Danıştay Ayasofya kararını açıkladı mı? Karar ne oldu?
Danıştay Ayasofya Kararını Açıkladı mı? 1934 yılından bu yana müze olarak kullanılan Ayasofya için karar günü. Danıştay, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için açılan davada kararını verecek. Tüm Türkiye'nin merakla beklediği Ayasofya kararı arama motorlarında da sıkça aranıyor. Peki Danıştay'ın Ayasofya kararı ne oldu? İbadete açılacak mı? Merakla beklenen detaylar haberimizde...
Danıştay Ayasofya Kararını Açıkladı mı? Tüm Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği kararın bugün açılması bekleniyor. 1934 yılından bu yana müze olarak kullanılan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için kampanyalar yapıldı. Müslümanlar, bu tarihi günde Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için internette aramalara devam ediyor. Peki Danıştay Ayasofya kararı ne oldu? İbadete açılacak mı? Merakla beklenen detaylar haberimizde...
DANIŞTAY AYASOFYA KARARINI AÇIKLADI MI?
Müze olarak kullanılan ancak yeniden ibadete açılması için açılan dava sonucunun merakla beklendiği Ayasofya için bugün karar günü. Danıştay, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için görülen davanın kararını duruşma günü ya da takip eden günler verecek. Karar açıklandığı takdirde haberimizde yer alacaktır.
O KARAR İPTAL EDİLİRSE
Danıştay savcısı görüşünde, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdir yetkisinde olduğunu ve hukuka aykırılık bulunmadığını ifade etti. Ancak savcı görüşünün karar üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Daire, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulukararını hukuka aykırı bulur ve iptal ederse mabedin yeniden camiye çevrilmesinin önü açılmış olacak.
30 GÜN İÇİNDE UYGULANIR
Danıştay 10. Dairesi, İdare Yargılama Usûlü Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmeder ve bu karar kesinleşirse, kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekecek. İdari Yargılama Usûlü Kanunu’nun ‘Kararların Sonuçları’ başlıklı 28. maddesinde, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez” deniliyor.