Çinli firmalar ticareti artırmak için İTO’ya geldi

Türkiye’nin ekonomik canlılığı Çin’in ilgisini çekiyor. Çin’in Liaoning eyaleti Anshan şehri Belediye Başkanı Kaihua Wu ve beraberindeki heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret etti. Türk şirketleriyle işbirliği yapmak istediklerini belirten heyet üyeleri, İTO’dan bu konuda köprü olmasını talep etti. İşte detaylar...

İstanbul Ticaret Odası, firmaların yeni pazarlara açılmasında ve küresel ticari iş hacminin artmasında köprü olma görevini aktif şekilde sürdürüyor. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek, iki ülke şirketleri arasında işbirliği ve ortaklık çalışmalarını görüşmek üzere Çin’in Liaoning eyaletinden bir heyet, İTO’yu ziyaret etti. Anshan Belediye Başkanı, resmi yetkililer ve iş adamlarının yer aldığı heyeti, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ağırladı. 

Çinli firmalar ticareti  artırmak için İTO’ya geldi
 
KÖPRÜ OLACAK
 
Özer, heyeti kabulünde devasa nüfusu ve ekonomisiyle Çin’in, İTO’nun öncelik verdiği ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Çinli kamu yetkilileriyle ve iş dünyasının temsilcileriyle ilişkileri güçlendirmenin iki ülke ekonomisine katkıda bulunacağını söyleyen Özer, gıda alanında Türk ürünlerinin dünyada tanınırlığının arttığını ama Çin’de bunun istenilen seviyede olmadığını belirtti.
 
Özer, Oda’nın lobi çalışmalarının yanı sıra ülkelerin iş dünyası ve resmi makamlarla ilişkilerde köprü rolü de üstlendiğini vurguladı. 

Ahmet Özer, sivil toplum kuruluşlarının, sektör temsilcilerinin, iş adamlarının ve girişimcilerin İTO’dan her türlü desteği göreceğini belirterek, “İTO yönetimi olarak firmaları buluşturmak, ticaret ve yatırım fırsatlarını hayata geçirmek için gereken adımları atıyoruz” dedi. 
 
SANAYİ BÖLGESİ 
 
Anshan Belediye Başkanı Kaihua Wu, Çin’in demir cevheri kapasitesinin yüzde 40’ının bölgelerinde olduğuna dikkat çekti. Wu, sanayi bölgesi olan Anshan’ın tekstilde de merkezlerden biri sayıldığını söyledi. 
 
Toplantıya katılan Çinli iş insanları, hem Türkiye’den yatırım çekmek hem de Türk şirketleriyle işbirliği yapmak istediklerini belirtti. 

Heyet üyeleri, İTO’dan bu konuda köprü olmasını talep etti.
 
GIDA İŞLETMELERİ İÇİN ÇİN’E SEKTÖREL TİCARET HEYETİ 
 
Yeni pazarlar keşfetmek ve yurt dışındaki şirketlerle irtibat kurmak isteyenler için Çin pazarına yönelik ‘sektörel ticaret heyeti’ organize edilecek. İstanbul Ticaret Odası tarafından 23-28 Eylül 2024’te düzenlenecek sektörel ticaret heyeti programı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guanco şehrinde ‘Food to China Fuarı’yla eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek. 
 
Sektörel ticaret heyetine gıdada şu alanlarda faaliyet gösteren İTO üyesi firmaların başvuruları değerlendirilecek: 
 
* Şekerleme
 
* Bisküvi
 
* Atıştırmalık
 
* Kuru meyve
 
* Kuruyemiş
 
Katılım için yalnızca tüketime hazır/ambalajlı gıda ürünleri üretici ve/veya ihracatçı firmaların başvuruları değerlendirmeye alınacak. 
 
Katılımcının ulaşım, konaklama, havaalanı transfer, ikili iş görüşmesi organizasyonu, tanıtım giderleri, tercüme hizmeti, vize başvurusu, ziyaretler gibi organizasyonla ilgili diğer hizmetleri karşılanacak. Heyet için firma başına en fazla iki kişinin katılımı destek kapsamında işlem görecek. İsteklilerin, 19 Temmuz 2024 tarihine kadar aşağıdaki linkte yer alan formları doldurup, konuya ‘Sektörel ticaret heyeti başvurusu’ yazıp, e-posta ile göndermesi gerektiği bildirildi.

Çinli firmalar ticareti artırmak için İTO’ya geldi ile ilgili etiketler ekonomi Çin
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.