Dünyanın önde gelen jeolojik araştırma kurumlarından ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), Türkiye ve Suriye'yi vuran depremlerden sonra kamuoyunun depremlere ilişkin merak ettiği soruları cevaplandırmak üzere çevrimiçi bir sayfa hazırladı.
Deprem üretmek mümkün mü?
Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında "bilimsel tartışmalar" daha da alevlendi. Depremlerin tahmin edilmesinden tutun da manyetik alanların etkisine kadar pek çok farklı konu merak ediliyor. Daha çok sosyal medyada kulaktan dolma bilgilerle görüş ortaya atanlar, etkileşim alabilmek için komplo teorilerini tekrar tekrar dile getirenler, bilimsel araştırma yöntemleriyle elde edilen bilginin geri plana itilmesine sebep oluyor. İşte depremlerle ilgili doğru bilenen yanlışlar merak edilenler...
Sayfada, "Depremler önceden bilinebilir mi? İnsanların doğrudan müdahalesiyle deprem üretmek mümkün mü? Hayvanlar depremi tahmin edebilir mi? Yer kabuğunda meydana gelen depremlerin sayısı arttı mı? Deprem havası var mıdır? Meteorolojik olaylar deprem habercisi mi? Güneş patlamaları veya manyetik fırtınalar depremlere neden olur mu?" gibi merak edilen sorulara bilim insanlarınca yanıt verildi. İşte depremlere ilişkin merak edilen bu soruların yanıtları...
Depremler önceden tahmin edilebilir mi? "Hayır. Ne "biz" ne de diğer bilim insanları bir depremi tahmin edemedi. Bunun bir yolu yok. Öngörülebilir gelecekte "depremlerin önceden tahmin edilmesini" de beklemiyoruz."
Hayvanlar depremi tahmin edebilir mi? "Bu konuda bilimsel olarak kanıtlanmış bir olay ya da bulgu yok. Önemli bir depremden önceki olağan dışı hayvan davranışlarına dair elimizdeki en eski referans, MÖ 373 yılında Yunanistan'da yaşanan bir deprem hakkındadır. Hayvanların yıkıcı bir depremden önce garip davranışlar sergilediğine dair çok sayıda anekdot bulunmaktadır. Fakat bunlar bilimsel yöntemlerle kanıtlanamamıştır."