Çölyak hastalığı, kişilerin vücut sistemlerinin glutene karşı göstermiş olduğu bir hassasiyettir. Direkt olarak ince bağırsak sistemini etkileyen bu rahatsızlık, birçok sindirim sistemi sorunun meydana gelmesine de neden olmaktadır. Çölyak hastalığının erken dönemde fark edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, meydana gelebilecek daha ciddi sağlık sorunlarının da önlenmesini sağlamaktadır. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan çölyak, basit testler ile tespit edilebilmektedir. Çölyak testi sağlık ocaklarında yaptırılarak, bu rahatsızlığa sahip olunup olunmadığı kolaylıkla öğrenilmektedir. Aile hekimlerine başvurularak gerçekleştirilebilen testler için devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde tercih edilebilmektedir. Ancak her sağlık kuruluşunda uygulanan test aynıdır. Bu nedenle en yakın sağlık ocaklarına başvurularak vakit kaybetmeden çölyak testi yaptırılabilmektedir.
Çölyak Testi Sağlık Ocağında Yapılır Mı?
Çölyak testi sağlık ocağında yapılır mı, nerelerde yapılmaktadır? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Çölyak hakkında merak edilen ayrıntılara bakabilirsiniz.
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çölyak rahatsızlığının belirtileri, kişiler tarafından fark edildiği taktirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak, çölyak testinin yaptırılması gerekmektedir. Çölyak hastalığının genellikle sık olarak görülen belirtilerinin olmasının yanı sıra, farklı rahatsızlıkların ortaya çıkması ile kendini gösterdiğine de rastlanılmaktadır. Bunun yanı sıra çölyak hastalığı, hiçbir belirti göstermeden de kişilerdeki varlığını sürdürebilmektedir. En sık karşılaşılan çölyak hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
· İshal,
· Kabızlık,
· Hazımsızlık sorunlarının meydana gelmesi,
· Karın bölgesinde şişkinlik,
· Gaz sorunlarının yaşanması
Bunların yanı sıra, şu belirtilerde çölyak hastalığında bazı kişilerde meydana gelebilmektedir;
· Tiroit yetmezliği,
· Karaciğerde yağlanma,
· Kemik erimesi,
· İnce bağırsak haricindeki organlarda meydana gelen hasarlar
Çölyak Hastalığının Tedavisi Nedir?
Çölyak hastalığının tedavisi, kişilerin sahip oldukları beslenme düzenlerini değiştirmesini gerektirmektedir. Çölyak hastalığının tedavisi için bilinen tek yöntem, kişilerin glutensiz bir beslenme düzenine sahip olmasıdır. Çölyak hastalığı için uygulanabilen bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Glutensiz beslenmesinin yanı sıra, kullanılan tüm ürünlerin de gluten içeriğinden uzak olması gerekmektedir. Kişisel bakım ürünleri, makyaj ürünleri, diş macunları, duş jelleri ve bunun gibi vücuda temas edebilecek tüm ürünlerin glutensiz olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra, çölyak tanısının konulduğu hastalara doktorlar tarafından farklı vitamin takviyeleri de verilebilmektedir. Bu vitaminlerin düzenli olarak kullanılması ve doktorların belirlediği beslenme düzenine sadık olunması, meydana gelebilecek farklı sağlık sorunlarının önlenebilmesi adına oldukça ciddiye alınmalıdır.
Çölyak Testi Kimlere Yapılır?
Çölyak rahatsızlığı belirtilerine sahip olan kişiler, sağlık ocaklarında test yaptırabileceği gibi hastanelerin dahiliye bölümlerine randevu alarak da gerekli muayeneleri ve testleri yaptırabilmektedir. Hastalığa ait belirtilerin olmaması durumunda da tedbir amaçlı bazı kişilerin bu testi yaptırması ve gerekli kontrolleri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Çölyak testi yapılacak kişilerin üç yaşından büyük olması ve hastalığa ait semptomları göstermesi gerekmektedir. Ancak kronik bazı rahatsızlıklara sahip olan kişilerin de mutlaka çölyak testini yaptırması gerekmektedir. Çölyak testi yaptırması gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir;
· Tip I diyabet hastaları,
· Otoimmün tiroit hastaları,
· Turner sendromu hastaları,
· Down sendromu hastaları,
· Williams sendromu hastaları,
· Otoimmün karaciğer sorunu yaşayan kişiler,
· IgA eksikliği yaşan kişiler