Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te milletvekillerine hitap edecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2.5 aylık ara sonrasında mesaiye bugün başlıyor. Meclis'in gündeminde iklim anlaşması, vergi, kooperatifçilik, sosyal medya, seçim kanunu var.
TBMM, 2,5 aylık tatilin ardından yasama çalışmalarına yeniden başlıyor. Meclis'te ilk tören Meclis Atatürk Anıtı'nda yapılacak. Anıta çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Meclis Genel Kurulu, saat 14.00'te özel oturumla toplanacak.
ERDOĞAN HİTAP EDECEK
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yapacak. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula takdim edecek, ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek. Erdoğan'ın konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yemin edecek.
Genel Kurul, daha sonra başka konuyu ele almadan çalışmalarını tamamlayacak. Bu arada Meclis'in yasama yılı açılış programında, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında bu yıl resepsiyon verilmeyecek.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI GÜNDEMDE
TBMM'de 5 Ekim Salı günü, siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Aynı gün Genel Kurulda Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu görüşülecek. İklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasını uygun bulan teklifin 6 Ekim Çarşamba günü Genel Kurulun gündemine gelmesi bekleniyor.
Yeni yasama yılında Meclis Başkanlığına ilk olarak bütün toplumsal kesimlerin lehine, kolaylaştırıcı düzenlemeler de içeren vergi kanunlarına ilişkin kanun teklifinin sunulması planlanıyor.
SALGIN ŞARTLARINA UYGUN BİR YASAMA YILI
Kovid-19 salgını nedeniyle yeni yasama yılında da çalışmalara maske, mesafe ve temizlik konularında gerekli özen gösterilerek devam edilecek. Dünyayla birlikte Türkiye'de de görülen Kovid-19 salgınından kaynaklanan risk ve tehditlerin en aza indirilmesini sağlamak için TBMM bünyesinde alınan tedbirler, değişen şartlara uygun olarak güncellendi. Bu kapsamda "yasama süreci için alınan koruyucu ve önleyici tedbirler", "Meclis Hastanesi'nde gerçekleştirilen uygulamalar", "idari tedbirler" ile "koruyucu ve önleyici tedbirler" olmak üzere dört başlıkta çalışma yürütüldü.
Genel Kurul Salonu'nda sosyal mesafeye uygun oturma düzeni sağlandı. Grup toplantılarında ziyaretçi kısıtlamasına gidildi. Komisyon toplantıları büyük salonlarda organize edildi. Milletvekili basın toplantıları, açık havada düzenlendi. Genel Kurul Basın Locası'nda sosyal mesafeye uygun kullanım düzeni sağlandı. Meclis Hastanesi'nde milletvekilleri ve idari teşkilatın kadrolu personeli ile bunların emeklileri, sözleşmeli, geçici, kadrolu işçi ve geçici görevli personel ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlık hizmeti sunuldu.