Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, bugün yaptığı toplantıda gazetenin yeni genel yayın yönetmenini atadı. Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında? Detaylar bu haberde...

Cumhuriyet Gazetesi'nin yeni yayın yönetmeni belli oldu. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun atamasını gerçekleştirdiği Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında? Cumhuriyetin başına geçen tecrübeli isimle ilgili bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz.

 Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

CUMHURİYET'İN YENİ YAYIN YÖNETMENİ

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, bugün yaptığı toplantıda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne Aykut Küçükkaya’yı atadı. Atama kararı, Vakıf Yönetim Kurulu'nun oybirliğiyle kabul edildi.

 

Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında? - Resim : 2
AYKUT KÜÇÜKKAYA KİMDİR?
Aykut Küçükkaya, 16 Ocak 1973, Zonguldak doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı.

1994’te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıl Cumhuriyet’te “gece muhabiri” olarak çalışmaya başladı. Küçükkaya’nın, Türkiye’de yaşanan yolsuzluklar üzerine yayımlanmış beş araştırma kitabı bulunuyor. Gezi Direnişi isimli eseri Prof. Emre Kongar’la birlikte kaleme aldı. Bu kitap PEN Türkiye tarafından 2013 yılının Temmuz’un da “Ayın Kitabı” seçildi. İslami holdingler ve yeşil sermaye alanında Türkiye’deki en uzman isimlerden olan Küçükkaya, kamuoyunun yıllarca yakından takip ettiği Deniz Feneri skandalını haberleriyle ortaya çıkardı, kitaplaştırdı.

Cumhuriyet’te yaptığı özel haber ve araştırmalarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, TGC Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülü, TGC Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü ve ÇGD Yılın Haber Ödülü’nün de aralarında bulunduğu 14 gazetecilik ödülüne layık görüldü.

Bombalı-silahlı suikastlerle katledilen Türk basınının simge isimleri Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Uğur Mumcu adına verilen gazetecilik ödüllerinin tamamına layık görülen tek gazetecidir. TGC ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan Küçükkaya, 4 yıl boyunca gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü’nü ve Haber Müdürlüğü’nü üstlendi. 2017 yılında Haber Koordinatorlüğü’ne getirildi. Cumhuriyet Vakfı tarafından Genel Yayın Yönetmenliği’ne atanan Küçükkaya, evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında? - Resim : 3
Cumhuriyet, 7 Mayıs 1924 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 2-8 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki 51.695 adet tirajı ile 18. sırada yer almaktadır.

Tarihçe
Cumhuriyet gazetesinin isim babası Atatürk'tür. O sıralarda Kurtuluş Savaşı'nı destekleyen ilk gazete olan Yeni Gün'ü yayımlamaya devam eden Yunus Nadi (Abalıoğlu), 7 Mayıs 1924 tarihinde Cumhuriyet'i iki ortağı Nebizâde Hamdi ve Zekeriya Sertel ile birlikte -günümüzde Pembe Konak adıyla anılan- eski İttihat ve Terakki Fırkası Genel Merkez binasında kurdu ve gazeteyi yönetmesi için Zekeriya Sertel'i görevlendirdi. Hüseyin Cahit (Yalçın)'in Tanin’i, Velid Ebüzziya'nın Tasvir-i Efkâr’ı ve Ahmet Emin (Yalman)'ın Vatan’ına karşı yayına başlayan gazete, o dönem için 1 milyona yakın nüfuslu şehirde 7 bin adet satıyordu. Gazetenin adının altında Türkçe yevmi gazete, idare yeri İstanbul, Cağaloğlu yazıyordu. İlk sayıda Yunus Nadi'nin sunuşu ve Mustafa Kemal ile yaptığı röportaj vardı.

Baskı, elle dizilip rotatiflenirdi. İlk defa 1930'da linotip baskıyla beraber resimlerle yayımlandı. Gazetenin başlığının yazı tipi günümüze değin çok az değişti; sadece u harfiyle t harfinde küçük değişiklikler yapıldı. Reklamlara Latin alfabesine geçişle 1928'de çağdaşlaşma hâkim oldu. 1930'da küçük ilan yayımlarına başladı. Aynı yıl ilk renkli ilanı aldı ve ilk renkli fotoğrafı yayımladı. Fotoğrafçılar Namık Görgüç, Selahattin Giz idi.

