Çip uygulamasından ilk cezalar uygulanmaya başladı! Evcil hayvanı olan herkesi ilgilendiriyor!
Evcil hayvanı olanlar için yeni dönem resmen başladı. Çip uygulaması sonrasında ilk cezalar kesilmeye başladı. Ocak ayında sürenin dolmasının ardından çip taktırmayanlara ceza uygulandı…
Türkiye’de son dönemde artan hayvana şiddet olayları sonrasında önlem alınmasına yönelik ilgili kurumlarca yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Bu düzenlemelerden biri olan çip uygulaması kapsamında ise belirlenen sürenin sona ermesinin ardından ilk cezalar uygulanmaya başladı.
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım ise konuya ilişkin detayları aktardı. Mynet’te yer alan habere göre cezaların hepsinin yurt dışına çıkış ya da şehirlerarası yolculuk sırasında belge istenilmesi zorunlu odluğu için uygulandığının altı çizildi.
ÇİP UYGULAMASINDA İLK CEZALAR KESİLDİ
Evcil hayvan sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenlemede süre sona erdi. Kedi, köpek ve gelinciklerin ‘’Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’’ kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında 31 Aralık 2022 son tarih olarak belirlenmişti.
Evcil hayvanlarına çip taktırmayanlara ise 3 bin 642 TL ceza uygulanıyor. 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle toplamda 1 milyon 429 bin 370 evcil hayvanın kimliklendirilerek kayıt altına alındığı ifade ediliyor. Yoğunluk, çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurularını yapmalarına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine ise beyanname verildi.
1 MİLYONDAN FAZLA HAYVAN KAYIT ALTINA ALINDI!
Çip uygulamasının başlamasının ardından bu kapsamda toplamda 1 milyon 595 bin 255 hayvanın çip takılanlarla beraber kayıt altına alındığı ifade ediliyor. Toplamda 552 bin 127 kişiye ise beyanname verildi. Yoğunluk nedeniyle çip taktırmayan kişiler bu beyanname ile kayıt altına alınmış oldu.
AF BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR!
Çip takılmadan yurt dışına çıkışın mümkün olmadığını ifade eden Yıldırım, özellikle AB ülkeleri ve diğer ülkelere çıkış için bazı işlemlerin gerektiğini ifade etti. Bakanlık tarafından alınan sağlık sertifikası ve bazı ülkeler için kuduz testlerinin sonuçlarının da istendiği aktarılıyor.
Sahipli hayvan sayısında kayıtlı hayvan sayısının çok düşük olduğunu ifade eden Yıldırım, bu durumun düzelmesi için af çıkarılması gerektiği ve hayvanların kayıt altına alınması gerektiği ifade ediliyor.