Çocuklarda yeni tehlike Kawasaki hastalığı! Korona mı tetikledi? Bulaşıcı bir hastalık mı?
İngiltere'nin koronavirüs hastası birçok çocukta tespit ettiği yeni hastalık korku yarattı. Kovid-19'un çocukları daha az etkilediği bilinirken bu yeni hastalık endişeleri artırırken, anne babalar bu hastalığın ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir? Nasıl tespit edilir? Belirtileri nasıldır? Koronavirüs tetikliyor olabilir mi? Bulaşıcı mı? Tüm bu soruların yanıtlarını Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezar açıkladı
Habertürk'de Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, ilk kez İngiltere tarafından duyurulan ve sadece çocuklarda ortaya çıkan Kawasaki hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
İngiltere'nin duyurması ile birlikte anne ve babaları endişelendiren Kawasaki hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Koronavirüs tetikliyor olabilir mi? Bulaşıcı bir hastalık mı? soruları tüm ebeveynler tarafından araştırılan konuların başında.
Prof. Dr. Hasan Tezer, Habertürk'teki açıklamaları ile merak uyandıran tüm sorulara cevap verdi.
Tezer ilk olarak Koronavirüs salgının çokcuklardaki etkisini şu sözlerle anlattı:
"Koronavirüs çocuklarda her yıl çok sık rastladığımız enfeksiyon etkenlerinden. Kışın özellikle gribal enfeksiyon gibi seyreder. Kendiliğinden düzelir. O yüzden tedavi ihtiyacı olmaz ve genellikle de iyi seyirlidir. Şu anda yeni bir virüs olmasına rağmen çocuklarda eskisi gibi seyrediyor. Tüm dünyada olduğu gibi biz de verilerimize baktığımızda 1 yaşın altında çocuklarda daha ağır seyrettiğini söyleyebiliriz. Peki bu ağır seyretmesi direkt koronavirüs ile ilişkili mi, yoksa şu da var. Biz 1 yaşın altındaki çocuklarda sadece bir etkeni değil birkaç etkeni görüyoruz solunum sisteminde ağır tablo yapabilen. Yani bronşolit ya da solunum sisteminde ağır tablo yapabilir. Çocuklarda altta yatan bir etken varsa bile yetişkinlere göre daha iyi seyrettiğini söyleyebiliriz. Türkiye'deki vakalara baktığımızda yüzde 1-2'sini 18 yaşının altında çocukların oluşturduğunu söyleyebiliriz."
KAWASAKİ NASIL BİR HASTALIK?
Prof. Terez, yeni ortaya çıkan Kawasaki için "gizemli bir hastalıktır" ifadesini kullanıyor. Ve ekliyor:
"Japonya'da Tomisaki Kawasaki adlı bir pediatrist tarafından tesadüfen bulunmuş bir hastalık. Üzerinden 60 yıl geçse de halen tanısının tam bilinmediği, sebebinin bilinmediği bir hastalık. Kawasaki hastalığı küçük damarların iltihabı ile giden bir hastalık. Damarların iltihabı olabiliyor. Bu küçük damarları tutuyor. Özellikle de kalbin ve kronerlerin iltihabı ile gittiğinden o bölgede inflamasyon meydana geliyor. Sebebi maalesef hala belli değil."
KAWASAKİ HASTALIĞINA NE YOL AÇIYOR
Hasan Tezer'in bu soruya yanıtı "Bir takım suçlamalar vardır. En büyük suçlamalar da bizim Beta dediğimiz mikroplarından biri mesela. Yüzde yüz başka sebepler de vardır ama hiçbiri Kawasaki'nin sebebi olarak gösterilebilmiş değil. Bir takım enfeksiyonların Kawasaki'yi tetikleyebileceğini biliyoruz." oldu.
KAWASAKİ'NİN BELİRTİLERİ NELER?
"Peki ne oluyor Kawasaki'de?" diye soran Tezer'in buna yanıtı ise "Hastanın 5 gün düşmeyen bir ateşi oluyor. Verdiğimiz ateş düşürücülere yanıt vermiyor. Yanında gözde kızarıklık, dudakta ve ciltte kızarıklık gibi, parmak uçlarında soyulma gibi bir tablo ile seyrediyor. Daha küçük çocuklarda hastalık kendisini biraz gizleyerek sürebiliyor." şeklindeydi.
KORONAVİRÜS İLE İLİŞKİSİ VAR MI?
Peki, Kawasa'kinin koronavirüs ile ilişkisi var mı?
Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye'de koronavirüs tespit edilmiş bir iki vakada Kawasaki'nin de görüldüğünü söylüyor ve "Biz de de Kawasaki tanısı alıp, Kovid-19 (Sars-CoV2) pozitif olan hastalar oldu. İngiltere'dekine benzer tanılarla çocukların geldiğini gördük. Koronavirüs tetiklemiş olabilir mi, dediğim gibi bilmediğimiz bir konu Kawasaki etiyolaojisinde ama olabilir." sözleri ile Kovid-19'un tetiklemiş olabileceğine açık kapı bırakıyor...
TEŞHİSİ ZOR MU?
Kawasaki deyince insanların kafasında bir motor markasının geldiğine dikkat çeken Prof. Tezer ancak hastalığı tüm hekimlerin bildiğini belirterek, "Kawasaki'ye nasıl tanı konulduğunu pediatristlerin hepsi bilir. 5 günden fazla süren ateş olduğunda akıllarımıza gelir. Tetiklemiş olabilir mi? Yüzde yüz gösterme şansınız yok. Beraber mikroorganizmayı gösterseniz de, Kawasaki tanısı koysanız da büyük ihtimalle budur deme şansınız var. Yüzde yüz ilişkilendirme şansınız yok." ifadelerini kullandı.
KAWASAKİ BULAŞICI BİR HASTALIK MI?
Prof. Dr. Hasan Tezer'in "Kawasaki bulaşıcı bir hastalık mı?" sorusuna yanıtı ise "Bulaşıcı değildir." oldu.