Cilt kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Cilt kuruluğu nasıl önlenir?

Kış aylarının yaklaşmasıyla vücutta artan cilt kuruluğu tıbbi destek almak zorunda bırakabiliyor. Cilt kuruluğu genellikle basit önlemlerle giderilebilir. Cilt kuruluğunun nedenleri, nelerin cilt kuruluğuna iyi gelebileceği merak ediliyor. Peki, cilt kuruluğu neden olur? çözümü neler olabilir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Özellikle kış aylarında problem haline gelen cilt kuruluğu, genellikle basit önlemlerle giderilirken ciddi boyutlarda sıkıntı yaşayanların tıbbi destek alması gerekebiliyor. Cilt kuruluğunun nedenleri, nelerin cilt kuruluğuna iyi gelebileceği araştırılan konular arasında. Peki, cilt kuruluğu neden olur? çözümü neler olabilir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Cilt kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Cilt kuruluğu nasıl önlenir?

CİLT KURULUĞU

Bakımlı bir cilde sahip olmak sadece güzellik açısından değil, sağlık açısından da önemlidir. Güneş, sıcak ve soğuk havalar gibi dış etmenler yanında stres, yorgunluk gibi bireysel bir takım etmenler de cilt sorunlarını ortaya çıkarır. Özellikle kış aylarıyla artan cilt kuruluğu da yaşanan cilt sorunlarının başında gelir. Deride çatlaklıklara, pullanmalara ve dökülmelere sebep olan cilt kuruluğunun başlıca sebebi derideki nem kaybıdır. Nem kaybının en büyük sebebiyse yaşlılık gibi biyolojik etkenler ya da şeker, tiroit ve alerji gibi hastalıklar dışında mevsimsel değişiklikler, kuru iklim, güneş, su ve rüzgar gibi dış etmenlerdir. Ayrıca cilt yüzeyini tahriş edici, zararlı kimyasallar, sert sabunlar ve sık banyo etmek de cilt kuruluğunun sebepleri arasındadır.

Eğer cilt rahatsızlığı ya da cildi etkileyen herhangi bir kronik hastalık söz konusu değilse, bir takım tedbirlerle ve bireysel çabalarla bu sorundan kurtulmak mümkündür. Ancak her şeyden önce bu sorunun kaynağını bilmek ve eğer tıbbi bir destek almak gerekiyorsa ilgili uzmana görünmek gerekir. Aksi durumda daha ciddi problemlerle karşılaşmak söz konusu olabilir.

BAZI TEMEL KURALLARLA CİLT KURULUĞUNDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Eğer dış etmenler ya da yaşlılık gibi faktörler cilt kuruluğuna sebepse sorunun temelinde yatan ciltteki nem kaybını engellemek için bir takım küçük tedbirler almak ve yararlı alışkanlıklar gerekir. Özellikle banyo sonrası nemlendiriciler kullanmak, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek cilde faydalı gıda takviyeleri yapmak, bulunduğu kapalı ortamları nemlendirmek ve cildi etkileyen hava koşullarına karşı korunmak büyük oranda sorunun kaynağını giderecektir. Ancak etkin bir çözüm için bilinçli hareket etmek ve sistemli bir yol belirlemek gereklidir. Bu açıdan her şeyden önce kullanılan ürünleri seçerken cildin kuruluk oranına, yaşa ve nemlendiricinin içeriğine dikkat edilmeli, sivilce problemi olanlarda gözenekleri tıkamayan nemlendiriciler kullanılmalıdır. Tüketilecek gıdalarda ise cildin nem ihtiyacını karşılayan besinler tercih edilmelidir. Başta A vitamini olmak üzere E ve C vitaminleri, çinko, Omega-3, Omega 6 yağları ile antioksidan içeren besinler cilt kuruluğunu gidermekte etkilidir. Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin ile beyaz ve kırmızı et yanında içeriğinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega-3 bulunan ceviz, balık; omega -6 bulunan ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilebilecek besinlerin başında gelir. Ayrıca yaz kış bol su tüketimi cildin yeterli neme kavuşması açısından çok önemlidir.

Bunlar yanında bulunulan ortamda yeterli nem oranı sağlanmalı, özellikle kışın havasız ve yoğun ısıdan kaynaklanan kuru hava, kalorifer petekleri üzerine konulacak su kaplarıyla ya da nemli bezlerle giderilmelidir.

YAPILMAMASI GEREKENLER DE VAR

Cilt kuruluğuna sebep olan etkenlere karşı önlem alınması durumunda giderilmesi kolay cilt problemlerinden biridir. Yapmaya özen gösterilenlerin yanında yapılmaması gereken durumlara da dikkat etmek bu sorunun çözümünü daha da kolaylaştıracaktır. Sık sık banyo etmek, sert bir şekilde keselenmek cildi kuru olanlar için faydadan çok zarar verir. Özellikle kullanılan sabunların içeriği de önemlidir. Bu yüzden sabun bazlı nemlendirici duş jelleri ya da yağlı sabunlar kullanmak ve sık duş alınsa bile sürekli keselenmemek gerekir. Ayrıca sıcak havalarda güneşe, soğuk havalar rüzgara karşı cildi koruyucu önlemler alınmalıdır. Cilt kuruluğuna karşı yapılmayacaklar arasında en önemlilerinden birisi ise, gıda tüketiminde şeker ve un gibi insülin salınımını arttıracak karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Aksi durumda ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi ciltteki yangısal reaksiyonları da arttırabilir.

Tüm dikkat edinilmesi ve kaçınılması gereken durumlar yanında cilt için uygulanabilecek bazı kürler sağlıklı bir cilde sahip olmanın yanında cildi yıpratan etmenlerden de koruyabilir. Evde kolayca hazırlanabilecek ve uygulanabilecek kürlerde cildin gösterdiği reaksiyonlara dikkat etmeli, bu doğrultuda kürler uygulanmalıdır.

UYGULANMASI KOLAY BAZI KÜRLER

Yumurta ve bal maskesi: Haftada iki kere uygulanmak üzere, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşık zeytin yağı ve 1 yumurta sarısı karıştırılarak hazırlanan maske yüze sürülerek 15 -20 dakika bekletilir. Ardından ılık bir havlu ile maske yumuşatılarak yüz yıkanır.

Salatalık ve aloe vera maskesi: Salata kabukları blenderde püre haline getirilerek 2 yemek kaşığı aleo vera eklenerek karıştırılır. Maske 30 dakika yüzde bekletildikten sonra soğuk ile temizlenir.

Muz, bal ve yulaf ezmesi maskesi: Yarım olgun muz, yarım fincan yulaf ezmesi ve 1 yemek kaşığı bal kremsi bir doku oluşturacak şekilde su katılarak karıştırılır. Temiz ciltte yaklaşık 15 dakika bekletilerek ılık su ile yıkanır ve yüz kurulanır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.