Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: Ortak mekanizma kurulacak
G20 Zirvesi için Roma'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sona erdi. Diplomatik kaynakların 20 dakika sürmesini beklediği görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmede iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, İtalya'nın başkenti Roma'da devam eden G-20 Liderler Zirvesi marjında görüştü. Pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.
BİDEN'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ İLK AÇIKLAMA
Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.
Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.
GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?
Cumhurbaşkanlığı'ndan Roma'daki görüşme sonrası yazılı açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.
BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA
Öte yandan Beyaz Saray'dan Roma'daki görüşme sonrası ilk açıklama geldi. Açıklamada, "Yapıcı ilişkileri sürdürmek istiyoruz. Türkiye önemli bir savunma ortağı ve NATO müttefiği" ifadeleri yer aldı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklama şöyle:
“Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi. Biden, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi. Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı.”