'MARMARA DENİZİ ÖLDÜ!'

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel’e konuşan Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Murat Çetintaş, Marmara Denizi’nde gün geçtikçe artan deniz salyasıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler verdi.

Marmara Denizi'nde son zamanlarda görülen deniz salyası olarak bilinen müsilaj kabusu devam ediyor. Görenleri ürküten deniz salyasının İzmit Körfezi’nden, Kartal, Maltepe ve Bostancı sahillerine geldiği görüldü. Temizleme çalışmaları devam eden deniz salyasının, özellikle Adalar’ı adeta sardığı tespit edildi. SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel’e konuşan Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Murat Çetintaş, Marmara Denizi’nde gün geçtikçe artan deniz salyasıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler verdi.

"MARMARA DENİZİ’NDEN ÇIKAN BALIĞI YERSENİZ, YÜZMEYE GİDERSENİZ İLERİDE KANSER OLABİLİRSİNİZ"

Marmara’daki kirliliğin son 11 yıldır hat safhaya ulaştığını söyleyen Çetintaş, “Marmara Denizi’nin bugün geldiği noktayı, 1989 yılında 15 sayfalık kaleme aldığım tebliğimde uyarı olarak sunmuş, çözümleri de sıralamıştım. Marmara Denizi’nde tam 124 çeşit balık vardı, maalesef şu anda sadece 6 çeşit kaldı. Bu kirlilik 11 yıl önce hat safhaya ulaşmaya başladığında çeşitli yayın organlarında ‘Marmara Denizi'nde salya ve oksijen sorunu başlamak üzere, denizde oluşması beklenen salya kirliliği oksijeni azaltacak. Marmara denizinin dibinde oluşan salyalar hem balıkların yumurtlamasını hem de balıkçılığı etkiliyor’ demiştim. Ancak artık Marmara Denizi öldü. Marmara’da denize girenler ileri de kanser olur. Marmara Denizi’nden çıkan balık da kansere neden olur. Buradaki en önemli sorun salyaların oksijeni azaltması. Bu durum balıkların yaşama ortamlarının yok olmasına sebep oluyor. Görünen yüzü temiz ama denizin altına indiğimizde kesinlikle temiz değil.” sözlerini kullandı.

'MARMARA DENİZİ ÖLDÜ!'

“DENİZ SALYASI KENTSEL ATIKLARIN DENİZE BIRAKILMASI SONUCU OLUŞTU”

Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyasının asıl oluşma sebebini açıklayan Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı, “Problemin nedeni evsel ve kentsel atıkların yoğun bir biçimde biyolojik arıtmadan geçirilmeden, sıvı halinde denize bırakılmasıdır. Akdeniz’den gelen dip akıntıların da bu atıklara katılması durumu iyice zorlaştırıyor.” dedi.

“KEREVİT ÇIKARILMAMASI İÇİN MARMARA’YI ZEHİRLEDİLER”

Çetintaş, kerevit çıkarılmaması için Sapanca Gölü’ne zehir atıldığını belirterek ”Boğazdan her yıl geçen gemilerin sayısı 56 bin. Bunların 12 bini tanker. Bunlardan atılanlar da Marmara Denizi’ni kirletiyor. Ayrıca her yabancı gemide binlerce insan var. Bunların içinde casusluk faaliyeti için olanlar da bulunuyor. Marmara Denizi’ni bu gemilerden atılanlarla zehirlediler. Yıllar önce de kerevit çıkarılmaması için Sapanca Gölü’ne yabancılar tarafından zehir atıldı.” şeklinde konuştu.

Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Murat Çetintaş açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.