Devlete konkordato tuzağı! “Pembe bilançolara dayalı verilen konkordato kararları iflasa dönüşebilir…”

Sistemdeki boşluktan yararlanarak konkordato ilan eden şirketler, ekonomiyi kilitliyor. Son dönemde konkordato ilan eden şirket sayılarının artması dikkat çekiyor. Kredileri başka işlerde kullanıp batan firmalar konkordato ilanıyla borç yüklerini devlete yıkıyorlar. Alacaklıları da iflasa sürükleniyor. Master Haber yazarı Mustafa Zafer, konkordatoyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. İşte yazarı dikkat çeken o yazısı...

Sistemdeki boşluktan yararlanarak konkordato ilan eden şirketler, ekonomiyi kilitliyor. Kredileri başka işlerde kullanıp batan fırmalar konkordato ilanıyla borç yüklerini devlete yıkıyorlar. Alacaklıları da iflasa sürükleniyor. Master Haber yazarı Mustafa Zafer, konkordatoyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. İşte yazarın “Pembe Bilançolara Dayalı Verilen Konkordato Kararları İflasa Dönüşebilir…” başlıklı dikkat çeken o yazısı...

Merkez bankasının sıkı para politikasına dayalı olarak bankaların kredi musluklarını kesmesi bir takım kanuni düzenlemelerin suistimal edilmesine neden oldu. Son iki yıl boyunca toplumun her kesiminden herkesi ilgilendiren kira davalarından sonra bu kez uzunca bir süre konkordato davaları konuşulacak.

Gerçek bir alım satımdan kaynaklanmayan hayali alım satımlarla şirketlerin borçlu gösterildiği pembe bilançolara dayalı olarak mahkemelere sunulan konkordato talepleri bir çok firmanın iflasına neden olabilir.

Konkordatoda asıl olan borçlunun sadece borçlarını ödeyebilmek niyetliyle hareket etmesi ve bunları yaparken de hiçbir şekilde alacaklılarının durumunu daha da ağırlaştıracak hareketler de bulunmaması kanun tarafından borçluya konkordato yüklenen en önemli görev.

Şirketlerin bankalardan ucuz yolla elde edemedikleri kredi taleplerinin karşılanabilmesi için salt alacaklıları bir kredi aracı gibi görüp borçlu firmaların müşterilerinden aldıkları avanslar yahut tedarikçilerinden almış oldukları mal ve hizmetlerin bedellerini ödememek için alınan konkordato talepleri kötü niyetle sakatlanmış konkordato olabileceğinden bu şekilde yapılan başvuruların iflasla sonuçlanması muhtemeldir.

Halen devam eden yargılamalarda ortalama konkordato ilen eden bir şirketin 500 milyon gibi bir borç yükü tedarikçilerine, müşterilerine, çalışanlarına hasılı ekonomi içerisinde yer alan tüm kişi ve kurumlara milyarlarca liralık zarar verme ihtimali doğurabileceğinden, bu taleplerin sanki bir kredi aracına dönüşebilecek şekilde uygulamasının önüne geçilmesi gerekir.

2023 yılının tamamında konkordatoda 519 borçluya geçici mühlet kararı verilmişken bu yıl Ağustos ayı bitmeden 1000 civarında borçluya konkordatoda geçici mühlet kararı verildi. Bunun yanında iflas sayılarında da önemli bir yükseliş gerçekleşirken 2023 yılında 65 borçlu hakkında iflas kararı verilmişken 2024 Ağustos itibariyle 55 borçlunun iflasına karar verildi. 2024 yılında icra dairelerinde 6.068.903 dosya açılırken toplamda takip edilen dosya sayısı ise 22.642.318 oldu.

 

Devlete konkordato tuzağı! “Pembe bilançolara dayalı verilen konkordato kararları iflasa dönüşebilir…” ile ilgili etiketler konkordato