Çocuklarda deprem sonrası bu belirtiler oluştuysa aman dikkat edin! Stres kaynaklı olabilir
Deprem sonrası pek çok çocukta travmatik veya psikolojik etkiler görülebilir. Peki, çocuklardaki stres belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin 11 ilde yıkım meydana getirmesi başta bölge halkını olmak üzere tüm Türkiye’yi etkiledi. Özellikle medya ve sosyal medya aracılığıyla deprem içeriklerine çok sayıda maruz kalmak, stres seviyesini ve buna bağlı travmatik davranışları da artırdı. Bu davranışların ya da belirtilerin çocuklarda görülmesi halinde ise birtakım hususlara dikkat etmek son derece önemli.
Yaşanan deprem felaketinin ardından, bölgede yaşayan çocukların stres kaynaklı travmatik etkiler yaşaması oldukça olağan iken; ekran başında olaydan haberdar olan çocukların da akran empatisinin yetişkinlerden daha güçlü olması nedeniyle uzmanlara göre bazı etkiler alması olası. Bu etkileri gidermek için ebeveynlere bazı önerilerde bulunan uzmanlar, özellikle belirtileri görmezden gelmemeyi tavsiye etti. İşte deprem sonrası çocuklarda stres belirtileri…
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BELİRTİLER DAHA BELİRSİZ OLABİLİR
Uzmanlara göre, okul öncesi çocuklar duygularını kelimelerle ifade etmek konusunda pek de yeterli olamıyor. Ancak vücuda fazla gelen stres, belli belirsiz dışa vurabilir. Bu noktada bakım veren kişiye her zamankinden farklı bir ilgi varsa, tuvalet ya da konuşma gibi edilen alışkanlıklarda kayıplar veyahut gerilemeler yaşandıysa, ağlamak ya da sızlanmak tavırlarında belirgin bir artış varsa, uyku veya iştah konularında sorunlar yaşanıyorsa çocuğun stres altında olabilir. Bu gibi durumlarda uzmanlar, yetişkinlerin çocukları rahatlatmasını, şefkat göstermesini ve kaybolan güven olgusunu yeniden inşa etmesinin önemli olduğunu bildiriyor. Çocuklara dürüst davranmak ise, bunun temel adımını oluşturuyor.
İLKOKUL DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARDA BELİRTİLER DAHA BELİRGİN GÖRÜLÜYOR
İlkokul çocukları sözle de ifadesi geliştiği için stres alarmlarını daha belirgin bir şekilde verebiliyor. Bu kapsamda karanlıktan veya yalnız kalmaktan korkmak, uyuma problemleri, yeme düzeninde bozulma, baş veya karın ağrısı gibi fizyolojik belirtiler, sinirlilik veya öfke halinde artış, dikkat dağınıklığı, sosyal hayatta gerileme gibi etkileri gözleyen ebeveynlerin çocukları için yapması en uygun olan psikolojik açıdan bir destek alması. Çocuğa güven vermek yine bu yaş grubu açısından da önemliyken; dürüst davranmak ve olayları çok abartmadan sade bir şekilde çocuklara aktarmak uzmanların tavsiyeleri arasında yer alıyor.