Derin ABD, Washington'u uyardı! Her ABD'linin 105 bin dolar borcu var

ABD’nin dış politikada en belirleyici yapılanmalarından Dış İlişkiler Konseyi (CFR), ABD’nin borcunun 35 trilyon doları aştığına dikkat çekti. Her ABD’linin 105 bin dolar borcu olduğunu anlatan CFR, bu süreci toparlamanın zor ve acılı geçeceğini ifade etti

SUPERHABER-ÖZEL

ABD Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations-CFR) direktörü James M. Lindsay, ABD ekonomisinin alarm verdiğini yazdı. Borcun 35 trilyon doları aştığını söyleyern Lindsay, “Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan her erkek, kadın ve çocuk için yaklaşık 105.000 dolara denk geliyor” dedi.

Bünyesinde eski ABD Başkanlarını, Savunma ve Dışişleri Bakanlarını, CIA direktörlerini barındıran CFR, ABD’nin en derin yapılanmalarından olan CFR direktörlerinden Lindsay, CFR sitesinde yayınlanan yazısında ABD’nin borcunun çok hızlı artışına dikkat çekti:

“Amerika'nın borcunun bugün dikkat çekici olan yanı, çok hızlı biriktiğidir. Sadece on beş yıl önce ABD ulusal borcu, ABD ekonomisinin yalnızca yaklaşık yarısı kadardı. Donald Trump döneminde ABD ulusal borcu yaklaşık 8 trilyon dolar, yani ABD'nin ilk 227 yıllık varlığı boyunca biriktirdiği borcun yaklaşık %25'i kadar arttı. Joe Biden trend çizgisini tersine çevirmek için pek bir şey yapmadı.”

James M. Lindsay’ın aktardığı rakamlara aktardığına göre, Biden döneminde ABD borcu büyük bir artışa geçmiş gözüküyor.

CFR uzmanı Lindsay, bütçe açıklarındaki artışa da dikkat çekti. Federal hükümetin 2023 mali yılı bütçe açığının 1,7 trilyon dolar olduğunu hatırlatan Sadece yirmi dört gün içinde sona erecek olan 2024 mali yılı bütçe açığının ise 1,9 trilyon dolar olmasının tahmin edildiğine dikkat çekti. Lindsay, durumun daha da kötüye gittiğini söyledi:

“ABD maliye politikasında (yani ABD hükümetinin harcadığı ve vergilendirdiği şey) büyük değişiklikler yapılmadığı takdirde borç tablosu daha da kötüleşecek. ABD hükümeti otuz yıl içinde ABD ekonomisinin yüzde 166'sına eşit bir ulusal borca doğru gidiyor.”

Derin ABD, Washington'u uyardı! Her ABD'linin 105 bin dolar borcu var ile ilgili etiketler ABD borç