Dağıtımı 1934'e kadar Artin Efendi yaptı. Ayrıca posta yoluyla abone sistemi vardı. O yıllarda basın İstanbul'da toplanmıştı. Dağıtım ulusal çapta olmadığından bir günün gazetesi Eskişehir'den sonra ertesi gün elde olurdu. Ankara'dan sonra ise bir haftalık gazete okunurdu.

Yunus Nadi 1924'ten 1945'e kadar başyazardı; bazen Zekeriya Sertel, Yakup Kadri, Abidin Daver, M. Nermi, Şükrü Kaya da başyazı yazdı. Yunus Nadi'den sonra 1991'e kadar gazetenin başyazarı oğlu Nadir Nadi Abalıoğlu oldu, diğer oğlu Doğan Nadi Abalıoğlu ise fıkra yazıyordu.

İlk sayılarda yazarlar; Ziya Gökalp, Aka Gündüz, Hasan Bedreddin, Reşat Ekrem Koçu, Ahmet Rasim, Peyami Safa, Ahmet Refik, İsmail Habip, Abidin Daver, Cenap Şahabettin, Vedat Nedim, Halit Ziya, Cevat Fehmi Başkut, Mümtaz Faik, Fuad Köprülü, Halit Fahri idi.

1928'den sonra ilk sayfada Ramiz karikatürü yer aldı. İkinci sayfa bilim adamlarının yazılarına ayrılmıştı ve bu gelenek sürdü.

8 sayfalık gazete, İkinci Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan kâğıt kıtlığı nedeniyle 4 sayfaya indi. 10 yıl sonra tirajı 25 bine, 1939'da 62 bine çıktı.

İlk kapatılma 29 Ekim 1934'te 10 gün süreyledir. 1940'da hükümetin yayın politikasına aykırılıktan 90 gün kapalı kaldı.

1932'de Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Türkiye'nin dördüncü güzellik yarışmasında birinci olduktan sonra Belçika'da aynı yıl yapılan, o zamanki adı International Pageant of Pulchritude olan "dünya güzellik yarışması"nda dünya güzeli seçilen "Keriman Halis Ece"nin haberi gazetenin 1 Ağustos 1932 tarihli sayısında tam sayfa verilmişti.

1932'de Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Türkiye'nin dördüncü güzellik yarışmasında birinci olduktan sonra Belçika'da aynı yıl yapılan, o zamanki adı International Pageant of Pulchritude olan "dünya güzellik yarışması"nda dünya güzeli seçilen "Keriman Halis Ece"nin haberi gazetenin 1 Ağustos 1932 tarihli sayısında tam sayfa verilmişti.

Özel sayfaları içinde çocuk, kadın, moda, sinema, iktisadiyat, tayyarecilik, askeri bahisler, tarih, spor, ilmî musahabe, mizah, röportaj sayfaları vardı. 1933'te 10. Yıl, 1938'de 15. Yıl ekleri verdi. 1936'da Mimar Sinan, Çanakkale özel sayıları. Haftanın filmleri sayfası 1930'da başladı. Latin harfli gazeteye geçişte promosyon da başladı, ucuzluk kuponları verildi. Güzellik ve müzik yarışmaları düzenledi. 1932'de Keriman Halis'in dünya güzeli seçilmesiyle satış arttı.

En etkin kampanya Menemen'de şehit edilen Kubilay içindi. (23 Aralık 1930). 1925'te gazetenin Fransızca baskısı Le Republique adıyla çıktı ve 1952'ye dek yayımlandı. Cumhuriyet yayına başlarken kapatılan Yeni Gün 1931'de tekrar çıkarıldı. 1935'te gazete yanında kitap da yayımlandı.

Kuruluşundan II. Dünya Savaşı'na kadar CHP'yi destekledi, Yunus Nadi 1939 seçimleriyle meclise girdi ve 6 dönem İzmir, Menteşe, Muğla milletvekillikleri yaptı. II. Dünya Savaşı'ndaki tutum sebebiyle Yunus Nadi ve gazete CHP'den DP'yi desteklemeye yönelince, Abidin Daver ile Yunus Nadi 1943 seçimlerinde aday gösterilmediler. 28 Haziran 1945'te Yunus Nadi vefat etti. Mirası Cumhuriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.'ye geçti.

