Dedicated Server Nedir?

Dedicated server, tek bir şirket, marka ya da kullanıcı adına ayrılmış, paylaşımı olmayan internet sunucusuna verilen isimdir. Bu paylaşımsız sunucuların tüm kullanım hakları tek bir şirket ya da kişiye özel olarak tahsis edilir.

"Dedicated Server" yani Paylaşımsız Fiziksel Sunucu kiraladığınızda, tüm depolama alanı size ait olur ve üst düzey güvenliğe sahip olursunuz. Dedicated serverlarda sunucunun RAM kapasitesi, işlemcisi ve disk alanında bulunan depolama kapasitesi, tek bir kişiye ya da şirkete tahsis edilir.

Dedicated Server Ne için Kullanılır?

Paylaşımsız sunucu, ne tür bir internet sitesine sahip olduğunuza bağlı olarak tercih edilebilir. Eğer sitenizi sadece kendinize ait bir alanda barındırmak istiyorsanız, bu özel sunucu sisteminden yararlanabilirsiniz. Genellikle internet sitesinde çok yüksek trafiği olan şirketler, e-ticaret siteleri ve markaları tarafından tercih edilir. Dedicated serverlar aynı zamanda sunucusunda başka şahıs ya da şirketlerin verilerini barındırmak istemeyenlerin de tercihi olmaktadır. Trafiği ve hacmi büyük olan firmaların web sitelerini ve verilerini kendilerine özel bir paylaşımsız sunucuda barındırmalarının avantajları vardır. Örneğin, sunucuyu kendi istek ve ihtiyaçlarına göre diledikleri gibi şekillendirebilirler. Bunun yanı sıra da oldukça kararlı çalışan paylaşımsız sunuculardan bekledikleri yüksek performansı rahatlıkla alabilirler.

Dedicated server kiraladığınızda depolama alanı ve işlemci hızı gibi önemli noktalarda seçimi siz yaptığınız için, büyük verilerinizin yeterli alana sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Sitenizin trafiği arttığında yoğunluğa cevap verebilecek bir sisteminiz bulunduğu için sunucunun cevap vermemesi, yavaş çalışması ya da sitenin çökmesi gibi problemlerle de karşılaşmamış olursunuz.

Verilerinizin güvenliği sizin için önemliyse bir Dedicated Server kiralamak da sizin için oldukça önemli bir adım olacaktır. Sunucunuzun bütün işlemlerini siz üstlenmeye karar verirseniz, sunucunuza erişirken girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreniz sadece sizin bilginiz dahilinde olacaktır. Bu da güvenlik açıklarının önüne geçecek önemli bir adımdır. Eğer sizin de internet sitenizde yüksek ziyaretçi trafiği varsa ya da çok fazla veri depolama ihtiyacı duyuyorsanız, Dedicated Server tercih etmeniz internet sitenizin performansını yükseltecektir.

Dedicated Server'lar özel isteklere de cevap verebildikleri için tercih edilmektedirler. Örneğin, yüksek performansa ihtiyacınız olduğunda çok yoğun site trafiğine cevap verebilecek özel bir sunucu kurabileceğiniz gibi, sadece uygulama barındırma odaklı bir sunucu da kurulabilir. Büyük verileri yönetmek ve depolamak içinse, veri tabanı oldaklı dedicated server sistemlerine yönelinebilir.

Dedicated Server Nedir?

Dedicated Server Nasıl Kurulur?

Dedicated Server sipariş ettiğinizde kurulum yine size özel olarak yapılır. Satın aldığınız paketin özelliklerine uygun RAM, işlemci ve depolama alanları fiziksel sunucu kasasına yerleştirilir ve internetle bağlantısı sağlanarak, sizin erişiminize hazır hale getirilir. Bu noktadan sonra sunucunuza dilediğiniz veriyi ya da yazılımı yükleyebilir, işletim sistemini kurabilir ve internet sitenizi rahatlıkla barındırabilirsiniz.

Dedicated Server ile VPS Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

VPS (Virtual Private Server), Türkçe karşılığıyla Sanal Özel Sunucu, Dedicated Server'ın aksine fiziksel bir yapı değildir. Bir yazılım yardımıyla, fiziksel sunucuya ait kaynakların bölünmesiyle elde edilir. Paylaşımlı barındırma hizmetlerinden daha iyi bir performans sunan VPS, paylaşımlı hostinglere göre daha fazla özelleştirme seçeneği sunar. Dedicated server sistemlerinden daha düşük performansa sahiptir, ancak fiyat olarak daha uygun seçeneklerle kullanıcıya sunulur. Sizin için özel bir alan ayrılmış olsa da, sunucuda fiziksel olarak bir ayrıştırma söz konusu olmadığı için sitenizin başka bir siteden etkilenme ihtimali de yüksektir. Dedicated server VPS'in yaşadığı bu sorunu yaşamaz.

