Çince krizin anlamı fırsattır: Çin, ABD’den aldığı doğalgazı büyük karla Avrupa'ya satıyor

Çinliler, Çince’de kriz kelimesinin aynı zamanda fırsat anlamına geldiğini yaptıkları ticaretle kanıtladı. Çinli enerji şirketleri, ABD’den aldıkları sıvılaştırılmış doğalgazı yüksek küresel fiyatlardan Avrupa’ya satıyor faydalanmasını sağlıyor.

Talebin düşmesiyle, ABD sıvılaştırılmış doğal gazı satın almak için uzun vadeli sözleşmeler imzalayan Çinli şirketler, fazlalığı satıyor ve kargo başına yüz milyonlarca dolar kazanıyor. Alıcılar arasında Avrupa, Japonya ve Güney Kore yer alıyor. Geçen yılın aynı dönemindeki 133 LNG gemisine kıyasla, yılın ilk sekiz ayında ABD'den sadece 19 LNG gemisi Çin'e yanaştı.

Çin gümrük verilerine göre, Çin bu yıl şimdiye kadar Rusya'dan yaklaşık %30 daha fazla gaz alıyor. Nakliye verilerine göre bu artış, Sibirya'nın Gücü boru hattından planlanan teslimat artışından ve Rus LNG'sinin tipik olarak büyük bir indirimle satın alınmasından kaynaklanıyor.
WSJ’nin haberine göre, Çin'in Avrupa'ya yaptığı satışlar, kıtanın bu kış olası kıtlıklardan kaçınmasına yardımcı olmak için çok küçük. Ancak Moskova'nın Pekin'e artan bağımlılığının olası bir ön izlemesini sağlıyorlar. Rusya, Ukrayna'nın işgalinden sonra ekonomik ve siyasi destek için Çin'e döndü, ancak Çinli şirketler gaz ihracatını durdurarak Avrupa'da bölünmeler yaratma çabalarını baltalıyor.

ABD ve Çin, Trump yönetiminin ABD'den ithalatı artırmaya yönelik ticaret anlaşmasının Pekin üzerindeki baskısının ortasında bir dizi uzun vadeli LNG anlaşmasını müzakere etti. şu anda Avrupa ve Asya'da LNG için spot piyasa fiyatlarının bir kısmı olan ABD karşılaştırma ölçütü Henry Hub'a endekslendi.

Danışmanlık firması Rystad Energy'nin Pekin merkezli kıdemli analisti Wei Xiong, “Bu, Çin ve ABD için bir kazan-kazan ilişkisi oldu” dedi. 25 yıla kadar süren sözleşmeler, ABD'li tedarikçilere Körfez Kıyısı boyunca daha fazla milyar dolarlık LNG terminali inşa etme güvenini vererek ülkenin daha fazla gaz ihraç etme kapasitesini artırdı.

Endüstri kaynakları, ENN'nin Louisiana'dan LNG'yi alması ve Avrupa'ya teslim etmesi için bir tanker göndereceğini söyledi.
Çinli firma ENN, Tankeri Çin'in doğu kıyısına göndermek yerine, geminin Avrupa'ya LNG teslim etmesi planlandığını söylediler. Analistler, hesaplamalarını piyasa fiyatlandırma verilerine dayanarak, ENN'nin bu tek kargo sevkiyatından 110 milyon ila 130 milyon dolar arasında bir kâr elde etmesinin tahmin edildiğini söyledi.

Cheniere'nin ENN ve Sinochem International Corp. ile yılda 0,9 milyon mt LNG için imzaladığı anlaşmalar Temmuz ayında yürürlüğe girdi. Anlaşmalara aşina bir kişiye göre, bu yıl mevcut tüm kargolar yeniden satıldı. Bir LNG kargosu genellikle 60.000 ile 80.000 metrik ton arasında değişir.

“ABD kargosunu yeniden sattık. Devlete ait China National Petroleum Corp'un ticaret kolu PetroChina International'ın baş ekonomisti Wu Qiunan, buna izin veriliyor ve fiyatlar uygun" dedi.

2018'de Cheniere ve CNPC, LNG için beş yıl içinde kademeli olarak yılda 1,2 milyon mt'a çıkacak bir anlaşma imzaladı.

Diamond Gas Victoria, ENN ve Sinochem'in sahibi Nippon Yusen Kaisha, yorum taleplerine yanıt vermedi. Cheniere, "Böylesine önemli bir zamanda müşterilere güvenilir bir esnek LNG tedarikçisi olabildiğimiz için mutluyuz" dedi.
2021'den bu yana, ABD'li tedarikçiler ve Çinli alıcılar, önümüzdeki beş yıl içinde kademeli olarak yürürlüğe girecek olan yılda toplam yaklaşık 19 milyon mt LNG için 17 anlaşma açıkladı.

S&P Global'in nakliye verilerine göre, Ağustos ayında Çin, Rusya'nın Uzak Doğu'sunda LNG üretimini içeren bir petrol ve gaz projesi olan Sahalin-2'den üç kargo aldı. Piyasadaki insanlar, Çinli devlete ait enerji şirketleri tarafından spot piyasa fiyatından büyük bir indirimle alındıklarını söylüyor.

Çin'in ABD LNG ithalatı, Covid-19 karantinaları nedeniyle Çin talebi düşerken, Avrupa talebi spot piyasa fiyatlarını yükselttiğinden, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana %84 düştü.

Çinli şirketlerin şu anda elde ettikleri karı tahmin etmek zor. Anlaşmalar özeldir, şirketler hem uzun vadeli kargoları hem de önceden satın alınan spot kargoları yeniden satabilir ve kargolar ticaret sürecinde gemiler denizdeyken bile birçok elden geçebilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.