Çok partili döneme geçişte Demokrat Parti'yi destekledi; başyazarı Nadir Nadi de 1950'de DP listesinden bağımsız milletvekili seçildi. Ancak 1954'ten sonra DP iktidarına karşı sert bir muhalefet yürüttü. 27 Mayıs 1960'tan 12 Mart 1971 dönemine değin genelde asker-sivil aydın kesimin ilerici görüşlerini dile getiren etkili bir yayın organıydı. 12 Mart döneminde bir ara yönetimin el değiştirmesi sonucu tutucu bir gazete görünümü aldı. 1973'te yeniden eski çizgisine döndü.

20 Ağustos 1991'de Nadir Nadi'nin ölmesinden sonra bir yandan ortaya ekonomik sıkıntılar çıktı, bir yandan da yayın kurulu içinde anlaşmazlık baş gösterdi. Yayın yönetmeni Hasan Cemal'in politikasını beğenmeyen ve sermaye çevrelerine yaklaşıldığını ileri süren İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu gibi yayın kurulu üyesi köşe yazarlarıyla onları destekleyen Cüneyt Arcayürek, Ali Sirmen, Ergun Balcı, Oktay Akbal, Melih Cevdet Anday'ın da aralarında bulunduğu 80 kişi 5 Kasım 1991'de gazeteden ayrıldı. Olayı protesto eden bir bölüm okurun gazete almayı bırakması üzerine günlük satış ortalaması 120 binlerden Aralık 1991'de 50 binlere kadar düştü. Bu durum üzerine Hasan Cemal ile yazı işleri müdürü Okay Gönensin Cumhuriyet'ten ayrıldı. Bir süre sonra ayrılanların bir bölümü geri döndü. 8 Nisan 1992'de yeni bir yayın kurulu oluşturuldu ve İlhan Selçuk vefatına kadar sürdüreceği başyazarlık görevine başladı.

Selçuk, 21 Mart 2008 tarihinde saat sabah 04.30 sıralarında Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve iki gün sorgulandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

1 Temmuz 2008 sabahı, iddia edilen Ergenekon örgütü soruşturması kapsamında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Terörle Mücadele Şubesi tarafından gazetenin yeni açılmış Ankara bürosu aranmış ve Ankara temsilcisi Mustafa Balbay da evinden gözaltına alınmıştır. Gazetenin Ankara bürosundaki arama sona ermiş; emniyet güçleri 2 dizüstü bilgisayar, 1 bilgisayar kasası ve Mustafa Balbay'a ait bazı belgelere, savcılığa teslim etmek üzere tutanak tutarak el koymuşlardır.

Gazetenin bir diğer köşe yazarı Erol Manisalı, 13 Nisan 2009 Pazartesi itibarıyla, yine Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Daha sonra mahkemeye sevk edilen Erol Manisalı, üç ay tutuklu kaldı ve sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verildi.

Okuyucuları tarafından CUMOK (Cumhuriyet Okurları) adında, bir sivil toplum hareketi kurulmuştur.

8 Mart 2015 tarihinde, gazetenin yeni genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın girişimiyle sayfa düzeni ve tasarımında değişim yapıldı.


YAZARLAR
İbrahim Yıldız (Cumhuriyet'ten Okurlara)
Cüneyt Arcayürek (Güncel)
Mustafa Balbay (Gündem)
Oktay Akbal (Evet/Hayır)
Emre Kongar (Aydınlanma)
Hikmet Çetinkaya (Politika Günlüğü)
Orhan Erinç (Geçmişten Geleceğe)
Erdal Atabek (2000'li Yıllarda)
Erol Manisalı (Bıçak Sırtı)
Özgen Acar (Kavşak)
Deniz Som (Vaziyet)
Orhan Birgit (Düz Yazı)
Ümit Zileli (Düz Çizgi)
Deniz Kavukçuoğlu (Pano)
Nilgün Cerrahoğlu (Sağnak)
Işıl Özgentürk (Al Gözüm Seyreyle)
Ataol Behramoğlu (Cumartesi Yazıları)
Sunay Akın (Kule Cambazı)
Işık Kansu (Ankara Kulisi)
Hilmi Develi (Satır Arası)
Bedri Baykam (Görüş)
Leyla Tavşanoğlu (Pazar Söyleşileri)
Süheyl Batum (Sözden Yazıya)
Burhan Arpad (Hesaplaşma 1979-1991)

