Çin, aşı kıtlığı çeken Tayvan'a yapılan aşı bağışını kınadı!
Çin'in aşı ambargosu uyguladığı Tayvan'a Japonya ve ABD'den yardım geldi. Ancak gelen yardımlar Pekin yönetiminde tepkiyle karşılanırken, Tayvan'ın yardımlarını kabul etmediğini savundu.
Koronavirüs aşısını temininde büyük sıkıntılar yaşayan Tayvan'a Japonya'dan 1.24 milyon doz AstraZeneca aşısı gönderildi. Salgının başından bu yana en yüksek vaka sayılarının görüldüğü Tayvan'da aşılama oranları çok düşük seviyede devam ediyor. Tayvan ise aşı teminindeki büyük sıkıntının sorumlusu olarak Çin'i gösteriyor ve Çin'in kendilerine ambargo uyguladığını belirtiyor.
JAPONYA YARDIM GÖNDERMİŞTİ
Çin'in bir ülke olarak tanımadığı Tayvan, Japonya'dan bağışlanan uçak dolusu aşı sayesinde stoğunu iki katına çıkarmış durumda. Japonya, Temmuz ayında yapılacak Tokyo Olimpiyarına yurtdışından katılım sağlamak ve ekonomisini güçlendirmek için tüm dünyaya aşı tedariğini destekliyor ve bunu kendisi için yaptığı bir yatırım olarak görüyor.
Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, "Tayvan ile Japonya arasındaki ortak değerler ve karşılıklı yardımlar üzerine kurulu olan gerçek dostluğa tanık oluyoruz" açıklamasında bulundu. Tsai, Pfizer/Biontech aşılarının kendisine gelmesini engelleyen Çin'i ise sert şekilde suçladı.
ÇİN KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU
Çin Dışişleri ise Tayvan'dan bir ülke olarak bahsetmemeye özen göstererek, adanın 'anakara'dan gelecek yardımları istemediğini öne sürdü.
Tayvan bugünlerde 10 milyon doz AstraZeneca, 5 milyon Moderna ve 4.5 milyon COVAX'a sahip. Bunların üzerine kendisinin geliştirdiği birkaç aşı üzerinde de çalışıyor.
ABD DE TAYVAN'A YARDIMDA GECİKMEDİ
Öte yandan Tayvan'a bir aşı yardımı da ABD'den geldi. Washington yönetimi, Tayvan'a 750 bin doz aşı göndereceklerini açıkladı. Bu durum, ABD'nin Çin'e karşı geliştirilen jeopolitik müttefikliğin kapısını aşılarla aşmaya çalıştığı yorumlarına neden oldu.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Tayvan'a yardım gönderen ülkeler kınandı.