Denizlerin kabusu müsilaj, gemileri de tehdit ediyor! Her seferden sonra filtreler tıkanıyor...

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası tehlikesi devam ederken müsilajın gemileri de tehdit ettiği ortaya çıktı. Kirlilik nedeniyle bazı gemilerin soğutma suyu sistemlerinde sıkıntı yaşandığı öğrenildi. Gemi devrelerinde, filtrelerinde tıkanma görülürken, müsilajın yat turizmini de etkilemesi bekleniyor.

Marmara Denizi'nde kirlilik sebebiyle ortaya çıkan müsilajın gemiler için de tehdit oluşturduğu açıklandı. Türk Armatörler Birliği, önceki gün Marmara Denizi'ndeki deniz salyası (müsilaj) yayılımı kapsamında gemilerin dikkat etmesi gereken teknik tedbirlere ilişkin bildiri yayımladı.

Birliğe gelen bazı şikayetler ışığında gemiciler, müsilaj nedeniyle Marmara Denizi'nden geçen gemilerin deniz suyu devreleri ve filtrelerinde tıkanma yaşanabildiği konusunda uyarıldı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Türk Armatörler Birliği'nin yazılı açıklamasında müsilajın deniz yüzeyinin 5-10 metre aşağısına kadar indiği belirtilirken, "Soğutma suyu sistemlerinde oluşabilecek problemlere karşı hazırlıklı olunması ve gerekli tedbirlerin alınması hususu bilgilerinize arz olunur. Bilhassa Marmara'da Kuzey çıkışı için emniyet saikı ile driftte bekleyen gemilerin driftte bulundukları sırada kinistinlerinin temizlenmesi boğaz geçişinde olası makine çöküşlerinin önüne geçecektir" denildi.

"GEMİLERİN SÜRATLERİNİ DÜŞÜREBİLİR, ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ETKİLEYEBİLİR"

Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, müsilajın deniz ticaretini engelleyeceğini düşünmediğini söyledi.

Teknik açıdan bazı gemilerde olumsuz etkilerin görülmeye başlandığını ifade eden Çınar, "Müsilajın gemilere teknik etkileri olabiliyor ama büyük resimde deniz ticaretinin etkilenmesini beklemiyoruz" dedi.

Çınar, şu bilgileri verdi:

"Gemilerin soğutma suyu devreleri vardır. Denizden suyu çeker ve makinaları soğutmak için kullanır. Daha sonra da bunu tekrar atarlar. Buradaki filtreler tıkanabilir, dolayısıyla bu durum gemi makinalarının çökmesine sebep olabilir. Gemi karinasına müsilaj yapıştığı takdirde, bunlar gemilerin süratlerini düşürebilir, enerji verimliliğini etkileyebilir. Yat turizmi ayrı bir konu ama o da olumsuz etkilenebilir."

Denizlerin kabusu müsilaj, gemileri de tehdit ediyor! Her seferden sonra filtreler tıkanıyor... - Resim : 2

"ASIL SORUN SANAYİ TESİSLERİNİN NEDEN OLDUĞU KİRLİLİK"

Gemilerin Marmara Denizi kirliliğindeki payına ilişkin soruları da cevaplayan Çınar, "Çok düşük. Gemiler, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin çok küçük bir bölümünü yapıyor. Asıl sorun sanayi tesislerinin neden olduğu kirlilik" yorumunu yaptı.

"GEMİLERİN BALAST SUYU BOŞALTMASI ENGELLENMELİ"

Marmara Denizi'nde kirliliğin azaltmasına katkı sağlamak için gemilerin balast suyu boşaltmasının engellenmesi gerektiğini de savunan Çınar, gemi yüzeyine yapışan müsilajın nasıl temizleneceğine dair henüz bir yöntem ya da ürünün bulunmadığını da kaydetti.

"MÜSİLAJ, TÜRKİYE'DE GEMİCİLİK VE YAT TURİZMİNİ DE ETKİLEYECEK"

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar da Marmara Denizi'nde görülen müsilaj nedeniyle Türkiye'de gemicilik ve yat turizminin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

İşin teknik kısmına ilişkin bilgi veren Yaşar, "Gemiler soğutma suyu kullanırlar, denizden alırlar. Müsilaj çok kalın bir tabaka olduğundan bütün sistemi çökertir. Müsilaj, Türkiye'de gemiciliği de etkileyecek. Ayrıca yat turizmi de etkilenecek, zira kirlilik nedeniyle yatınızı bıraktığınızda hemen bitki üremeye başlar, bu da teknenizin daha fazla yakıt yakmasına neden olur. 2-3 hafta içinde teknenin altı tamamen yemyeşil olacağından hiçbir yatçı bırakmak burada istemez" değerlendirmesinde bulundu.

"1988'DE YAZILAN TEZDE 'MARMARA DOYGUNLUĞA ULAŞMIŞTIR' DENİLDİ, 2007 YILINDA MARMARA İSYAN ETTİ"

Müsilajın bir anda ortaya çıkmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Yaşar, 1988 yılında yazılan bir tezde "Marmara doygunluğa ulaşmıştır, daha fazla organik yükü kaldıramaz" denildiğini, o zamanlarda da tehlikeye dikkat çekildiğini ancak senelerdir bilim insanlarının uyarılarına rağmen yerel yönetimlerin de merkezi yönetimlerin de önlem almadığını ifade etti.

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.