DÜNYA
Ali Sirmen (Dünyada Bugün)
Güray Öz (Avrupa)
Hüseyin Baş (Değişen Dünyadan)
Server Tanilli (Bir Bakıma)
Mümtaz Soysal (Açı)

EKONOMİ
Şükran Soner (İşçi Evreninden)
Öztin Akgüç (Yorum)
Ergin Yıldızoğlu (Dünya Ekonomisine Bakış)
Erinç Yeldan (Ekonomi Politik)
Türkel Minibaş (Göz Ucuyla)
Özlem Yüzak (Bilgi Toplumuna Doğru)
Yakup Kepenek (Ankara Pazarı)
Yahya Arıkan (Yaşamda Mali Çözüm)
Mustafa Pamukoğlu (Maliye Tarafından)

BİLİM - SİYASET
Orhan Bursalı (Perşembe)

İNTERNET
Mehmet Sucu

MEDYA
Mehmet Faraç (Med - Cezir)

ÇEVRE
Oktay Ekinci (Çed Köşesi)

KÜLTÜR - SANAT
Selmi Andak (Sanata Bakış)
Zeynep Oral (Esintiler)
Turgay Fişekçi (Defne Gölgesi)
Ahmet Cemal (Odak Noktası)
Adnan Binyazar (Ayna)
Vecdi Sayar (Kedi Gözü)

SPOR
Arif Kızılyalın (Spor Yorumu)
Adnan Dinçer (Görüş)
Ahmet Kurt (Basket Yorum)
Halit Deringör (Görüş)

Çizerler
Kamil Masaracı (Çizgilik)
Semih Poroy (Harbi)
Mümtaz Arıkan (Tarihte Bugün)
Nuri Kurtcebe (Sessiz Sedasız)
Behiç Ak (Kim Kime Dum Duma)
Musa Kart (Çizmeden Yukarı)
Tayyar Ozkan (Çöplük Çocukları)
Hakan Çelik (Uydudan Naklen)
Zafer Temoçin

Ekleri
Gazete, aynı zamanda aşağıdaki ekleri de düzenli olarak vermektedir:
Bilim Teknoloji (Cuma günleri, 21 Şubat 1987'den beri)
Hafta Sonu (Cumartesi günleri, 10 Haziran 2006'dan beri)
Cumertesi (Cumartesi günleri, gazetenin içerisinde)
Pazar Dergi (Pazar günleri, 16 Şubat 1986'dan beri)
Strateji (Pazartesi günleri, 5 Temmuz 2004'ten beri)
Spor Dergi (Salı günleri, 19 Kasım 2003'ten beri)
Dört Mevsim Gezi (Çarşamba günleri)
Kitap (Perşembe günleri, 9 Şubat 1990'dan beri)
Cumhuriyet Ege (Cuma günleri, Ege Bölgesine dağıtılan özel ek)
Tarım Hayvancılık (Her ayın ikinci salı günü)
Cumhuriyet Ankara (Pazar günü hariç, Ankara'ya dağıtılan özel ek)
Cumhuriyet Anadolu (Her ayın ikinci ya da üçüncü Salı günü)

Gazete Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş ve vakfedilmiştir. Gazetenin sahibi aynı zamanda okuyucularından meydana gelen Cumok örgütlenmeleridir.

Yunus Nadi Armağanı Yarışması
Yunus Nadi Ödülleri Cumhuriyet 1946'dan beri Yunus Nadi Armağanı Yarışması'nı düzenlemekte, her yıl belli bir bilim ya da sanat konusuna ayrılan yarışmada özgün araştırmalar desteklenmektedir.

Ödüller
Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2014)

Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya kimdir? Nereli? Kaç yaşında? ile ilgili etiketler Cumhuriyet Gazetesi aykut küçükkaya kimdir yayın yönetmeni yeni görevi nereli kaç yaşında
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüs indirdiği yolcuların üzerinden iki kez geçti! Afyonkarahisar'da cinayet gibi kaza..

Afyon'da cinayet gibi kaza... Şehir içi yolcu minibüsünden inen 2 yolcu aracın arkasından geçmek isterken sürücünün dikkatsizliği nedeniyle minibüsün altında kalarak ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı.