Dardanel'e kadın eli değdi ama sandığınız gibi değil!
Reklamlarında oldukça hijyenik koşullarda paket balık üretimi yaptığını gösteren Dardanel'in fabrikalarında manzaranın öyle olmadığı öne sürüldü. Çalışanların çıplak elle balıklara dokunduğu görüntüler sosyal medyada tepki topladı. Öte yandan konuyla ilgili firmadan açıklama geldi. Açıklamada "Plastik eldivenlerin konserve üretim süreçlerinde kullanılmaması tüm dünyada gıda otoriteleri tarafından kabul edilen bir uygulamadır." denildi.
Türkiye'nin önde gelen firmalarından olan Dardanel'in ton balığı paketleme tesisinde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Görüntülerde çalışanların çıplak elleriyle balık paketledikleri ve balıklara dokundukları görüldü.
GERÇEK REKLAMDAN ÇOK FARKLI
Yayınladığı reklamlarda çalışanlarının hepsinde eldiven olduğu görülen Dardanel'in, bu kuralı gerçek hayatta uygulamadığı iddia edildi. Sosyal medya kullanıcıları 'Hijyen kurallarına uyulmuyor' yorumunda bulundu.
"BU NASIL BİR HİJYENSİZLİK, BU NASIL BİR PAKETLEME?"
Görüntüleri Twitter hesabından paylaşan gazeteci Batuhan Çolak, "Ne zaman yesem tadı farklı gelir, kimi zaman da rahatsız ederdi. Zorunlu olmadıkça almıyordum. Ama şu görüntüleri görünce, tazminat hakkı doğduğunu görüyorum." dedi.
Çolak, "Bu nasıl bir hijyensizlik, bu nasıl bir paketleme? Eller, kollar her şey içinde!" sözleri ile tepkisini dile getirdi.
DARDANEL'DEN AÇIKLAMA
Olay sonrasında tonbalıklarının üreticisi Dardanel tarafından SuperHaber'e yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugün bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan görüntülerle ilgili gelen eleştirileri üzülerek ve hassasiyetle takip etmekteyiz. Tesislerimizdeki eldiven kullanımı başta olmak üzere, yorumlara konu olan bazı yanlış bilgilendirmelere açıklık getirmek isteriz.
Günümüzün gıda güvenliği prensipleri içerisinde, plastik eldivenlerin konserve üretim süreçlerinde kullanılmaması tüm dünyada gıda otoriteleri tarafından kabul edilen bir uygulamadır. Plastik eldivenlerin büyük risk taşıdığı; kolay yırtılabilir ve parçalanabilir bir malzeme olmasından dolayı son üründe yabancı madde bulaşı riski oluşturduğu bir gerçektir. (Türk Gıda Kodeksi ve FDA)
Tüm çalışanlarımız el hijyeni konusunda çok önemli uygulamalardan geçmekte, ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre ciddi şekilde kontrol edilmektedir. Periyodik olarak çalışanlarımızın el hijyeni gıda ile temasa uygun dezenfektanlar ile sağlanmaktadır.
Ayrıca tuz, zeytinyağı ve balığın dışında hiçbir katkı malzemesi bulunmayan bu ürünlerimiz, en doğal ve hijyenik şekilde üretilirken, tuzun eşit bir şekilde dağılması için deniz tuzu ve su (salamura) kullanılmaktadır. Etiket bilgilendirmemiz yukarıda bahsi geçen açıklamalar ışığında Türk Gıda Kodeksi’nin yönetmeliğine uygundur.
Tüm ürünlerimiz koruyucu ve katkı maddesi kullanmaksızın, mikroorganizma riskini ortadan kaldıran 121 derecede sterilizasyon sürecinden geçirilmektedir.
FDA, European Comission, Türk Gıda Kodeksi, Codex Alimentarius gibi ulusal ve uluslararası tüm mevzuatları başarıyla uygulayan şirketimizin yine bu konuda ulusal referans olarak kabul edilen BRC A seviyesi Kalite Standardı Sertifikası bulunmaktadır.
Şunun altını hassasiyetle çizmek isteriz ki, videoda gösterilen üretim kısmı butik olarak tamamen “el yapımı” üretilmektedir ve bu üretim modeli tüm dünyada bu şekilde uygulanmaktadır. Burada hijyen dışı bir üretim algısı yaratmaya çalışan tüm kişi, mecra ve hesaplara karşı hukuki süreç başlatılacağını bildiririz.
37 yıldır sofralarınızdan sağlığı eksik etmeyen DARDANEL, değerli tüketicilerimizin güveniyle bugünlere gelmiş bir markadır. Bu güvene zarar verecek en ufak bir davranış sergileme ihtimalimizin olmadığını, DARDANEL’i var eden lezzet ve sağlık kavramlarının her koşulda tek önceliğimiz olduğunu kamuoyuna saygı ile duyururuz."
Dardanel'e gelen tepkilerden bazıları şöyle:
Hindistan'daki imalatın bir tık üstü diyebiliriz. Bunca yıllık markanın gıdayı tam otomatik makinalarda üretim ve ambalajlama yapması gerekir. İnsan sağlığı oradaki çalışanların insafına terk edilemez
— WinningTrader (@winingtrader) February 23, 2021
Bu tip dolumlar için otomatik dolum makinaları var, bu tip doy-pack paketleme için de var. Esasında bu tip makina parkuruna sahip bir fabrika için muhahhak olması gerekir. El ile dolum bu kadar siparişe yetişmez. Umarım yetkililer dikkate alır. Dardanel önemli bir markadır.
— Cemil Gökçen (@cemilgokcen) February 23, 2021
O balıkların poşetlere elle konduğunu görünce şok oldum. Dolum ve paketlemenin el değmeden tamamen otomasyon olması lazım. Bu ne biçim fabrika? Merdiven altı atölyede mi bu ürün üretiliyor?
— Onur (@Tweets4Onur) February 23, 2021