Deniz salyasının deprem ile ilişkisi var mı? Naci Görür endişelendirirken rahatlattı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da görülen deniz salyasına (müsilaj) ilişkin açıklamada bulundu. Görür, deniz salyasının deprem ile bir ilişkisi olup olmadığı yönündeki sorulara da yanıt verdi.
Bir süredir Marmara denizini esareti altına alan deniz salyası, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Yaşanan çevre felaketi nedeniyle endişe sürerken, deniz salyasının deprem ile ilişkisi olup olmadığı da merak konusu oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu.
DEPREMLE İLİŞKİSİ YOK!
Deniz salyasının depremle bir ilişkisi bulunmadığını belirten Görür, "Arkadaşlar, Marmara’daki müsilaj oluşumunun depremle ilişkisini soruyorsunuz. Bir ilişkisi yok. Bu Marmara’nın kirlenmesiyle ilgili. Bu denize Karadeniz’den aşırı kirletici yük geliyor. Bunun dışında Marmara'nın etrafındaki yerleşim alanlarından da atık deşarjı yapılıyor" dedi.
Arkadaşlar, Marmara’daki müsilaj oluşumunun depremle ilişkisini soruyorsunuz. Bir ilişkisi yok. Bu Marmara’nın kirlenmesiyle ilgili. Bu denize Karadeniz’den aşırı kirletici yük geliyor. Bunun dışında Marmaranın etrafındaki yerleşim alanlarından da atık deşarjı yapılıyor
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) June 3, 2021
"ASIL KAYNAK KARADENİZ'DİR"
"Bu atıklar denizdeki canlılar için besin kaynağı oluyor ve zaman zaman sıcaklığa da bağlı olarak plankton ve alg patlamalarına neden oluyor. Bugün gördüğümüz bu. Çözüm, kirliliğin azaltılmasıdır." diyen Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deniz suyunun sıcaklığının düşmesiyle bu olay geçici olarak bitecektir. Asıl kirletici kaynak Karadeniz’dir. Bu olaydan çıkartacağımız ders Kanal İstanbul’u asla yapmamak olmalıdır. Aksi halde Marmara uzun dönemde kaybedilir ve etrafındaki yaşam sıkıntılı olur. Sevgiyle."
geçici olarak bitecektit. Asıl kirletici kaynak Karadeniz’dir. Bu olaydan çıkartacağımız ders Kanal İstanbul’u asla yapmamak olmalıdır. Aksi halde Marmara uzun dönemde kaybedilir ve etrafındaki yaşam sıkıntılı olur. Sevgiyle.
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) June 3, 2021