Çin koronavirüsü durdurabilecek bir ilaç geliştirdiklerini açıkladı!

Çin'de bir laboratuvarda, koronavirüs salgınını aşıya bile gerek kalmadan durdurabilecek bir ilaç geliştirilmekte olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre ilaç sadece virüse yakalanan hastaları iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda virüse karşı kısa süreli bağışıklık da sağlayabilecek. Üstelik aşıya göre daha hızlı üretilebilecek.

Pekin Üniversitesine bağlı Beijing Gen Bilimi İleri İnovasyon Merkezi direktörü Sunney Xie, ilacın hayvanlar üzerindeki denemelerinin başarılı olduğunu açıkladı.

Ajans France Presse ‘‘Nötrleştirici antikorları hasta bir fareye verdikten sonra, virüs yükü beş gün içinde 2 bin 500 kat azaldı’’ diye konuşan Xie, bunun söz konusu potansiyel ilacın iyileştirici bir etkiye sahip olduğu anlamına geldiğini söyledi. Xie, ''aşıya bile gerek kalmadan etkili bir ilaçla pandemiyi durdurabiliriz'' iddiasında bulundu.

'İLAÇ YIL İÇİNDE KULLANIMA HAZIR OLACAK'
İlaçta daha önce iyileşmiş olan 60 hastadan alınan antikorlar kullanıldı. Xie’nin ekibinin yaptığı araştırmaya ilişkin, geçtiğimiz Pazar günü Cell isimli bilimsel dergide yayımlanan bir çalışma, antikor kullanımının hastalık için potansiyel bir ‘‘tedavi’’ sunduğunu ve iyileşme süresini kısalttığını savunuyor.

Xie, ekibinin antikorları bulmak için gece gündüz çalıştığını belirterek, ‘‘uzmanlık alanımız immünoloji ya da virolojiden ziyade tek hücreli gen bilimi. Tek hücreli gen bilimi yaklaşımının, etkili bir şekilde nötrleştirici antikoru bulabileceğini fark ettiğimizde çok heyecanlandık’’ dedi.

İlacın bu yıl içinde ve kışın salgının yeniden başlamasına yetişecek şekilde kullanıma hazır hale geleceğini sözlerine ekleyen Xei, klinik denemeler için planlamaların sürdüğünü, denemelerin Çin’de hasta sayısının düşmesi nedeniyle Avustralya’da ya da başka bir ülkede gerçekleştirileceğini belirtti.

AŞININ AKSİNE HIZLA ÜRETİLEBİLİR
Çin’de halihazırda beş farklı potansiyel koronavirüs aşısında insanlar üzerinde deneme aşamasına geçildiği belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü aşının geliştirilmesinin 12 ilâ 18 ay sürebileceğini açıkladı. Alternatif bir tedavi olarak plazma terapisinden de olumlu sonuçlar alındığı, ancak plazma tedarikinin sınırlı olduğu, Xie ve ekibi tarafından yeni bulunan ilaçta kullanılan antikorlarınsa kitlesel olarak hızla üretilebileceği belirtildi.

Xie ayrıca, fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde ilacın verildiği sağlıklı deneklerin enfekte olmadıklarının görüldüğünü, ilaç sayesinde sağlık çalışanlarının birkaç hafta virüsten korunabileceğini ve bu süreyi birkaç aya uzatmak için çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.