Demokrasi ve Özgürlükler Adası nerede? Yassıada ziyaretçiye açık mı, nasıl gidilir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla bilinen Yassıada nerede sorusu vatandaşların merakı oldu. Peki, Yassıada’ya nasıl gidilir? İşte Yaslıada hakkında tüm detaylar…

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 61. yıldönümünde Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda bir konuşma gerçekleştiren Erdoğan, önemli mesajlar verdi. Erdoğan, “Eski adıyla Yassıada'ya milletimizin verdiği ismiyle Yaslıada'ya bizim dönüştürdüğümüz haliyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na hoş geldiniz.” mesajıyla Türk halkına seslendi.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası yani eski adı ile Yassıada, 1960 darbesi sonrası merhum Başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarıyla neticelenen yargılamaların yapıldığı yer olarak bilinir.

2013 senesinde adı Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada, darbe döneminin karanlığına ışık tutacak bir merkez haline getirildi. Çehresi son 5 yılda değişen 103 bin 750 metrekarelik alana sahip ada, demokrasiye vurulan darbenin yıl dönümünde Erdoğan tarafından açıldı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası nerede? Yassıada ziyaretçiye açık mı, nasıl gidilir?

Yassıada Nerede?

Marmara Denizi üzerinde olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası, Prens Adaları gibi İstanbul’a bağlıdır. Anadolu Yakası’na bağlı olan Yassıada’nın nüfusu bulunmamaktadır zira adada yaşayan insanlar yoktur. Sadece ziyaret amaçlı kullanılmaktadır.

Kendisine en yakın ada Sivriada’dır. Sivriada’ya 0.9, Burgazada’ya 2.67 ve Kadıköy’e (Fenerbahçe) 6.27 deniz mili uzaklıktadır. Yassıada Yargılamalarından sonra tekrar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na verilen tesis, 1993 yılında, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne devredilmiştir.

Yassıada’ya Nasıl Gidilir?

Yassıada, İstanbul’da bulunan adalardan bir tanesidir. Sivriada’nın karşısında bulunan Yassıada’ya kişisel tekne, kotra veya yat ile gidilebilmektedir. Ada şu an sadece turizm amaçlı kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan lüks rezidans, otel, kongre merkezi ve 1200 kişilik cami ile ancak adaya ziyarete gelecek vatandaşlara açıktır.

Yassıada vapur seferleri bulunmamaktadır. Zira adadaki hizmetler, konaklama amacıyla sunulmaktadır. Çünkü adada Yassıada Müzesi (Adnan Menderes Müzesi), Kongre Merkezi vb. gibi günlük geziye uygun olmayan yerler bulunmaktadır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.