Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve büyük felakete yol açan depremin ardından bölgede 1 milyon 40 bin binada inceleme tamamlandı. 130 bin binada 430 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı durumda. Ortaya çıkan barınma problemi ve fırsatçıların harekete geçmesiyle birlikte yaşanan kira artışları da depremzedeleri zor durumda bıraktı. Deprem bölgesinde yaşayıp evini kullanamayan vatandaşların kira sözleşmelerinin akıbetinin ne olacağı ise merak konusu oldu.
Deprem bölgesindeki evini kullanamayan kiracılara fesih hakkı doğuyor
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından deprem bölgesindeki kiracıların hakları merak konusu oldu. Hukukçular deprem korkusu ve binalardaki risk nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşların kira sözleşmesini feshetme hakkı olduğunu belirtti. İşte detaylar...
Hukukçular yıkılan binalarda kira sözleşmesinin sona erdiğini dile getiriyor. Ancak depremden sonra sağlam kalan binalarda kiracı olanlar ne yapacağını tam olarak bilmiyor.
Bölgede artçıların devam etmesi ve uzmanların riskli binalara girilmemesi yönündeki uyarıları nedeniyle kiracılar kalmadıkları evin kirasını ödemek istemiyor.
KİRACIDAN KAYNAKLI DEĞİL
Türk Borçlar Kanunu, "Kullanıma elverişli bulundurulduğu sürece kiralanan ev, kiracının kendisinden kaynaklanan bir sebeple kullanılmasa veya sınırlı olarak kullanılsa bile kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür" diyor.