Ders kitaplarını değiştirecek keşif

Fen Bilgisi derslerinde dünya konusu işlenirken yer küre 4 ana katmandan oluştuğu belirtilir. Keşif Dünya'nın bir ucundan diğerine giden sismik dalgaların izlediği yoldaki sapmalar sayesinde yapıldı. Bilim insanları bu sapmanının nedeninin iç çekirdekte bulunan demir elementinin yapısının farkından kaynaklanabileceğini belirttiler. Buna ilişkin teorileri ise iç çekirdeğin bilinenin aksine tek değil çok katmanlı bir yapı olduğu yönünde.

Uluslararası Sismoloji Merkezi'nin yıllar boyunca topladığı verileri değerlendirmek için özel bir algoritma geliştiren bilim insanları, Dünya'nın bir ucundan ötekine yol alan sismik dalgaların izledikleri yolları tespit etmeyi başardı. Avustralya Ulusal Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını gerçekleştiren jeofizikçi Joanne Stephenson'un bu incelemeler ışığında yaptığı açıklamaya göre Dünya ile ilgili ders kitaplarını baştan yazmak şart olacak.

Yıllardır Fen Bilgisi derslerinde dünyanın dört katmandan oluştuğu bilgisi verilmekteydi. Ancak son keşifle bu bilginin eksik daha doğrusu yanlış olduğu ortaya çıktı.

Dünya'nın sadece dört katmandan oluşmadığını ifadene eden bilim insanları iç çekirdek içinde bir ya da birden çok sayıda iç çekirdek katmanı bulunduğunu düşünüyorlar. 

Dünya'nın dönme eksenini başlangıç olarak kabul eden bilim insanları, sismik dalga yollarında 54 derecelik sapma olduğunu keşfetti. Bu sapma, iç çekirdek için pek kendini göstermiyor olsa da daha dış çekirdekte önemli seviyelerde hissediliyor.

Sismik dalgaların yollarındaki sapmanın sebebi, şu an için tam olarak anlaşılabilmiş değil. Bunun bir bulmaca olduğunu söyleyen Stephenson, yaptıkları tespitle bulmacanın bir parçasını daha tamamladıklarını ifade etti. Bu parçanın çok daha fazla bilginin keşfedilmesini sağlayabileceğini ifade eden bilim insanı, bu heyecan verici bilgi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 

Ders kitaplarını değiştirecek keşif ile ilgili etiketler Avustralya fen bilgisi katman iç çekirdek Joanne Stephenso