Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Daire Başkanlığı ekipleri, deprem bölgesinde ölenlerin kimliklendirilmesi için gece-gündüz sahada çalışıyor. Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Afet Kriminal İnceleme’ye (AKİ) bağlı kriminal uzmanı 600 kişi ve 200 ekip, 81 ilden gelen Olay Yeri İnceleme ekipleri mezarlıklarda kimliklendirme işlemlerini yapıyor.
Deprem bölgesinde en zor görev! Cenazelerin kimliği böyle belirleniyor
Kahramanmaraş depreminde bir haftayı acıyla geride bırakırken deprem bölgesinde tüm çalışmalar devam ediyor. Deprem bölgesinde görevli 600 kişi ise en acı görevlerden birini yapıyor. Mezarlıklara adeta küçük bir laboratuvar kuran ekipler cenazelerin kimliklerin belirlenmesi için 4 yol izliyor. İşte detaylar...
Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, mezarlıklara adeta küçük bir laboratuvar kuran ekipler, ölenin kimliğinin belirlenmesi için gece - gündüz demeden görev yapıyor.
CENAZELERİN KİMLİĞİNİ BELİRLEMEK İÇİN DÖRT YOL İZLENİYOR
Kimliklendirmede 4 yol izleniyor. Enkazda çıkarılan cenazeler mezarlıklara gönderiliyor ve burada tüm cesetlerin fotoğrafları çekiliyor.
İkinci aşama ise teşhis. Eğer ölenin yakını varsa ona teşhis ettiriliyor. Teşhis yapılınca cenazenin defin işlemleri başlıyor.
Üçüncü aşama ise parmak izi. Bölgeden alınan parmak izleri direkt merkeze iletiliyor. Anında parmak izi eşleştirmesi yapılıyor, eğer kişinin parmak izi veri tabanında varsa anında kimlik belirleniyor.
Dördüncü aşama ise DNA. Eğer kişi teşhis edilemediyse ve parmak izi eşleşmesi yoksa DNA örneği alınıyor. Adli Tıp Kurumu’na DNA örnekleri iletildikten sonra kimsesiz kişiler, ayrı bölümdeki mezarlıklara numara verilerek defnediliyor.