Deprem esnasında yapmak çok önemli! İşte yaşam üçgeni pozisyonu

Meydana gelen deprem sonrası, enkaz altında kalınması halinde uzmanların sıklıkla önerdiği yaşam üçgeni oluşturmak bir kez daha merak edildi. Peki, yaşam üçgeni nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkez üssü olmak üzere dün iki büyük deprem atlatan Türkiye’de artçı sarsıntılar hala devam ediyor. Artçı sarsıntılardan korunmak isteyen vatandaşların uygulaması gereken pozisyonlardan biri olan yaşam üçgeni ya da hayat üçgeni olarak bilinen pozisyon, aslında uzmanların sıklıkla anlattığı pozisyonlardan birisi. Çökmelerden korunmayı sağlayabilecek olan pozisyonu oluşturmak için ise birtakım detaylar bilmek gerekiyor.

Deprem esnasında yaşanan sarsıntıdan ve yaşanabilecek olan çöküntünün yaratacağı etkilerden kurtulmak ya da korunmak için uzmanların önerdiği pozisyonlardan biri olan hayat üçgeni, ilkokuldan bu yana okullarda da öğretiliyor. Peki, yaşam/hayat üçgeni nedir, nasıl yapılır? Depremde yaşam/hayat üçgeni pozisyonu nasıl oluşturulur? İşte tüm detaylar…

ENKAZ ALTINDAN SAĞ ÇIKARABİLİR

Deprem esnasında yapmak çok önemli! İşte yaşam üçgeni pozisyonu

Uzmanların sıklıkla yaşam üçgenini kurmayı tavsiye etmesindeki en temel sebep, elbette olası bir enkaz durumunda kırıklardan ya da diğer tüm sağlık sorunlarından korunmayı kolaylaştıracak olması. Dolayısıyla hayat üçgeni, deprem enkazından sağ çıkmayı sağlayabilir.

Deprem anında uygulanması halinde oldukça etkili bir deprem önlemi olan yaşam üçgeni; bina çökerken, nesneler ya da mobilya üzerine düşen tavan ağırlığının yarattığı boşluğa deniyor. Bu boşluğu anlamlandırmak için kullanılan hayat üçgeni de aynı mantığa dayanıyor. Bir masanın ya da herhangi bir şeyin altına girmek son derece riskli iken, bunun yerine bir kanepenin üzerine çeken dolabın altında kalan hayat üçgeni boşluğunu kullanmak çok daha risksiz oluyor.

KÜÇÜK BOŞLUK HAYATTA KALMA ŞANSINI ARTIRIYOR

Uzmanların açıklamalarına göre nesne ne kadar büyükse, o kadar güçlü ve o kadar az kompakt olduğu gibi; nesne ne kadar az sıkışırsa, boşluk o kadar büyük oluyor. Bu da bu boşluğu kullanan kişilerin güvenlik için yaralanmama olasılığı yükseltiyor. Başka bir deyişle aha küçük bir boşluk, hayatta kalma riskini artırıyor.

Hayat üçgeni yaparken, genellikle cenin pozisyonunda durmak ise, tamamıyla refleksif bir içgüdü. Boşluğu oluşturup kafa bölgesini koruma altına almak ise, enkaz altından sağ çıkma olasılığını daha da artırıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.