Tom Kline ve Jason Itkin, "Jürinin oybirliğiyle aldığı karar, Monsanto'nun 50 yıllık suiistimalini kınadı ve bu suiistimalin insan güvenliğini umursamazca göz ardı ettiğini ve John McKivison kanserinin önemli bir nedeni olduğunu belirten bir beyandı." açıklamasında bulundu.
DSÖ’NÜN UYARISINA RAĞMEN KANSEROJEN MADDE KULLANIMINA DEVAM ETTİ
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından hazırlanan raporda, glifosatın "insanlar için muhtemelen kanserojen" olduğu belirtildi.
Ancak Monsanto, herbisit (bitki öldürücü tarım ilacı) satmaya devam etti. Raporun ardından bazı açıklamalar yapan Monsanto, Roundup'ın kansere neden olmadığını savunurken glifosatın güvenli olduğunu söyleyen çalışmaların sayısının çok daha fazla olduğunu iddia etti ve DSÖ’ye itiraz etti.
KASIM’DA 1,56 MİLYAR DOLAR TAZMİNATA MAHKUM OLMUŞTU
ABD'nin Missouri eyaletindeki mahkemede jüri, cuma günü Bayer'in Roundup adlı yabani ot öldürücü ürününün kanser dahil zararlara neden olduğunu iddia eden 4 davacıya Alman şirketin 1,56 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Yaşanan gelişme sonrası hisseleri, borsada yüzde 20'ye yakın değer kaybetmişti.
Bayer, 2020'de ABD'de hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gittiğini ve davacılara 10,9 milyar dolar ödeneceğini duyurmuştu.
160 BİNDEN FAZLA DAVA AÇILDI
ABD'de, Bayer'e karşı Roundup nedeniyle 165 binden fazla dava açıldığı belirtiliyor. Bayer, Roundup ve glifosatın güvenli olduğunu savunsa da davalar hala devam ediyor.
SOYKIRIM YAPAN İŞGALCİLER İÇİN İSRAİL BAYRAĞI AÇTI
Almanya merkezli Bayer firması Leverkusen’deki merkezine İsrail bayrağı asmıştı. İlaç şirketi olan Bayer, Filistin’e soykırım uygulayan terörist İsrail'e desteğini ilan etmişti.