Dedicated Server seçeneğine göre VPS'in avantajı, uygun fiyatı olacaktır. Bunun yanında dedicated serverı teknik pek çok bilgiye sahip olmadan da rahatlıkla kullanabilir olmanız, VPS'i pratik bir çözüm olarak karşınıza çıkarır. Dedicated server sahibi olduğunuzda, sağlıklı bir performans alabilmek için kurulumundan bakımına kadar sunucunuzun tüm teknik bilgisine hakim olmanız da gereklidir. VPS ortamında tüm bunlar, kiralama yaptığınız firma tarafından sağlanmaktadır. En iyi kiralık dedicated server hizmeti ise uzun yıllardır olduğu gibi Natro tarafından verilmektedir. Paketlerle ilgili detaylı bilgilere natro.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dedicated Server ile VDS Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dedicated Server Nedir? - Resim : 2

VDS (Virtual Dedicated Server), Türkçe karşılığıyla Sanal Paylaşımsız Sunucu, sanal sunucular arasından performansı en yüksek olan sunucudur. Dedicated server sistemine de oldukça yakın bir çözüm olacaktır. Fiyat olarak da yine fiziksel sunucudan daha uygun seçeneklere sahiptir. VPS ve paylaşımlı hosting çözümlerinden daha iyi bir performans sunar. Dedicated serverlara göre performansı düşüktür ve daha sınırlı özelleştirme seçeneği sağlar, sunucu üzerinde daha kısıtlı yetki sahibi olursunuz. Dedicated server ortamında, tüm fiziksel sunucu size ait olduğu için, kurulum, bakım ve kullanım da tamamen size aittir ve tüm teknik özelliklere hakim olmanız gerekir. VDS bu konuda daha fazla esneklik sağlar. Dilerseniz sunucunuzun yönetim ve kurulumu gibi noktaları kiralama yaptığınız firmaya bırakabilirsiniz.

VDS ortamında da sunucu kaynakları sanal olarak ayrıştırılmıştır. Fiziksel ve donanımsal bir ayrıştırma yapılmadığı için sunucunun kaynaklarını diğer şahıs ve şirketlerle paylaşıyor olursunuz. Ancak sitenizin trafiğinde dalgalanmalar yaşansa bile VDS ortamında bundan çok fazla etkilenmezsiniz. Dedicated serverda kendi işletim sisteminizi seçme şansına sahipken, VDS böyle bir seçeneğe izin vermez. Aynı zamanda sunucu üzerinde dedicated sunucuda olduğu gibi tam denetim sağlamanız da mümkün değildir.

Dedicated Server Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Maliyetli olduğu için dedicated server seçimi yapmadan önce böyle bir sisteme ihtiyacınız olup olmadığından emin olmanız gerekir. Kesintisiz bir devamlılık sağlamak adına ihtiyaçlarınızı belirlemek, en az maliyetle en yüksek performansa sahip olmanız açısından çok önemlidir. Paylaşımsız fiziksel sunucu seçimi yaparken en önem verilmesi gereken nokta işlemci olacaktır. Ne tür bir performans beklediğinize bağlı olarak işlemcinizin de ne kadar güçlü olması gerektiğine karar vermeniz gerekir. İşlemcinin çekirdek sayısı, ön bellek kapasitesi ve hızı gibi faktörleri incelemeli ve buna göre karar vermelisiniz.

Seçeceğiniz sunucunun SSD özelliğine sahip olup olmadığı da önemli bir kriterdir. SSD sunucular, veri yazma ve okuma konusunda daha hızlı oldukları için, daha yüksek performans bekleyen kullanıcılar açısından tercih edilebilir olacaktır. Sabit diskler ısınma problemlerine bağlı olarak zamanla deforme olabilir ve arazılanabilir. Bu nedenle SSD sunucu fiyat / performans beklentisini karşılayacak bir seçenek olacaktır.

Dedicated Server Nedir? - Resim : 3

Dedicated server kiralarken sorulması gereken en önemli sorulardan biri de sunucunun tüm kaynaklarının size ayrılıp ayrılmadığıdır. Sorun yaşamamak adına kiralama yaparken sunucu kaynaklarının tamamının sizin adınıza tahsis edildiğinden emin olmanız önem taşır.

Son olarak dedicated server kiraladığınız firmanın veri merkezinin sertifikasının hangisi olduğunu bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. TIER - I, TIER - II, TIER - III ve TIER - IV olarak adlandırılan ve veri merkezinin, yani sunucunuzun fiziksel olarak bulunduğu binanın, ne tür özelliklere sahip olduğunu anlatan sertifikanın TIER - II ve TIER - III üzerinde olmasını tercih etmeniz, güvenlik ve devamlılık adına oldukça önemlidir. Bu uluslararası sertifikalar, veri merkezinin bulunduğu yerin ulaşımının rahat ve güvenli olup olmadığını, binanın bulunduğu alanın büyüklüğünü, binanın soğutma sisteminin yeterliliğini veya kesinti durumlarında yedek enerji sağlayıp sağlayamadığı gibi bilgileri anlatır.

Dedicated Server Nereden Kiralanabilir?

Birçok firma size dedicated server kiralama olanağı sunar. Ancak yarı yolda kalmamak için güvenilir firmalarla iş yapmanız size sonraki süreçlerde rahatlık ve kolaylık sağlar. Natro size ihtiyacınız olan tüm barındırma seçeneklerini Natro güvencesi ile sunmaktadır. Dedicated server kiralamak için internet sitemiz üzerinden bizimle hemen iletişime geçebilir ve dilediğiniz özelliklere sahip, sadece size ait olacak bir sunucu kiralayabilirsiniz.

Dedicated Server Nedir? ile ilgili etiketler server sunucu
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.