Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çorum'da keşfedilmeyi bekleyen yerler ve lezzetler
Çorum, tarihi yapısı ve doğal güzelliği ile Türkiye'nin önemli kültür merkezlerinden biridir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarih kokan Çorum'da bu yerleri ve yemekleri kesinlikle keşfetmelisiniz. İşte keşfedilmeyi bekleyen yerler ve lezzetler...
Orta Karadeniz bölgesinde bulunan Hitit uygarlığının başkenti, leblebinin şehri Çorum, birçok doğa güzelliği ve tarihi yapısıyla Türkiye'nin en önemli kültür merkezlerinden biridir. Çorum doğal açıdan birçok güzelliğe sahipken aynı zamanda tarihi açıdan da büyük bir önemi vardır. Köklü tarihi olan Çorum, toprak ve makine endüstrisi bakımından oldukça gelişmiştir.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Çorum, zamanımızda tarihi yapıtlarıyla medeniyetin izlerini hala taşımaktadır. Çorum'da Hitit döneminden kalıntılara ulaşmak oldukça kolaydır. Çorum, Osmanlı mimarisini hala korumaktadır. Öyle ki Çorum'un bazı sokaklarında gezdiğinizde Osmanlı döneminde yürüyormuş hissini kapılıyorsunuz. Çorum ili nehirleri, hamamları, antik kentleri ile ünlü olduğu kadar yemekleriyle de bir o kadar ünlüdür.
Çorum tarihi yapısıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girmiştir. Bir zamanlar Hitit Uygarlığının başkenti olan Çorum’un tarihi yapılarında Kalkolitik, Hitit, Frig ve Eski Tunç dönemlerine ait izler görülür.
Bölgenin en önemli ve en eski yerleşim yeri Hattuşaş (Boğazkale) ve Alacahöyük Müzesini ziyaret ettiğinizde sanki zamanda yolculuk yapmış hissine kapılıyorsunuz. Doğa harikası olan Kızılcaoluk şelalesine hayran kalmamak elde değil. Tarih yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ve meşhur yemekleriyle Çorum’u kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Toplamda 13 ilçesi bulunan Çorum; tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret bakımından oldukça gelişmiştir. Bu muazzam şehirde sayısız turistik alanlar ve keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikteki bu yapılara mutlaka ugramalınız.
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Çorum'da keşfedilmesi gereken yerler..
HATTUŞAŞ ANTİK KENTİ
Hitit İmparatorluğun başkenti, Çorum'un simgesi olan hattuşaş, turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri. Ülkenin turizm ve kültür bakımından önemli bir yer olan Hattuşaş, UNESCO Dünya Miras'ı Listesine adını yazdırmıştır.
Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan bu tarihi Hattuşaş kenti geniş alana sahiptir. Bu tarihi kentte tapınaklar ve kutsal yapılar yer alırken aslan kapı ve kral yapısıda bulunmaktadır.
Hitit İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış bu muhteşem yeri keşfederek tarihe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
ÇORUM KALESİ
Bizans dönemine ait olduğu varsayılan tarihi Kale, il merkezinde bulunuyor. Şehirdeki en eski yapılardan biri olan Çorum Kalesi, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesine konu olmuştur.
Tarihi kalenin İçerisinde 1 adet cami ve 42 konut bulunmaktadır. Bu zamana kadar varlığını koruyan kaleyi ziyaret etmeli, ilin en eski tarihi yapısını yakından keşfetmelisiniz.
GÖLPINAR BARAJI
Çorum'un Alacahöyük ilçesinde bulunan Gölpınar Barajı diğer ismi ile Alacahöyük Barajı, Çorum'a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri. Baraj, temiz havası ve yeni görüntüsüyle kendisine hayran bırakıyor.
Buraya geldiğinizde yürüyüş yapabilir yöresel ve hediyelik dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Şehrin yoğunluğu ve stresinden kaçmak için ziyaret edilecekler listesine Gölpınar Barajı'nı kesinlikle eklemelisiniz.
KIZILCAOLUK ŞELALESİ
Çorum'un Karga ilçesinin Başköy yakınlarında bulunan şelale, Çorum'un turistik açıdan en önemli yerlerinden biri. Görüntüsü ile doğa harikası bu yer sonbahar ayında ziyaret edilmeli. Yoğunluk ve stresten kaçıp huzuru yakalamak istiyorsanız Kızılcaoluk şelalesini ziyaret etmenizi öneririm.
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Çorum’da tarihi özellikler mutfak kültürüne yansımış ve ortaya zengin bir mutfak çıkmıştır. İşte leblebisiyle ün salmış Çorum’un birbirinden lezzetli yöresel yemekleri…
YAPRAK İÇİ AŞI
Çorum’un yöresel yemeklerinden Yaprak içi Aşı, Çorum şehrine özgü yemeklerden biridir. Mercimekten nohuta, kuru börülceden bulgura çeşit çeşit malzemeden yapılan bu yemeğin olmazsa olmazı bol acı. Hem sağlıklı hem de besleyici bu besinin en büyük özelliği de üzerinde asma yaprağı ile servis edilmesi. Özel günlerin baş tacı bu yemek, sofraların olmazsa olmazıdır.
SÖBELEK DOLMASI
Daha önce hiç mantar dolması denemiş miydiniz? Söbelek dolması diğer adıyla kuzu göbeği Çorum yöresine özgü yöresel yemeklerindendir. Çorum ve çevresinde yetişen kuzu göbeği ya da morel mantarı olarak anılan mantardan yapılıyor. Eşit boylardaki mantarların içerisine bulgurla hazırlanan harç doldurulur ve az su ile kısık ateşte yavaşça pişirilir. Bu eşsiz lezzeti yolunuz Çorum’a düşerse mutlaka deneyin.
ÇORUM MANTISI
Türk mutfağının en sevilen ve her yörenin kendine özgü olan bu mantıyı sevmeyen yoktur. Çorum mantısı kendine has özelliği ile diğer mantılardan kendini ayırıyor. Çorum mantısının diğer mantılardan farkı, kıymanın hamurun içinde değil üzerinde olmasıdır.
Mantı şeklinde kapatılan hamurlar fırına konulur ve kurutulması beklenir. Alınan mantılar suda haşlanır. Kuru mantılar suda haşlandıktan sonra tabağa alınır ve üzerine kıymalı harç konulur. Sarımsaklı süzme yoğurt ve üzerine dökülen kızgın yağ ile lezzetine doyamayacağınız bu eşsiz mantıyı biraz ağır olsa da denemenizi tavsiye ederim.
PASTIRMALI MADIMAK
Anadolu ve Çorum çevresinde yaygın olarak bilinen ve farklı şekillerde yemeği yapılan madımak otu, Çorum'da yaygın olarak tüketilmektedir. Çorum madımağın diğer madımaklardan farklı, içerisinde pastırma bulunmasından dolayıdır. Madımak otu ile pastırmanın birleşimi bu yemeği deneyimlediğiniz de lezzetine doyamayacaksınız.
İSKİLİP DOLMASI
Çorum yöresine ait olan bu eşsiz lezzet, halk arasında ca dolması olarak da biliniyor. Yapımını ustaların devraldığı bu yöresel lezzet, özel günlerin vazgeçilmezidir. Bu özel yemek büyük kazanlarda pirinç, et, et suyu ve kuyruk yağı ile pişiriliyor. Oldukça uzun ve zahmetli yapıma sahip olan yemek karşılığını tadıyla fazlasıyla karşılıyor. Ayrıca İskilip dolması Osmanlı döneminde askerlerin sefere çıkmadan önce yediği bir yemektir.