Çiftlik Bank davası yine Güney Amerika'ya taşındı: 'Tosuncuk'un abisi için iade talebi

Çiftlik Bank davası Uruguay'a gönderilen taleple bir kez daha uluslararası boyut kazandı. 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın kardeşi ve Çiftlik Bank'ın 2 numarası olan Fatih Aydın'ın Türkiye'ye iadesi istendi. Uruguay makamlarına gönderilen talepte dava ile ilgili çok önemli ayrıntılar yer alarak zaman aşımı vurgusu yapıldı.

Çiftlik Bank'ın davasına bakan İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Uruguay Doğu Cumhuriyet Yetkili Adli Makamı'ndan Fatih Aydın'ın iadesini talep etti. Mahkeme iade talepnamesinde adeta davanın röntgenini çekti. Davanın kronolojisi, sanıkların rolleri, yapılan büyük vurgunu anlatarak Uruguay'dan örgütün 2 numarası istendi.

Sabah gazetesinden Arzu Kaya'nın haberine göre, Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın'ın tutuklanmasının ardından kırmızı bültenle aranan, ağabeyi Fatih Aydın da Uruguay'da gözaltına alındı. Bu gelişmenin hemen ardından yargılamayı yürüten İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 sayfalık iade talepnamesi hazırladı. Talepnamede, suç yeri, tarihi gibi temel bilgiler verilirken Fatih Aydın'ın 75 bin 260 yıla kadar hapsi istendiği anlatıldı.

ÖDEYEMEYECEKLERİNİ FARK ETTİLER, PARAYI YURT DIŞINA KAÇIRDILAR

Mehmet Aydın'ın kurduğu şirketlerin bilgisi de aktarılan yazıda, ağabeyi Fatih Aydın'ın Kıbrıs'taki şirkette pay sahibi ve ortağı olduğu belirtildi. Gelir getirme vaadiyle insanları dolandırdıkları iddiasıyla dava açıldığı vurgulandı. Çiftlik Bank oyununun işleyişi ve sanıkların eylemlerini örtebilmek için reel yatırımlara da yöneldikleri anlatılan yazıda, katılımcılara yaklaşık 3 trilyon geri ödeme yapması gerektiği ancak yapılan ödemenin bu miktarı karşılamadığı aktarıldı. Sanıkların eldeki varlıklarla bunu ödeyemeyeceğinin farkında olduğu anlatılan iade talepli yazıda, bu nedenle de dolandırıcılık eylemlerini sürdürebilmek için parayı yurt dışına çıkardıklarının iddia edildiği bilgisi verildi.

MAĞDURLARIN GÖZÜ BOYANDI, İZAHTAN VARESTE HARCAMALAR YAPILDI

Yazıda mağdurların nasıl gözlerinin boyandığı bilgisi de vardı. Öyle ki reklamlarla gerçeği yansıtmayan sistemi ve mal varlıklarını olduğundan farklı göstererek mağdurların güvenlerini kazanıp, paralarını dolandırıcılık sistemine yatırmalarını sağladılar. Soruşturmalar başlayınca bazı sanıkların yurt dışına kaçtığı kaydedilen yazıda, Mehmet Aydın izahtan vareste para transferleri yaptığı anlatıldı. Hatta Aydın'ın bir kalemde hiçbir vasfı olmayan bir kişiye yaklaşık 3 milyon dolar para gönderdiği, yurt dışında ise lüks harcamalar yaptığı ifade edildi.

ZAMANAŞIMI VURGUSU

Fatih Aydın'ın örgütün üst yöneticisi olduğu ve kardeşinin talimatları doğrultusunda bizzat yönetici olarak rol oynadığı aktarılan yazıda, sanığın kaçak olması nedeniyle davanın sonlandırılamadığı ve yargılandığı suçların zaman aşımının 15 yıl olduğu belirtildi. 12 Mart 2033 tarihinde davanın zamanaşımına uğrayacağı gerçeği de ifade edildi.

URUGUAY'A GÜVENCE

Mahkeme, Uruguay adli makamlarına güvence de verdi. Sanığın Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukta öngörülen tüm yasal haklara sahip olduğu, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olduğu bilgisi verildi. İade işlemi gerçekleştikten sonra iade tarihinden önce işlenen bir suçun daha bulunduğu ortaya çıkarsa Fatih Aydın'ın bu suçtan da yargılanabilmesi için Uruguay yetkili makamlarından onay alınacağı, verilmezse iade işlemine konu suçlar dışında yargılanmayacağının altı çizildi.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.