Depolamalı temiz enerjiye 35 milyar dolarlık yatırım
Geçen yıl devreye alınan yenilenebilir enerji alanındaki elektrik depolama düzenlemesi başarılı sonuç verdi. Depolamalı rüzgar ve güneş santralinde yatırım talebinin 280 milyar dolar seviyesinde olduğu açıklandı. İşte detaylar...
Verilen ön lisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansıması bekleniyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan ve 19 Kasım 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yenilenebilir enerji alanındaki elektrik depolama düzenlemesi olumlu sonuç verdi. Depolamalı rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santralinde (GES) yatırım talebinin 280 milyar dolar seviyesinde olduğu kaydedildi. Verilen ön lisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansıması bekleniyor. Kurulacak depolama tesisleriyle kesintili şekilde üretim yapan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye verdikleri enerjinin depolanarak daha düzenli hale gelmesi sağlanırken, şebeke işletimi ve esnekliğine de katkı sunulacak.
YENİ KAPASİTE
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yeni depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurularındaki son durum hakkında önemli açıklamalar yaptı. Dönemin koşullarına uygun olarak yeni kapasitelerle ilgili çalışmanın arz ve sistem güvenliği açısından sağlıklı yapılabilmesi için yeni depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurularını artık durdurduklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Yatırımcımızdan bu süreci çok iyi değerlendirmesini, doğru projeksiyonları ve analizleri yaparak hem kendisi hem de ülkemiz için en verimli yatırımlara yönelmesini bekliyoruz.”
BAŞVURULARIN DAĞILIMI
2023-2028 dönemi için TEİAŞ tarafından ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için kurulu gücü 260 bin megavatı aşan 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurusu aldıklarını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “Bunun içinde 126 bin 729 megavat gücünde 1883 RES başvurusu bulunuyor. Tahsis edilen yaklaşık 33 bin megavat kapasite için 23 bin megavatı aşan 428 başvuruya ön lisans verdik. Bu başvurulardan toplam 12 bin megavat gücündeki 176’sı RES, 11 bin megavat gücündeki 252’si ise GES kapsamındadır. Bu ön lisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasını bekliyoruz.”
ŞEFFAF SÜREÇ
Depolamalı RES ve GES başvurularında da hiçbir kişiye ya da şirkete ayrıcalık tanımadıklarının altını çizen Yılmaz, “Başvuru süreçleri sırayla, tamamen şeffaf bir şekilde ilerledi ve Türkiye’nin enerjisini yükseltmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık. Sektörümüzün bereketini gösteren gurur verici bir tablo ile 280 milyar dolar düzeyinde bir yatırım iştahıyla karşılaştık” diye konuştu.
ELEKTRİKTE KURULU GÜÇ 2028’DE YÜZDE 27 ARTACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrikte kurulu gücün 5 yıl içinde yüzde 27 artışla 106 bin megavattan 136 bin megavata çıkarılacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı kapsamında enerji sektörünün hedefleri de aktarıldı. Kalkınma Planı’na göre, ülkede 2028 yılında elektrik enerjisi talebinin 430 teravatsaat, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 18 bin megavat ve güneş enerjisi kurulu gücün 30 bin megavat olması hedefleniyor. Aynı dönemde, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarı 270 teravatsaat, yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı yüzde 50, doğalgazın elektrik üretimindeki payı ise yüzde 15 olacak. Yer altı doğalgaz depolama kapasitesi 2028’de 13 milyar metreküp, batarya depolama kapasitesi ise 5 bin megavata çıkarılacak.