Depremden sonra ekonomistlerin hesabı şaştı! İşte depremin Türkiye ekonomisine etkileri

Depremin etkilerini hala ilk günkü kadar canlı hisseden Türkiye’de ekonomistler de meseleye kendi açısından bakmaya başladı. Peki, deprem ekonomiyi nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Türkiye’yi derinden üzen ve tam 11 ilde 13,5 milyondan fazla vatandaşı etkileyen depremin manevi ve maddi etkilerini tarif etmek için yıkım kelimesi az kalmaya başladı. Deprem bölgelerinde yaşamını sürdüren 44 binden fazla kişinin canına mal olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, aynı zamanda yüzbinlerce kişinin de yaralanmasına sebep oldu. Depremden sonrasında ise, uzmanlar kendi alanlarından konuyu değerlendirmeye başlamışken; ekonomistler de hesap makinelerinin başına geçti.

Yıkıcı etki yaratan depremde binlerce bina yıkılmışken; pek çok kamu binası da hasar aldı. Sanayi bölgelerinde oluşan hasar nedeniyle bazı işletmeler üretimi durdurmuşken; bazı bölgelerde ise sanayi bölgelerinde herhangi bir hasar olmamasına rağmen iş gücünde yaşanan problemler nedeniyle çalışmalara ara verildi. Hal böyle olunca depremin ekonomik maliyetleri de merak uyandırmaya başladı. Ekonomistler ise, depremin mali etkilerini araştırmaya çoktan başladı.

REUTERS, EKONOMİSTLER İLE ANKET YAPTI

Depremden sonra ekonomistlerin hesabı şaştı! İşte depremin Türkiye ekonomisine etkileriDepremden sonra ekonomistlerin hesabı şaştı! İşte depremin Türkiye ekonomisine etkileri - Resim : 2

Deprem sonrasında pek çok ekonomist bağımsız ve bağlı oldukları dernekler ile birlikte ayrı ayrı hesaplarını yaptı. Bu kapsamda Türkiye’de özellikle tarım alanında yüzde 14,5; ihracatta yüzde 8,5 civarında Türkiye ekonomisine katkı sağlayan illerde yaşanan bu depremi son araştıran ise Reuters oldu. Reuters anketine katılan ekonomistler, depremlerin toplam maliyetini ve büyüme oranlarını değerlendirirken; ortaya çıkan rakamlar hem büyüme hem de maliyet açısından son derece korkunç.

BÜYÜME VE MALİYET TAHMİNLERİ YAPILDI

Reuters anketine göre; deprem sonrasında, 2023 GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) büyümesi için medyan tahmin yüzde 2,8 seviyesinde ortaya çıkarken; tahminler yüzde 1,2 ila yüzde 3,9 arasında değişiklik gösterdi. Bu rakamlar büyüme oranlarındaki belirgin yavaşlamaya işaret ederken; Reuters’in depremden önce yaptığı ankete göre, ekonomistler büyümede yüzde 0,2 puan düşüş beklediğini gösterdi. Öte yandan ekonomistler bir yandan depremin ortaya çıkaracağı maliyete ilişkin de konuşmaya başladı. En iyi ihtimalle on milyarlarca dolar hasarı olacağı tahmin edilen deprem için şu ana dek yapılan hesaplamaları maliyetin; 50 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında olacağını gösteriyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Mahmud Abbas'ın güvenlik güçleri Filistinli gencin kafasına poşet geçirip darp etti!

Cenin’de Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin, Filistin yönetimini eleştiren bir genci darbetmesi sosyal medyada infial yarattı. Güvenlik yetkilileri, olayı "kabul edilemez" bulduklarını açıkladı.