Kürtaj işlemleri isteğe bağlı olarak gerçekleştirilebildiği gibi tamamen anne ya da bebeğin sağlık sorunları nedeni ile zorunlu olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Yasal olarak gebeliğin onuncu haftasından sonra kürtaj işleminin gerçekleştirilmesi yasaklanmıştır. Devlet hastanesinde kürtaj yapılmaktadır fakat, bu işlemler kişilerin istediğine bağlı olarak gerçekleştirilmemektedir. Gebeliğin herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmemesi durumunda, devlet hastaneleri kürtaj işlemlerinin yapılmasını gerçekleştirmemektedir. Bu durum, yasalarca belirlenmiştir. Annenin ya da bebeğin sağlık sorunları yaşaması, gebeliğin anne sağlığını tehlikeye atması ya da anne karnındaki bebeğin tedavi edilemeyecek sorunlar yaşaması durumunda devlet hastaneleri kürtaj işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Devlet Hastanesinde Kürtaj Yapılır Mı?
Devlet hastanesinde kürtaj yapılır mı, şartları nelerdir? Kürtaj işlemlerini sigorta karşılıyor mu? Konu hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.
Özel Hastanelerde Kürtaj İşlemleri
Kürtaj işlemlerinin yapılması için devlet hastanelerinde geçerli olan yasal süre, özel hastanelerde de geçerlidir. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri, anne adayının istediğine bağlı olarak hamileliğin onuncu haftasına kadar yapılabilmektedir. Onuncu haftayı geçen hamileliklerde ise özel hastanelerde devlet hastanelerini gibi bu işlemleri gerçekleştirmemektedir. Bebeğin anne karnında ölmesi gibi durumların meydana gelmesi halinde ise, onuncu haftadan sonra da kürtaj işlemleri anne sağlığının korunması adına mecburi olarak gerçekleştirilmektedir.
Kürtaj İşlemleri İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Kürtaj süreci için belli başlı belgelerin hastanelere beyan edilmesi gerekmektedir. Sağlık sorunları nedeni ile gerçekleştirilecek kürtaj işlemlerinin haricindeki işlemler için yasal olarak istenilen bazı izin belgeleri bulunmaktadır. Kürtaj işlemleri için istenen belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;
· Evli kadınlar için hamileliğin isteğe bağlı olarak sonlandırılması için eşlerden alınan imzalı onay belgelerinin olması gerekmektedir.
· Bekar kadınların on sekiz yaşını doldurması şartı ile hamileliğini isteğe bağlı olarak sonlandırması için kendisine ait rıza belgesi istenmektedir.
· On sekiz yaşının altındaki kadınlarda ise, gebeliğin isteyerek sonlandırılması için ebeveynlerinin izin belgeleri istenmektedir.
· On altı yaşından küçükler için gerçekleştirilecek olan kürtaj işlemleri için ise mahkeme kararının olması şartı aranmaktadır. Aksi durumlarda kürtaj işlemleri hiçbir özel hastanede ve klinikte gerçekleştirilmemektedir.
Vakumlu Kürtaj İşlemi Nedir?
Kürtaj operasyonları için farklı teknikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle, özel hastanelerde ve özel kliniklerde vakumlu kürtaj işlemi son dönemlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Vakum aspirasyon yöntemi ile gerçekleştirilen kürtaj operasyonları, ağrısız ve oldukça kısa bir sürede işlemlerin tamamlanmasını sağlanmaktadır. Kişiye özel olarak kullanılan steril kanüller ile rahim içerisinde doku kalmayana kadar tekrarlanan işlemler yaklaşık olarak on beş dakika sürmektedir. Vakumlu kürtaj işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden bir iki saat gibi bir süre geçmesi ile kadınlar, normal hayatlarına devam edebilmektedir.