Devlete borcu olana "sınırsız" kredi müjdesi!
Vergi, sigorta primi ve trafik cezası borcu olup da bunları peşin ödeyemeyenleri sevindirecek çok önemli bir düzenleme yapıldı. Artık devlete olan borçların ödenmesi için kullanılacak kredilerde, vade sınırı bulunmayacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre; kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 48 ay sınırını aşabilecek. Düzenleme dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki bu ne anlama geliyor?
18 TAKSİT KURTARMIYORDU
Geçtiğimiz günlerde çıkan torba yasa ile vergi, prim, MTV ve trafik borçlarının yeniden yapılandırılması sağlanmıştı. Buna göre faiz ve cezaların önemli bir bölümü silinecek, kalan ana para enflasyona göre hesaplanarak peşin ya da 3 yıl içinde 18 eşit taksitle ödenebilecekti. Ancak yüksek borç nedeniyle taksitlerin ödenmesi zorlaşıyordu.
BAĞ-KUR'LU NEFES ALACAK
BDDK’nın yeni düzenlemesi özellikle geçmişten gelen borcu 100-150 bin liraya kadar çıkan Bağkurlu’lara çok yarayacak. Örneğin 15 yıllık prim borcu olan bir Bağkurlu, af paketinden yararlanıp borcunu ödeyerek emekli olmak istediğinde borç 126 bin liradan 92 bin liraya iniyor. Ama bu tutar da çok yüksek olunca Bağkurlu peşin ödeme yapıp emekli olamıyordu.
HER BANKA İÇİN GEÇERLİ
92 bin lira borcu olan Bağkurlu 48 ay vadeli kredi çekse aylık ödemesi 2900 lirayı aşıyor, 48 aylık yasal sınır da aşılamıyordu. Yani bu borcu ödemesi mümkün olmuyordu. Artık, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dahil kamuya ödenecek borçlar için sadece kamu bankası değil, herhangi bir bankadan alınacak kredide de vade sınırı olmayacak. Banka, 48 aydan fazla vade yapınca borçlunun eli rahatlayacak.
TEK ŞART VAR...
48 ayı aşan vadelerle krediyi ancak kamuya borcu olup da bunu kapatacak olanlar çekebilecek. Yani, başka bir ihtiyacın karşılanması için bu kredi çekilemeyecek. BDDK düzenlemesinde bu hususta; “Kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler” ifadesi yer alıyor.