DGS ek tercih dönemi ne zaman başlayacak?

Dikey Geçiş Sınavı tercih sonuçları dün akşam saatlerinde ÖSYM tarafından açıklandı. DGS tercih sonuçları bazı adaylar için hayal kırıklığı niteliği taşıdı. DGS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen oyuncular ek yerleştirme programının ne zaman açılacağını araştırıyor. DGS tercih sonuçlarıyla bir yere yerleşemeyenler DGS ek yerleştirme başvurularını araştırmaya başladı. DGS ek yerleştirmeleri ne zaman? Detaylar haberimizde...

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih sonuçları açıklandıktan sonra adaylar kayıt işlemleri için telaş başladı. Bir bölüme yerleşemeyen adaylar ise ek yerleştirme tarihlerini araştırıyor. ÖSYM'Nin açacağı DGS ek yerleştirme dönemi, ilk yerleştirmenin tamamlanmasının ardından adayların erişimine açılacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS'nin merkezi yerleştirme sonuçları neticesinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar, ikinci şans için araştırdığı DGS ek yerleştirmeleri ne zaman yapılacak? Yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak? Detaylar haberimizde...

DGS-2017-ne-zaman-yapilacak-Dikey-Gecis-Sinavi-basvuru-tarihleri-2429

DGS SONUÇLARI NASIL SORGULANACAK?

ÖSYM, dün akşam itibarıyla DGS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Adaylar, ÖSYM’nin sonuç açıklama sistemi üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi girerek DGS tercih sonuçlarını görüntüleyebilecekler. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak DGS tercih sonuçlarına ulaşabilirsiniz…

DGS TERCİH SONUÇLARI

DGS İLE YERLEŞEN ÖĞRENCİLER KAYIT İŞLEMLERİ

2017-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir. ÖSYM'nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

Asym

DGS EK YERLEŞTİMELERİ NE ZAMAN?

Tercih işlemlerini yapmayan ya da yerleştirildiği halde yerleştiği üniversiteye kayıt yaptırmayan adaylar için gerek görüldüğü halde boş kontenjanlar ÖSYM tarafından belirlenecek ve ek yerleştirme yapılacak.

Ek yerleştirmenin yapılması kararlaştırıldığı takdirde, ÖSYM tarafından boş kontenjanlar açıklanacak ve ÖSYM internet sitesinde ek yerleştirme tarihleri duyurulacak.

ÖSYM'den konuya ilişkin son dakika açıklaması yapılmamasına karşın AÖF - DGS kayıtlarının bitmesinden sonra 2017 DGS ek yerleştirme tarihi belli olacak.

Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.

080820172154350309103

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Yerleştirme işlemi, adayların 2017-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2017-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2017-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

fft99_mf7820309

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

KAYIT İŞLEMLERİ

İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.

2017-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir.

ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.